Caietele lui don Rigoberto

Caietele lui don Rigoberto
191,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

În singurătatea biroului, don Rigoberto reciteşte caietele cu citate şi însemnări adunate de-a lungul timpului, îşi studiază colecţia de gravuri şi speră că anonimele pasionale pe care le primeşte sunt din partea fostei soţii, Lucrecia.

Aceasta e vizitată de seducătorul fiu vitreg care, cu sau fără intenţie, a provocat separarea de soţ, iar acum pretinde că vrea să îi împace. Pornind de la personaje din tablouri şi cărţi, fiecare îşi construieşte o lume paralelă ce anulează monotonia realului şi îl transformă în sărbătoare a simţurilor. Continuare a Elogiului mamei vitrege, acest roman este un elogiu al senzualităţii ce va fi citit cu plăcere de toţi cei care ştiu să recunoască în dragoste forma perfectă a artelor frumoase.


Recenzii

După deznodământul dramatic din Elogiu mamei vitrege, a cărei urmare este această carte, și în care doña Lucrecia ajunsese să fie dată afară din casă de catre don Rigoberto ca urmare a faptelor mai puțin morale săvârșite cu fiul impuber al acestuia, încărcătura senzorialo-erotică a scriiturii devine aici și mai expresivă, mai densă: voluntar sau nu, cititorul alunecă într-o lume în care dorința este legea primordială, sub imperiul căreia iau naștere fantezii elaborate, care se scurg în real.

Între descrierile abundente ale celor mai mici amănunte legate de corpul sculptural al doñei Lucrecia și pozițiile în care acesta s-ar putea găsi în prezența a felurite persoane, ideile egocentrice, excentrice și hedoniste ale lui don Rigoberto, și jocurile de erotice ale protagoniștilor, scrisorile de dragoste, fanteziile lor – Caietele lui don Rigoberto capătă consistență, se învăluie în misterul specific contopirii realului cu imaginația febrilă.

Dincolo de stranietatea și ineditul întâmplărilor, povestea impune un canon etic neconvențional, îmbrățișat strâns cu esteticul și eroticul, și poate fi o pledoarie pentru fericire, căci, pe teritoriul intim al dorinței, această familie își trăiește, totuși, propria utopie a fericirii perpetue. Caietele lui don Rigoberto ne spun, printr-un citat aparținându-i lui Borges: „Datoria tuturor lucrurilor este de a fi o fericire; dacă nu sunt o fericire, sunt inutile și păguboase.”

Despre Autor

Mario Vargas Llosa s-a născut în 1936 la Arequipa, în Peru, şi a copilărit în Bolivia împreună cu mama şi bunicii materni, închipuindu-şi că tatăl lui murise şi că fusese un erou. În realitate, la cinci luni după căsă-torie, acesta îşi părăsise soţia însărcinată şi avea să-şi revadă fiul abia zece ani mai târziu, când Mario se va întoarce în Peru.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 312
Editura: Humanitas
Apariția: Decembrie 2010
ISBN: 978-973-50-2800-8
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri