Călătoria Elefantului

Mai multe poze

Călătoria Elefantului
196,00 MDL (49,00 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Scris la zece ani după ce i s-a decernat Premiul Nobel, romanul Călătoria elefantului descoperă un autor în plină forţă a splendorii literare.  Călătoria elefantului, roman apărut în 2008, relatează voiajul epic al lui Solomon, elefantul, călătoria pe care a făcut-o în secolului al XVI-lea, când regele Joao al III-lea i l-a oferit în dar vărului său Maximilian, arhiduce al Austriei.

Nu este un roman istoric, ci un amestec de fapte reale şi imaginare, îndemnându-ne să recunoaştem realitatea şi ficţiunea ca fiind o unitate indisolubilă – trăsătura majoră a tuturor marilor opere. Este, de asemenea, o reflectare asupra condiţiei umane, cu umor şi ironie, trăsături ale viziunii autorului, nemilos de pătrunzătoare, venind împreună cu acea formă de infinită compasiune cu care Saramago percepe slăbiciunile umane.  

„M-a fascinat ideea călătoriei elefantului, ca metaforă pentru viaţă. Cu toţii ştim că vom muri, dar nu şi circumstanţele...” - Jose  Saramago

Recenzii

„Protagonistul acestei istorii, în tăcerea sa de pahiderm, sugerează cumva că oamenii nu s-au schimbat prea mult, în ciuda secolelor care au trecut de la extraordinara călătorie pe care Saramago o spune cu atâta umor.” - El País

”Povestea pe care o spune aici Saramago are la bază un caz real de secol XVI. E vorba de călătoria pe care o face un elefant, în 1551, din Portugalia până la Viena, trecând prin Spania şi Italia, peste câmpuri, munţi şi ape. Elefantul e un cadou regal (din partea suveranului lusitan João al III-lea pentru arhiducele Maximilian al Austriei) şi se transportă pe propriile picioare până la destinaţie, strunit de un cornac indian şi însoţit de o caravană pitorească. Apariţia acestora – prin sate, târguri sau cetăţi – e întotdeauna spectaculoasă, având un insolit ambiguu, de paradă laică, procesiune religioasă şi circ ambulant deopotrivă, motiv pentru scene savuroase în tot atâtea sensuri.

Saramago pohteşte însă mai mult decât strictul «dat» istoric, aşa că imaginează dialoguri şi păţanii de tot hazul, schimbă perspectivele ca un maestru iluzionist, pastişează «zurgălăii de limbaj» ai epocii şi chicoteşte apoi postmodern, ironizează vremurile de atunci de pe poziţia vremurilor de acum, înşiră pe firul epic taclale cu degetul la tâmplă, digresiuni amuzate sau provocatoare «obraznicii dialectice».” - Claudiu Constantinescu, Dilemă Veche

Despre Autor

Jose Saramago s-a născut la 16 noiembrie 1922 la Azinhaga (Ribatejo), într-o familie modestă. Destinul sau scriitoricesc a avut o traiectorie uluitoare, culminând cu decernarea Premiului Nobel pentru Literatura (1998). După debutul din 1947 cu un roman ulterior renegat de scriitor, urmat de o tăcere de aproape două decenii, Saramago a publicat volume de poeme, cronici literare şi politice, nuvele, piese de teatru, nenumărate traduceri, revenind la roman abia în 1977 cu Manual de pictură şi caligrafie.

Ridicat de la pământ (1980) îi aduce recunoaşterea în spaţiul lusitan şi impune fraza şi punctuaţia care vor constitui de acum înainte marca inconfundabilă a stilului său. Celebritatea internaţională o dobândeşte cu Memorialul mânăstirii (1982; Polirom, 2007). Jose Saramago şi-a petrecut ultimii ani în Lanzarote, Insulele Canare, continuând să scrie şi să publice. S-a stins din viaţă în iunie, 2010.

Detaliile Produsului

Titlu Original: A Viagem do Elefante
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 216
Editura: Polirom
Apariția: 2010
ISBN: 978-973-46-1604-6
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3620

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: