Călătorie de Nuntă

Mai multe poze

Călătorie de Nuntă
155,00 MDL (36,38 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba franceza de Elena‑Brandusa Steiciuc.
 
Premiul Nobel pentru Literatura 2014
 
Calatorie de nunta (1990) se construieste in jurul cautarii identitatii si a reconstituirii memoriei, doua dintre temele majore ale operei lui Modiano. Ajungind la Milano, Jean B., un realizator de documentare in virsta de patruzeci de ani, afla pe neasteptate ca o femeie s-a sinucis chiar in hotelul unde s-a instalat el. Intrigat, descopera ca i-a cunoscut nu numai pe femeie, ci si pe sotul ei cu douazeci de ani in urma si misterul destinului lor ajunge sa-l obsedeze.
 
Hotaraste sa mearga pe urmele acestei perechi care, in timpul razboiului, fusese nevoita sa se refugieze intruna din fata ocupantilor nazisti. Astfel, scoate treptat la iveala o viata secreta, plina de indoieli si incertitudini, petrecuta din ascunzatoare in ascunzatoare. Deconstructia cronologica a biografiei personajelor, la care Modiano exceleaza, lasa cititorului placerea de a reface parcursul liniar al existentei lor.

 

Recenzii


 

„La drept vorbind, nu mi s-a parut niciodata ca scriu romane, ci ca visez crimpeie de realitate pe care incerc apoi sa le potrivesc intr-o carte.”-- Patrick Modiano
  
„Un autor care da farmec unei lumi dezvrajite, care face sa incolteasca flori pe ruine.”-- Paris Match
 
 „Calatorie de nunta este o cautare, o enigma si o lamentatie, dar poate, mai presus de toate, este o meditatie asupra ispitelor si capcanelor memoriei. Modiano evoca o lume atit de delicata si de eliptica, atit de incarcata de nesiguranta.”--The Independent
 
”Fluxul memoriei volatile, contopirea istoriei cu perspectiva distorsionata asupra unor date si locuri reale, fuga dintr-un mediu ostil intr-un spatiu personal unde toate amanuntele concrete, adresele si reperele obiective se dilata, apoi se restring in citeva fotografii si marturii puse cap la cap de un martor din alta epoca, devin ingredientele din care un artizan al nostalgiei precum Modiano compune un roman ce poate fi apreciat la adevarata lui valoare doar de acel cititor proustian, pentru care infernul si paradisul se afla intre capriciile amintirilor capabile sa isi schimbe culoarea de la o rasfoire la alta a unui jurnal foto.
 
(...) Scriitorul vrea sa isi scoata personajele din istoria oficiala, colectiva, asa cum o stim din cartile pline de marturii, pentru a le permite sa-si creeze propriul spatiu si timp dupa incetarea unui razboi mondial. In acest spatiu si timp individual claritatea istoriei este redefinita de amintiri si marturii topite, apoi reinnodate, sub alta forma...”-- Adriana GIONEA, 2 februarie 2015, pe bookmag.eu
 
 
Despre Autor

 

Patrick Modiano s-a născut la 30 iulie 1945 la Boulogne-Billancourt, dintr-o mamă belgiancă (actriţa Luisa Copeyn) şi un tată provenind dintr-o familie de evrei mediteraneeni. În adolescenţă, pe când urma Liceul Henri IV, îl cunoaşte pe Raymond Queneau, care iniţial îi predă lecţii de geometrie, pentru ca ulterior să-l introducă în lumea literară, ajutându-l să debuteze la Gallimard, în 1968, cu romanul La Place de l'Étoile (Premiul Roger Nimier; Premiul Fénelon).

Publică un număr impresionant de romane, volume de povestiri, o piesă de teatru, literatură pentru copii, texte pentru cântece. A scris scenarii de film începând cu 1973, când l-a cosemnat pe cel al peliculei Lacombe Lucien, în regia lui Louis Malle.

Printre operele sale se numără: La Ronde de nuit (1969), Les Boulevards de ceinture (1972; Marele Premiu al Academiei Franceze), Villa triste (1975; Premiul librarilor, 1976), Livret de famille (1977), Strada Dughenelor Întunecoase (Rue des Boutiques Obscures, 1978; Humanitas Fiction, 2014; Premiul Goncourt), Une jeunesse (1981), De si braves garçons(1982), Quartier perdu (1984), Dimanche d'août (1986), Remise de peine (1988), Vestiaire de l'enfance (1989), Fleur de ruine (1991), Un cirque passe (1992), Chien de printemps (1993), Dora Bruder (1997), Des inconnues (1999), Micuţa Bijou (La Petite Bijou, 2001, Premiul Jean Monnet), Ephéméride (2002), Accident nocturne (2003), Un pedigree (2005), Dans le café de la jeunesse perdue (2007), L'Horizon(2010), L'Herbe des nuits (2012), Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier (2014).

În 2010 Patrick Modiano a fost recompensat cu Premiul Cino Del Duca pentru întreaga activitate, iar în 2012, cu Premiul Austriac de Stat pentru Literatură Europeană. În 2014, Patrick Modiano primeşte Premiul Nobel pentru literatură.

Detaliile Produsului

Titlu Original: Voyage de noces
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 184
Editura: Polirom
Apariția: Decembrie 2014
ISBN: 978-973-46-5070-5
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.2000

Pareri