Biochimii paralele [eBook]

Biochimii paralele [eBook]
0,00 MDL (0,00 RON)
    • 8 persoane au cumpărat acest produs.

Descriere

   "În această perioadă extrem de complicată pentru întreaga Omenire tânăra scriitoare Liuba Sârbu, originară din Republica Moldova și stabilită în Canada, ne surprinde într-un mod foarte plăcut cu o plachetă de versuri, intitulată “Biochimii paralele”. Originalitatea acestei culegeri de poeme scurte începe de la titlu. Format prin îmbinarea a doi termeni care sunt mai mult utilizați în domenii situate la o distanță considerabilă de cel al poeziei - chimia și geometria - titlul ne predispune pentru o lirică a unor sentimente și trăiri intense, dar sună și ca un avertisment. Cititorul este pregătit să afle din poemele conținute în volum, că iubirea nu poate fi niciodată simplă, iar de cele mai multe ori acest sentiment coexistă cu stări pesimiste, caracterizate prin deziluzie, deznădejde și renunțare. Post-modernistă prin structura versului dar și în conținutul său prin modul de abordare a iubirii ca trăire care generează lumi, lirica Liubei Sârbu este în același timp surprinzătoare. Cititorul - indiferent de “povestea” sa de dragoste personală - se regăsește în poeme, fapt care se datorează în primul rând metodei profesioniste pe care autoarea o utilizează pentru a extrage esența unor trăiri cu o bogată încărcătură emoțională. Impregnată de o sinceritate dezarmantă și prezentată într-o formă originală și de un estetism extraordinar, poezia Liubei Sârbu ocupă un loc cu totul aparte în creația literară românească a zilelor noastre." 
Dorin Dușciac
Aprilie 11, 2020, Paris
 
   Liuba Sârbu s-a născut în satul Secăreni din raionul Hîncești în 10 Octombrie a lui 1981. După absolvirea Gimnaziului din satul natal, își urmează studiile la Liceul "Mihaail Sadoveanu" din orașul Hîncești. Mai apoi, în perioada anilor 2000 - 2005 este studentă la Facultatea de Istorie și Etnopedagogie a Universității Pedagogice "Ion Creangă" din Chișinău. Emigrează în Canada, înpreună cu familia, soțul și doi copii (cel de-al treilea vine pe lume în Canada) în 2009 unde locuiește până în prezent.
Activează în calitate de profesoară de istorie, educatoare, profesoară Montessori, conducătoare a cercului de predare în limba Franceză. În 2015 devine președinta Organizației Non Profit "Pici Voinici" și fondatoarea revistei cu același nume care are ca scop promovarea prozei și poeziei scrise pentru copii. Organizează numeroare evenimente culturale. Cărți publicate:"Oare Luna Are Casă" - Florile Dalbe, Chișinău, 2015, "Floarea Sufletului" - ARC. 2015, "Azi Spre Mâine" - Editura Pentru Literatură și Artă, 2017
   
   Vasile Botnaru și-a făcut studiile la Universitatea de Stat din Moldova, apoi la Universitatea "M. Lomonosov" din Moscova. A practicat toate tipurile de jurnalism - gazetărie, radio, televiziune. A participat la fondarea Agenției de știri Basa-Press. A contribuit la lansarea postului de televiziune PROT TV Chișinău. A fost corespondent de teren al Agenției Associated Press, al postului de radio Svoboda, a colaborat cu BBC, DW. Din anul 2004 este șeful biroului de la Chișinău al postului de radio Europa Liberă.

Pictorul Vasile Botnaru este autodidact. Și-a prezentat lucrările în cărți și reviste, în numeroase expoziții din Republica Moldova și din străinătate. 

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: Biochimii paralele [eBook]
Limba: Română
Apariția: 2020
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android
Pagini Ediție Print: 76

Pareri

Părerile Clienților 2 item(s)

Sincer de bună.
Buna. O carte bună.
Evaluarea
Parerea lui Sașa / (Plasată la data 14.04.2020)
Felicitări, Liuba Sârbu.
Te salut cu mari emoții din Spania!

Îți mulțumesc, dragă Liuba Sîrbu, pentru invitația la lansarea virtuală într-o vreme extrem de delicată și incertă și pentru ocazia de a comunica cu un cerc de oameni interesanți și, indiscutabil, valoroși.
M-a delecta delectat din plin lectura e-carții „Biochiimii paralele” și oportunitatea rară de a savura o porție proaspătă de vers liber, numit și alb, bine și foarte atent lucrat, încărcat de emoții evidente, la fel precum mi-au încântat privirea ilustrațiile fantastice ale lui Vasile Botnaru - frumoasă și armonioasă asociere.

Am căutat în rândurile tale țesute iscusit și printre ele punctele biochimiilor pe care tu le consideri paralele, deși după părerea mea, subiectivă desigur, dintr-o parte, simțirile care implică două suflete inevitabil se întâlnesc la niște răscruci, în niște puncte de tangență
și neașteptat am găsit o autopsie completă și foarte desfășurată a iubirii tale, pe care eventual mi-o asum eu, și pe care cu același succes ar putea să și-o asume oricare altă femeie, de-alde noi - răstignită între necesități artistice, intelectuale și rutină, muncă, orare, responsabilități casnice, ori cum zici tu întemnițată în această vâltoare a cotidianului:
Ceea ce copleșește și atrage în randurile tale este că eviți să cânți, să inventezi ode, să tăvălești trăirile tale în conținuturi siropoase și dulcegi, și uite prin asta reușești să scrii o poezie absolut naturală:
„Am întins
cu făcălețul
ce rămase din noi
Nu mai puteam lipi nimic comestibil
Nisipul distruse toată elasticitatea
Timpu-i dăruise rigiditatea
L-am lăsat cu mult saț la un coș de gunoi
După ce terminasem
Ultima noapte de dragoste
Întâia noapte de război.”

Scurtele stenograme versificate se perindă ca un vernisaj înrămat de neliniști și căutări de sine:
”Atât de târziu e în mine
Încerc să pășesc prin vise-ruine
Pipăi, nu văd, vreau s-aprind un chibrit
Mă-ntreb dacă-n mine eu m-am rătăcit.
și deschide ca în palmă o vastă lume interioară de dureri nevindecate ale unei luptătoare:
„Am să mușc din tine o bucată,
n-am s-o înghit,
o voi usca la soare
și o voi purta la gât.”
a femeii resemnate, împăcate, pe de altă parte, a femeii conștiente de propriile iluzii ireale:
Vreau s-auzi cum ploaia dansează
pe-o iubire imaginară
care stă trază
doar în ochii mei

Cu riscul de a cădea în plasa exprimării banale, am să deschid paranteze încăpătoare pentru sinceritatea ta dezarmantă, și voi aminti că simplitatea ascunde și conține idei cu adevărat profunde, pentru cei deschiși să le capteze, iată de ce după paravanul liricii de dragoste se înghesuie și multe alte preocupări personale ale tale, rostul vieții și al morții, esența umană în splendoarea calităților și viciilor sale.

Mă bucur și te felicit petru talent, pentru plăcerea ta de-a-l împărtăși cu cei care au bunăvoința să-l aprecieze, și pentru faptuc că ți-ai făcut ca și mulți alți conaționali de-ai noștri, intelectuali, oameni de știință și artă, document de identitate din limba română.

Sănătate Liuba îți doresc ție și familiei.

Evaluarea
Parerea lui Liliana Ganga / (Plasată la data 12.04.2020)