Caietele Timpului [Carte Electronică]

Caietele Timpului [Carte Electronică]

Preț de Listă: 89,99 MDL (22,50 RON)

Preț: 62,10 MDL (15,53 RON)

Economisești: 27,89 MDL (6,97 RON) (30%)

Preț de Listă: 89,99 MDL (22,50 RON)

Preț: 62,10 MDL (15,53 RON)

Economisești: 27,89 MDL (6,97 RON) (30%)

Acceptăm plata cu LiberCard de la MAIB - plăți în 3 rate cu 0% dobândă!

Descriere

„Gramatical, am un subiect, timpul, despre care afirm ca trece. Logic, la fel: am ceva numit timp care are atributul ca trece. Numai ca nu timpul trece, ci timpul este trecere. Ce altceva pot intelege intai prin timp decat insasi trecerea? Trecerea este timpul, si anume trecerea fundamentala, care cuprinde si face cu putinta orice alta trecere, cum ar fi miscarea, de pilda. Timpul se deosebeste fundamental de orice trecere fenomenala, tocmai fiindca o fundamenteaza.“

„Acum-ul este instantaneul numit existenta al unei treceri continue.“

Volumul de fata contine insemnarile despre timp pe care Dragomir le-a facut, de-a lungul a peste 50 de ani (1948-2000), in mai multe caiete. Ontologia lui Noica si aceste caiete - pe care Dragomir nu le-a aratat nimanui - sunt cele mai importante pagini din filozofia romaneasca a secolului XX.

Recenzie

"La tîrgul de carte Bookfest a fost lansat cel de-al treilea volum din opera lui Alexandru Dragomir. În comparatie cu Crase banalitati metafizice (2004) si Cinci plecari din prezent (2005), volumul acesta, intitulat Caietele timpului, reprezinta der Schlußstein (cheia de bolta) a operei filozofului român. Vreme de mai bine de 50 de ani de zile, începînd din anul 1948 si mergînd pîna în pragul anului 2000, Dragomir a avut o singura tema predilecta de gîndire: timpul. Si a fost pîna într-atît de preocupat de aceasta problema încît, disecînd-o, urmarind-o si analizînd-o în toate amanuntele, a umplut zeci de caiete cu însemnari si reflectii pe marginea ei. Strînse la un loc între copertile aceleiasi carti, aceste însemnari au dat nastere Caietelor timpului.

Sînt cel putin doua motive pentru care Caietele timpului îti atrag atentia. Primul motiv este acela ca, intrînd în atelierul intim al gîndirii sale, îti dai seama cît de interiorizat a înteles acest om sa-si traiasca viata. Putini oameni au purtat o masca atît de eficienta ca autorul din mintea caruia s-au nascut aceste caiete. Pur si simplu Dragomir s-a înfatisat cunoscutilor cu un al chip decît cel pe care îl avea în singuratatea camerei de lucru. Iar în privinta însemnarilor sale, filozoful a tacut cu încapatînare, nepomenind nimanui de obiceiul pe care îl avea de a-si nota în scris gîndurile. Si pentru ca nimeni dintre apropiatii sai nu a banuit modul în care îsi petrecea orele de solitudine, tocmai de aceea despre Dragomir ai fi putut crede orice, dar în nici un caz ca scrie.

De pilda, ai fi putut crede ca citeste din acea obisnuinta pe care, daca ai apucat s-o capeti pîna la o vîrsta, dupa aceea o vei exersa de la sine, în virtutea unei deprinderi ce nu mai are nevoie de imboldul impus al unei vointe culturale, sau ai fi putut crede ca, în orele libere, se plimba lasîndu-se în voia unor asociatii de idei pe care întîmplarile petrecute în jurul lui i le scoteau în fata, sau ai fi putut crede ca, din cînd în cînd, deschizînd un dialog de Platon sau o carte de Hegel, conspecta sau interpreta d’emblée un pasaj al carui înteles îi atrasese altadata atentia. Orice ai fi putut crede despre el, dar în nici un caz ca scrie, si în nici un caz ca citeste, se plimba si conspecteaza cu gîndul expres la însemnarile pe care tinea sa le treaca în caietele lui." -- Sorin Lavric, România Literară

Despre Autor

ALEXANDRU DRAGOMIR s-a născut în 1916 la Zalău. După absolvirea studiilor de drept şi filozofie la Universitatea din Bucureşti (1933-1939), pleacă la Freiburg pentru a-şi da doctoratul în filozofie cu Martin Heidegger. Rămâne la Freiburg vreme de doi ani (1941-1943), dar, în preajma susţinerii doctoratului, este rechemat în ţară şi trimis pe front. După 1948, din cauza conjuncturii istorice, devine un filozof clandestin: este cunoscut într-un cerc foarte restrâns şi nici măcar prietenii nu ştiu dacă preocupările sale filozofice se concretizează sau nu într-o operă.

Moare în 2002 fără să fi publicat vreodată ceva. Abia după moartea sa ies la iveală „caietele Dragomir“ conţinând un uimitor exerciţiu de gândire solitară. Debutează postum cu volumul Crase banalităţi metafizice (Humanitas, 2004; ediţie îngrijită de Gabriel Liiceanu şi Cătălin Partenie). I-au mai apărut (tot la Editura Humanitas), în 2005, cel de al doilea volum, Cinci plecări din prezent. Exerciţii fenomenologice (ediţie îngrijită de Gabriel Liiceanu), în 2006, Caietele timpului (ediţie îngrijită de Bogdan Mincă şi Cătălin Partenie), iar în 2008, Seminţe (ediţie îngrijită de Gabriel Liiceanu şi Bogdan Mincă). Revista Studia Phaenomenologica i-a dedicat un număr (IV, 3-4, 2004) ce conţine comentarii (în franceză, germană şi engleză) despre personalitatea şi opera sa, precum şi o serie de texte ale lui Dragomir traduse în franceză şi engleză. Editarea scrierilor originale ale lui Alexandru Dragomir se încheie cu Meditaţii despre epoca modernă.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Editura: Humanitas
Apariția: 2013
ISBN: 978-973-50-4199-1
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android
Pagini Ediție Print: 436

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: