Ca o Apă care Curge (Top 10+) [Carte de Buzunar]

Ca o Apă care Curge (Top 10+) [Carte de Buzunar]
127,00 MDL (31,75 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere de Laurentiu Zoicas.

Volumul Ca o apa care curge reuneste trei nuvele: ,Anna, soror... Un om obscur si O dimineata frumoasa. Ce au in comun povestea incestului dintre un frate si o sora in decorul Neapolelui aflat sub ocupatie spaniola, viata si moartea lui Nathanael, in Olanda veacului al XVII-lea, si hotarirea micului Lazarus de a se alatura unei trupe de actori ambulanti care pun in scena drame shakespeariene?

Cu o remarcabila economie de mijloace, intr-un stil auster si totusi expresiv, Marguerite Yourcenar propune o meditatie asupra destinului, asupra sensului vietii si asupra formelor pe care le poate imbraca fericirea.


Recenzii

În contextul unei clasificări funcţional simpliste, aş putea afirma că există romane istorice şi, respectiv, romanele istorice ale Margueritei Yourcenar. Acestea din urmă constituie fascinaţia mea pentru o autoare singulară, riguroasă şi profundă, al cărei stil este caracterizat de o limpezime filozofică şi de un rafinament erudit inimitabile. Celebră pentru miile de ore consumate în bibliotecile cu manuscrise vechi, rarisime, în scopul de a se documenta exhaustiv, Marguerite Yourcenar rămâne o autoare unică în istoria literaturii mondiale, cea care i-a siderat pe istorici atunci când a dat publicităţii ,,Memoriile lui Hadrian’’. Mulţi au crezut că memoriile împăratului pacificator n-au fost compuse, imaginate, ci pur şi simplu…găsite, atât de veritabile păreau.

Iubitoare de filozofie, de Grecia, de ruine, de cultură antică, cunoscătoare fină de greacă veche şi de latină, devotată unui act scriitoricesc care solicită o documentare perfectă, Marguerite Yourcenar recontituie pagini de istorie şi portrete de anonimi interesanţi cu o acurateţe asemănătoare lui Pieter Bruegel în pictură. Pentru această scriitoare şi eseistă de geniu oamenii par năluci care evoluează într-un teatru al umbrelor-viicile şi plăcerile mundane perene-iar trecutul rămâne numai oglinda viitorului în sensul grandorilor şi al decăderilor.

Nu de puţine ori, personajele ei au pioşenia unei treceri discrete prin lume, destinul uman pendulând între singurătate şi aleatoriu: ,,Toate se întâmplau ca şi cum, pe un drum ce nu duce nicăieri anume, te-ai întâlni, rând pe rând, cu pâlcuri de drumeţi la fel de neştiutori ca şi tine în privinţa ţintei lor şi răsăriţi în calea ta doar preţ de o clipită. Alţii, dimpotrivă, te însoţesc o bucată, apoi la o cotitură pier fără motiv topindu-se ca nişte umbre. Era de neînţeles cum de ajungeau oamenii ăştia să-ţi ocupe mintea şi închipuirea, ba uneori chiar să-ţi frângă inima, înainte de a dovedi ceea ce erau nişte năluci. Poate că, la rândul lor, şi ei gândeau la fel despre tine, dacă vor fi putut gândi. Toate astea nu erau decât scamatorie şi vis.’’

În economia operei yourcenariene, ,,Ca o apă care curge’’ nu are prestigiul marilor romane care îi vor deschide autoarei porţile Academiei Franceze şi, apoi, Americane, dar volumul respiră aceeaşi seninătate, acelaşi stoicism naratorial cu privire la bucuriile şi păcatele lumeşti, cele care înmănunchiate alcătuiesc fluviul pasiunilor lumii.

Plusuri: Stilul Yourcenar excelează în arta portretului şi a descrierii însufleţite.   

Recomandari: Unor cititori aplecaţi spre plăcerile secrete ale vieţii

Anca Giura, bookblog.ro


Despre Autor

Marguerite de Crayencour s-a nascut la Bruxelles in 1903, intr-o familie franco-belgiana. La putin timp dupa nastere, mama ei moare, nu inainte de a-si sfatui sotul s-o lase pe fata sa se calugareasca, daca aceasta ii va fi dorinta.

Peste ani, Marguerite avea sa spuna ca, intrand in literatura, a raspuns gandului pios al mamei. Tatal, anticonformist pana in maduva oaselor, om de mare cultura, indragostit de calatorii („Nu ne simtim bine decat altundeva“ era deviza lui), este cel care se ocupa de educatia Margueritei. Tatal si fiica aleg impreuna pseudonimul celei ce avea sa scrie Memoriile lui Hadrian: Yourcenar, anagrama numelui lor de familie.

Dupa moartea tatalui (1929), Marguerite calatoreste prin Europa, pentru ca, o data cu izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial, sa se stabileasca in America. In ultimii ani ai vietii isi reia calatoriile, pentru „a face turul inchisorii“. Cea care scrisese in tinerete „Nu cred asa cum cred ei. Nu traiesc asa cum traiesc ei. Nu iubesc asa cum iubesc ei. Voi muri asa cum mor ei“ se stinge din viata in 1987.

Marguerite Yourcenar e prima femeie primita in Academia franceza si, probabil, cea mai mare scriitoare din cate au existat vreodata. In romanele ei, puterea de patrundere in sufletele oamenilor se intalneste cu vocatia filozofica si cu pasiunea pentru istorie.

Carti: Alexis (1929) Obolul visului (1934) Povestiri orientale (1938) Memoriile lui Hadrian (1951) Amintiri pioase (1974) Arhivele nordului (1977) Mishima sau viziunea vidului (1980)

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 216
Editura: Polirom
Apariția: Februarie 2012
ISBN: 978-973-46-2542-0
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.4500

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: