Blândeţea Nopţii [Carte Electronică]

Blândeţea Nopţii [Carte Electronică]

Preț de Listă: 130,99 MDL (32,75 RON)

Preț: 65,50 MDL (16,38 RON)

Economisești: 65,49 MDL (16,37 RON) (49%)

Downloadează Gratuit un Fragment
Ediția Print (PDF)

* cîmpuri obligatorii

Preț de Listă: 130,99 MDL (32,75 RON)

Preț: 65,50 MDL (16,38 RON)

Economisești: 65,49 MDL (16,37 RON) (49%)

Achită online cu LiberCard în 3 rate cu 0%!

Descriere

Publicat în 1934, romanul Blândeţea nopţii (Tender Is the Night) l-a ridicat pe F. Scott Fitzgerald, aşa cum au remarcat criticii, la înălţimea unui „Orfeu modern“. În 1998, Modern Library l-a inclus pe lista celor mai bune 100 de romane în limba engleză ale secolului XX. A fost ecranizat în 1962, cu Jason Robards, Jennifer Jones şi Joan Fontaine în rolurile principale, iar în 1985 BBC a lansat o miniserie cu Peter Strauss şi Mary Steenburgen. În 1995, The Fountain Theatre din Los Angeles a dramatizat romanul, adaptarea pentru scenă câştigând PEN Literary Award.

Dick Diver este un strălucit psihiatru american, cu o personalitate magnetică, căsătorit cu fosta sa pacientă, Nicole, fermecătoare, bogată, dar cu un grav dezechilibru emoţional. Rosemary, o tânără actriţă fascinată de Nicole şi îndrăgostită iremediabil de soţul acesteia, se avântă în noua idilă orbeşte, cu intensitate, la fel cum vânează roluri care să-i aducă celebritatea mult visată. Prinşi în vâltoarea evenimentelor tumultuoase din viaţa lor, dar şi a epocii de după Primul Război Mondial, când America nu mai crede în nimic, Dick şi Nicole iniţiază un periculos pas de deux pe graniţa dintre nebunie şi normalitate, dintre iubire şi moarte.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzii

,,Ca şi Marele Gatsby, Blândeţea nopţii este un roman al deziluziei, al prăbuşirii visului american. Frumuseţea şi strălucirea, aparenta perfecţiune maschează dezamăgirea, tristeţea, schizofrenia. Contrastul dintre esenţă şi aparenţă este atât de pronunţat încât, involuntar, duce cu gândul la măşti şi – prin analogie – la carnavalul baroc: poleiala şi fas­tul ascund putreziciunea şi decăderea morală a societăţii, la fel cum sclipiciul, fardul si veselia clovnului încoronat ca rege al paradei ascund durerea şi ruşinea adevăratului rege. Dick face primul pas spre declinul său atunci când încalcă deontologia profesională însurându-se cu pacienta sa. Fiind un personaj prin excelenţă moral, orice abatere de la etică este taxată.

Un compromis îl atrage după sine pe altul şi astfel, în mod absolut halucinant, într-o lume în care cu greu se mai poate pune problema moralităţii, el ar putea fi privit prin ochii unor personaje ca fiind imoral sau profitor. Totul se întâmplă atât de natural încât protagonistul pare a fi un spectator la propria viaţă, care nu numai că acceptă lucrurile aşa cum vin, ci este şi pe deplin conştient de alegerile sale şi de consecinţele lor. Atingerea scopului (vindecarea Nicolei) coincide ca moment de timp cu moartea iubirii, acceptată şi ea ca atare. Prăbuşirea lui, presimţită şi asumată, pentru salvarea ei. Astfel, totul prinde o altă nuanţă iar declinul lui nu mai poate fi privit ca un destin tragic de tip moiră, îm­potriva căruia nu se poate face nimic, ci mai degrabă ca un destin asumat sau ca un sacrificiu de sine în favoarea binelui celorlalti.'' - http://revistaechinox.ro/2010/10/relecturi-blandetea-noptii-f-scott-fitzgerald/

”F. Scott Fitzgerald, cronicarul suprem al boomului american postbelic şi al epocii jazzului, s-a inspirat din propria viaţă pentru a ilustra anii de dinaintea Marii Crize, o petrecere extravagantă continuă, alimentată de alcool. Blândeţea nopţii s-a vândut bine, fiind în general bine primită, inclusiv de către scriitori ca Hemingway. Acţiunea se petrece în anii 1920 pe Riviera franceză, unde o frumoasă vedetă de cinema, de optsprezece ani, Rosemary Hoyt, este în vacanţă împreună cu mama sa.

Aici îi cunoaşte pe Dick Diver, un psiholog american, şi pe bogata sa soţie, Nicole. Victimă a abuzurilor tatălui ei, Nicole a fost internată într-un sanatoriu, unde a fost salvată de doctor, cu care s-a căsătorit. Rosemary intră în lumea sofisticată a înaltei societăţi şi se îndrăgosteşte de Dick, iar el de ea. Un timp sunt fericiţi, până când se întâmplă o tragedie: un prieten al familiei Diver omoară un om, beat fiind la volan, iar Nicole are o cădere nervoasă. Idila începe să se destrame şi au loc diverse evenimente nefericite.

Este cel mai autobiografic roman al lui Fitzgerald, inspirat de şederea sa în sudul Franţei alături de un grup de expatriaţi decadenţi, iar familia Diver este întruchiparea lui Gerald şi Sara Murphy, un cuplu american încântător pe care autorul şi soţia sa Zelda îl cunoscuse. Romanul prezintă şi acelaşi tratament psihiatric urmat de schizofrenica Zelda în Elveţia, ale cărui costuri uriaşe l-au îndepărtat pe Fitzgerald de literatură, aruncându-l în lumea scenariştilor hollywoodieni şi a băuturii, gră-bindu-i moartea.

Dar viaţa reală nu a avut happy-end: spre deosebire de Nicole, Zelda nu s-a vindecat, rămânând în sanatoriu până la moarte,în 1948.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Despre Autor

Francis Scott Key Fitzgerald (1896‑1940) s‑a nascut in St. Paul, Minnesota. A publicat primul roman, This Side of Paradise (Dincoace de paradis ; Polirom, 2005), in 1920, an in care s‑a casatorit cu Zelda Sayre, ea insasi scriitoare.

S‑a bucurat de la bun inceput de o imensa popularitate, dar si de recunoastere critica, fiind considerat unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai „generatiei pierdute”.

Capodopera sa, The Great Gatsby (Marele Gatsby; Polirom, 2002, 2007, 2011), a aparut in anul 1925. Urmatorul mare roman, Tender Is the Night (Blindetea noptii; Polirom, 2001, 2009), a fost publicat in 1934.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: Tender is the Night
Limba: Română
BRAND: Humanitas
Apariția: 2014
ISBN: 978-973-689-682-8
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android
Pagini Ediție Print: 384

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: