Bulevardele de Centură

Mai multe poze

Bulevardele de Centură
143,00 MDL (35,75 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba franceza de Livia Storescu.
 
Premiul Nobel pentru Literatura 2014
 
În "Bulevardele de centură" (1972), naratorul, Serge Alexandre, se află în căutarea tatălui, personaj fantomatic care apăruse pentru scurt timp în viaţa lui în adolescenţă şi care încercase să-l omoare, împingîndu-l pe şine într-o staţie de metrou. Au trecut zece ani de atunci. În vremurile tulburi ale Ocupaţiei, Serge îşi regăseşte tatăl în mijlocul unui grup obscur de la hanul Clos-Foucré, dintr-un sat de la marginea pădurii Fontainebleau.
 
Toţi acei indivizi erau implicaţi în publicarea unui jurnal de denunţ şi şantaj. Mai mult decît atît, tatăl poartă un alt nume şi nu-şi recunoaşte presupusul fiu. Oare totul s-a petrecut doar în închipuirea tînărului? Va reuşi el să-şi salveze părintele, un evreu deloc îngrijorat de riscurile la care se expune, de legăturile pe care le are? 

 

Recenzii


 

„Eroii lui Modiano lasă în urmă constrîngerile mediului lor social. Ei se află într-o eternă căutare a identităţii şi evoluează la jumătatea drumului dintre două lumi, între întuneric şi lumină, viaţă publică şi destinul la care visează.”-- Libération
 
„Pășisem îndărăt de-a lungul vremii ca să te regăsesc și să merg pe urmele tale. În ce an eram? În ce epocă? În care viață? Prin ce minune te cunoscusem când nu-mi erai încă tată? De ce mă necăjisem atîta cînd un cîntăreț spunea o «poveste evreiască», într-un cabaret care mirosea a lipan și a piele argăsită, în fața unor clienți ciudați? De ce voisem, așa de curînd, să mă socot fiul tău?”-- Patrick Modiano
 
”Iar eu va voi spune ca Patrick Modiano, asa profund superficial cum l-am cunoscut pina acum, are un bun simt al istoriei, intelege unde sint marile mize si stapineste arta descrierii personajelor intr-un grad pe care nu il pot combate. In Bulevardele de centura, fiecare personaj este descris in detaliu, cu stil si intelegere pentru nuanta. O sa vi se para putin, dar eu o sa spun, din nou, ca aceasta este insasi temelia literaturii.” -- Andrei CRACIUN, 9 februarie 2015, in Suplimentul de cultura nr. 470
 
”Modalitatea prin care pune cap la cap evenimentele biografice, introducind lamuririle potrivite fara a risipi ceata suspansului, il transforma pe Modiano intr-un scriitor capabil de a capta exact acea atmosfera vaga, subtila, care poate invalui personajele pentru a spune prin sugestii si aluzii tot ceea ce anumite lamuriri ar distruge printr-o claritate de care nu ai nevoie cind incepi sa citesti Bulevardele de centura. Exact cind fluxul amintirilor si al introspectiei se anunta obositor, scriitorul introduce pasaje referitoare la trecutul personajelor controversate, astfel incit sa-ti resusciteze interesul, intretinind abil si misterul dublat de aluzii malefice.” -- Adriana GIONEA, 14 ianuarie 2015, pe bookmag.eu
 
 
Despre Autor

 

Patrick Modiano s-a născut la 30 iulie 1945 la Boulogne-Billancourt, dintr-o mamă belgiancă (actriţa Luisa Copeyn) şi un tată provenind dintr-o familie de evrei mediteraneeni. În adolescenţă, pe când urma Liceul Henri IV, îl cunoaşte pe Raymond Queneau, care iniţial îi predă lecţii de geometrie, pentru ca ulterior să-l introducă în lumea literară, ajutându-l să debuteze la Gallimard, în 1968, cu romanul La Place de l'Étoile (Premiul Roger Nimier; Premiul Fénelon).

Publică un număr impresionant de romane, volume de povestiri, o piesă de teatru, literatură pentru copii, texte pentru cântece. A scris scenarii de film începând cu 1973, când l-a cosemnat pe cel al peliculei Lacombe Lucien, în regia lui Louis Malle.

Printre operele sale se numără: La Ronde de nuit (1969), Les Boulevards de ceinture (1972; Marele Premiu al Academiei Franceze), Villa triste (1975; Premiul librarilor, 1976), Livret de famille (1977), Strada Dughenelor Întunecoase (Rue des Boutiques Obscures, 1978; Humanitas Fiction, 2014; Premiul Goncourt), Une jeunesse (1981), De si braves garçons(1982), Quartier perdu (1984), Dimanche d'août (1986), Remise de peine (1988), Vestiaire de l'enfance (1989), Fleur de ruine (1991), Un cirque passe (1992), Chien de printemps (1993), Dora Bruder (1997), Des inconnues (1999), Micuţa Bijou (La Petite Bijou, 2001, Premiul Jean Monnet), Ephéméride (2002), Accident nocturne (2003), Un pedigree (2005), Dans le café de la jeunesse perdue (2007), L'Horizon(2010), L'Herbe des nuits (2012), Pour que tu ne te perdes pas dans le quartier (2014).

În 2010 Patrick Modiano a fost recompensat cu Premiul Cino Del Duca pentru întreaga activitate, iar în 2012, cu Premiul Austriac de Stat pentru Literatură Europeană. În 2014, Patrick Modiano primeşte Premiul Nobel pentru literatură.

Detaliile Produsului

Titlu Original: Les Boulevards de ceinture
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 160
Editura: Polirom
Apariția: Decembrie 2014
ISBN: 978-973-46-5069-9
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.2000

Pareri