Biocapitalism sau Mentalitate

Mai multe poze

Biocapitalism sau Mentalitate
72,00 MDL (16,86 RON)

Disponibilitate: În Stoc

sau

Descriere

"În lucrare sunt abordate diverse tematici incitante una dintre care este și raportul cultură-natură, autoarea preferând de departe omul pur și inocent, nealterat de cultura alienantă și corupătoare în multe cazuri, o cultură ce instituie diferențe și ierarhii care deposedează ființa umană de autenticitate și originalitate, răpindu-i potențialul creator și aplatizând-o.

Totuși, cred că am exagera dacă am interpreta admirația autoarei pentru ființa „naturală” drept un îndemn la revenirea în sânul naturii, ea înțelegând perfect că evoluția omului în cadrul culturii e un proces obiectiv, ireversibil. În schimb, omul își poate îmbunătăți condiția dacă reușește să conștientizeze mai clar realitățile în mijlocul cărora există.

Respectiv, și unele noțiuni propuse în lucrare gen univers, capitalism, femeie, bărbat, naivitate etc. sunt reinterpretate, de multe ori surprinzător pentru percepția și felul în care le înțelegem în mod obișnuit, lărgindu-le semnificația și, în același timp, îmbogățind orizontul cititorului curios."


Primele Pagini


 

Omul ca marfă

Economie, copii, tradiţii, dragoste, muncă, statut, siguranţă, preţuri, guvern, societate, relaţii, educaţie, distracţii, bine, rău, confort, fericire, nefericire, apreciere, eşec, victorie, rutină... Grijile omului. Atât de multe, ne ocupă gândurile şi ne clădesc drumul vieţii, încât oamenii rareori ajung să se oprească şi să-şi pună întrebarea: „De ce suntem conduşi?".

Se ştie cât de important este pentru oameni „să fie în rând cu lumea" (încă de la bunica am reţinut expresia pe care, de altfel, o repeta foarte des), însă fiinţa umană este mult mai complexă, amplă şi unică. Aici totuşi, după cum vine să susţină şi titlul eseului, voi pune în discuţie idei generale şi voi raporta omul la aceste idei. Idei care, de fapt, nu sunt generale, ci mai degrabă esenţiale, fiindcă se poate înţelege foarte uşor că un lucru ca mentalitatea, de exemplu, este esenţial pentru om şi viaţa lui/ei.

Mentalitatea este lucrul major care determină calitatea existenţei unui individ. Mentalitatea poate face dintr-un om stăpân sau prizonier, rege/regină sau paria, poate să-i aducă pace şi mulţumire sufletească ori să-1 transforme întrun şobolan ce fuge tot timpul printr-un labirint de mizerie. Regi şi regine sunt însă puţini. Se ştie că oameni stăpâni pe sine, radiind căldură şi mulţumire, cu sufletul limpede şi împăcat, sunt o raritate şi în cele mai mici sate şi comunităţi din Rusia sau Africa, şi în cele mai prospere oraşe din lume, mari şi aglomerate, ca New York-ul, Moscova sau Tokyo. în cele mai mici, se corectează unii pe alţii pentru a corespunde unei tradiţii, iar în cele mai mari impun cerinţe care îi fac să-şi dorească obsesiv să corespundă unui standard sau companii.

Oamenii, se pare, înainte de Dumnezeu, tind să se arunce mai întâi peste diferenţe. Iar „a corespunde" este o definiţie atât de vagă pentru libertate, încât aceste două noţiuni puteau fi corelate numai printr-o situaţie eşec. Să fie de vină mentalitatea?

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 108
Apariția: Octombrie 2014
ISBN: 978-9975-110-16-7
Dimensiuni: 14 x 20,5 cm
Greutatea: 0.1400

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă:

 • Dreptul la Evoluție
  -21%

  Dreptul la Evoluție

  Preț de Listă: 100,00 MDL (23,41 RON)

  Preț: 79,00 MDL (18,49 RON)

  Economisești: 21,00 MDL (4,92 RON) (21%)