Călătorie prin Portugalia

Călătorie prin Portugalia
325,00 MDL (81,25 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

În anul 1979, José Saramago porneşte într-o lungă călătorie prin ţară sa, de la nord la sud, care se va încheia în vara anului următor. Rezultatul acestei explorări este Călătorie prin Portugalia, o carte dedicată în primul rând portughezilor, dar nu numai.

Menită să readucă în prezent o multitudine de informaţii istorice şi culturale, să preschimbe clişeele patriotarde pe care timpul şi sistemele educaţionale le-au împământenit în minţile tuturor şi să refacă un traseu al adevărurilor şi al frumoaselor legende care populează o lume în pericol de a fi dată uitării.

Când Jose Saramago s-a hotărât să scrie o carte despre Portugalia, şi-a dorit ca aceasta să fie diferită de altele cu acelaşi subiect: i-a reuşit pe deplin. Înregistrându-şi impresiile de călătorie despre ţara pe care o iubeşte mai mult decât pe oricare alta, Saramago pune Portugalia într-o lumină pe care numai un autor genial o poate născoci. Fie că descrie o fortăreaţă medievală sau donjoanele întunecate ale unui castel, el face locurile pe care numai turiştii le mai vizitează astăzi să prindă viaţă şi să-şi spună singure povestea.

„Această Călătorie prin Portugalia este o poveste. Povestea unui călător pe parcursul călătoriei pe care a făcut-o, povestea unei călătorii care a transportat cu sine un călător, povestea unei călătorii şi a unui călător reuniţi într-o contopire căutată a celui care vede şi a ceea ce este văzut, o întâlnire nu întotdeauna tihnită de subiectivităţi şi obiectivităţi.” - José Saramago


Recenzii

„Ceea ce ar trebui să vă atragă mai întâi atenţia este numele lui Saramago, vocea care de obicei pluteşte peste lumea ficţiunii şi care acum stăpâneşte şi lumea reală, lumea Portugaliei natale.” - The Seattle Times

„Saramago este unul dintre cei mai empatici scriitori, cu un ochi limpede şi o înţelegere a lucrurilor pe care nu le rupe de mediul lor: iată o calitate care în zilele noastre se cheamă înţelepciune.” - The New York Times


Despre Autor

Jose Saramago s-a născut la 16 noiembrie 1922 la Azinhaga (Ribatejo), într-o familie modestă. Destinul sau scriitoricesc a avut o traiectorie uluitoare, culminând cu decernarea Premiului Nobel pentru Literatura (1998). După debutul din 1947 cu un roman ulterior renegat de scriitor, urmat de o tăcere de aproape două decenii, Saramago a publicat volume de poeme, cronici literare şi politice, nuvele, piese de teatru, nenumărate traduceri, revenind la roman abia în 1977 cu Manual de pictură şi caligrafie.

Ridicat de la pământ (1980) îi aduce recunoaşterea în spaţiul lusitan şi impune fraza şi punctuaţia care vor constitui de acum înainte marca inconfundabilă a stilului său. Celebritatea internaţională o dobândeşte cu Memorialul mânăstirii (1982; Polirom, 2007). Jose Saramago şi-a petrecut ultimii ani în Lanzarote, Insulele Canare, continuând să scrie şi să publice. S-a stins din viaţă în iunie, 2010.

Detaliile Produsului

Titlu Original: Viagem a Portugal
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 480
Editura: Polirom
Apariția: 2010
ISBN: 978-973-46-1633-6
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3620

Pareri