Bucuria. Vol. 16. Fericirea care Vine din Interior

Mai multe poze

Bucuria. Vol. 16. Fericirea care Vine din Interior
109,00 MDL (25,52 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Ce altceva ai de riscat? Doar nefericirea ta. Singura plăcere pe care o ai este să vorbeşti despre ea. Uită-te la oameni când vorbesc despre nefericirea lor, ce fericiţi sunt! Plătesc pentru ea; se duc la psihanalişti ca să vorbească despre nefericirea lor - plătesc pentru ea! Cineva îi ascultă cu atenţie, şi ei sunt foarte fericiţi. Oamenii vorbesc despre nefericirea lor, nu se satură vorbind despre ea. Ba chiar exagerează, o împodobesc, o fac să pară mai mare.

O umflă cât pot de mult. De ce? N-au de riscat decât nefericirea lor, însă oamenii se agaţă de ceea ce le este cunoscut, de ceea ce le este familiar. Nefericirea e tot ce ştiu; e viaţa lor. N-au nimic de pierdut, dar le e tare frică să piardă nefericirea. Aşa cum văd eu lucrurile, fericirea e pe primul loc, bucuria e pe primul loc. Atitudinea sărbătorească e pe primul loc. Bucură-te! Dacă munca ta nu-ţi face plăcere, schimb-o! Nu aştepta, pentru că tot timpul cât aştepţi îl aştepţi pe Godot, iar Godot nu va veni niciodată. Stând şi aşteptând, îţi iroseşti viaţa. Pe cine, ce aştepţi?

Placerea e dependenta de ceilalti. Daca iubesti o femeie, daca asta e placerea ta, atunci acea femeie devine stapâna ta. Daca iubesti un barbat - daca asta e placerea ta si esti nefericita, disperata, trista fara el - atunci ai devenit sclava nu mai esti libera, esti la închisoare.

Daca esti în cautare de bani si putere, atunci vei fi dependent de bani si putere. Omul care tot acumuleaza bani, a carui placere e sa aiba din ce în ce mai multi bani, va deveni din ce în ce mai nefericit, deoarece cu cât are mai multi, cu atât vrea si mai multi, si cu cât are mai multi, cu atât se teme mai tare ca o sa-i piarda.

E o sabie cu doua taisuri: primul tais este sa vrei mai multi. Cu cât pretinzi mai multi, cu cât doresti mai multi, cu atât mai mult simti ca îti lipseste ceva - te simti mai gaunos, mai gol. Iar celalalt tais al sabiei este ca, cu cât ai mai multi, cu atât te temi mai tare ca ai putea sa ramâi fara ei. Pot ti furati. Banca poate sa dea faliment, situatia politica din tara se poate schimba, tara poate deveni comunista... exista o mie si unu de lucruri de care depind banii tai.

Banii nu te fac stapân, te tac sclav.

Placerea e periferica; de aceea e menita sa depinda de circumstante exterioare. E numai excitatie. Daca mâncarea e placere, ce îti place de fapt? Doar gustul - pret de o clipa, când mâncarea trece peste papilele gustative de pe limba, ai o senzatie pe care o interpretezi ca placere. Este interpretarea ta. Azi s-ar putea sa semene cu placerea, iar mâine s-ar putea sa nu mai semene cu placerea. Daca manânci zi de zi aceeasi mâncare, papilele gustative devin insensibile la ea. În scurta vreme ti se va lua de ea, nu-ti va mai placea.

Învăţăturile lui Osho, unul dintre cei mai cunoscuţi lideri spirituali ai secolului XX, răstoarnă tiparele clasice de gândire, provocându−ne la o permanentă punere sub semnul întrebării a certitudinilor şi la un proces de conştientizare de sine.

Cărţile din seria Incursiune într−un nou mod de viaţă prezintă viziunea lui Osho privind cele mai importante probleme pe care şi le pun oamenii interesaţi de ştiinţa transformării de sine şi de o spiritualitate adaptată la provocările cotidiene ale vieţii contemporane.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 208
Editura: Litera
Apariția: Ianuarie 2015
ISBN: 978-606-741-275-8
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.2700

Pareri