Borges la 80 de Ani. Conversații. Cărțile și Noaptea

Borges la 80 de Ani. Conversații. Cărțile și Noaptea
339,00 MDL (68,14 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traduceri de Ariadna Ponta si Tudora Sandru‑Mehedinti.

In conversatie, Borges transcende si modifica asteptarile noastre fata de ideea de convorbire. In amplele dialoguri din volumul de fata, consideratiile autorului sint evocate gratie intrebarilor subtile adresate, printre altii, de Willis Barnstone, Alastair Reidsi Dick Cavett. Interactiunea dintre Borges si intervievatorii sai ofera o lectura fascinanta, dezvaluindu-ni-l astfel pe unul dintre maestrii conversatiei din secolul XX.

„Mi-e imposibil sa-mi amintesc cuvintele din atitea ore petrecute in avioane, in masini, pe strazi, in restaurante si in saloane, dar, fie si in stilul acesta un pic mai formal, cel putin incredibila lui candoare, mirarea si inteligenta lui uluitoare s-au pastrat pentru noi toti. N-am mai cunoscut pe nimeni a carui conversatie sa demonstreze asemenea calitati socratice, profunzimea si hazul meditatiilor si ale replicilor. Ce norocosi sintem sa-i fi putut inregistra gindurile, orele de conversatii pe care le-a daruit altora de-a lungul vietii, parte a mult pretuitei lui arte a prieteniei.”-- Willis Barnstone

„In Cartile si noaptea, exegeza dantesca se impleteste permanent cu proiectia borgesiana a ideilor predilecte si a preocuparilor obsedante (…): firul necontenit depanat al celor O mie si una de nopti, budismul, poezia, cabala, orbirea, mereu cu accente noi, cu noi marturisiri biografice sau cu marturisiri de credinta, acelasi si totusi altul, ori altul si totusi acelasi, precum necontenit schimbatorul Heraclit.

Il recunoastem cu bucurie in citeva accente esentiale: visul ca activitate estetica, Buddha care face minuni «din delicatete» pentru a nu aduce nimanui vreun afront, frumusetea ca senzatie fizica, poezia aflata la intilnirea cititorului cu cartea, mai curind in rugaciuni decit in bibliografii, cabala ca metafora a gindirii. In sfirsit, spre final, o marturisire directa: ca profesor de literatura engleza, s-a ferit sa incarce memoria studentilor cu nume si date si a incercat, in schimb, sa-i invete sa indrageasca literatura. Pentru ca literatura nu este in fond altceva decit un act de iubire.” -- Andrei Ionescu

 

Despre Autor


 

Jorge Luis Borges (1899-1986), unul dintre cei mai importanti scriitori ai secolului XX, s-a nascut in Buenos Aires, la 24 august 1899, intr-o familie instarita. La scurta vreme dupa nasterea sa, calatoreste alaturi de familie in Europa. Primeste inca de mic o educatie multilingva. Dupa intoarcerea in Buenos Aires, la 22 de ani, publica primul sau volum de poezii, Fervor de Buenos Aires. Continua apoi sa publice, alaturi de poezii, si eseuri. In anii ’30 incepe sa scrie proza scurta. Publica primul sa volum important, Istoria universala a infamiei, la virsta de 36 de ani.

Amestecul de realitate si fictiune din acest volum va deveni o caracteristica importanta a prozei de mai tirziu a lui Borges. Tot in aceasta perioada, publica doua dintre cele mai cunoscute colectii de povestiri ale sale, Fictiuni si Aleph; in anii ’50 devine director al Bibliotecii Nationale. Odata cu inaintarea in virsta, vederea ii slabeste si reincepe sa scrie proza scurta si poezie. Ultima sa carte, Atlas, o scrie alaturi de María Kodama, cea cu care se va casatori cu o luna inainte de moarte. La virsta de 86 de ani, in iunie 1986, inceteaza din viata.

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 312
Editura: Polirom
Apariția: 30.03.2014
ISBN: 978-973-46-2887-2
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3400

Pareri