Bietele Corpuri

Mai multe poze

Bietele Corpuri
89,00 MDL (22,25 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Romanul, aparut in 1986, poate fi considerat o „noutate” editoriala, intrucit a avut o cariera scurta, fiind retras de pe piata de autoritatile comuniste la putin timp de la aparitie.

Dupa 1989, cartea Soniei Larian a fost mentionata in repetate rinduri ca una dintre cele mai importante ale prozei romanesti postbelice. Roman autobiografic, Bietele corpuri este o poveste tragic melancolica a drumului spre batrinete, boala si moarte. Autobiografia se imbina cu portretele apropiatilor, cunoscutilor, ale tatalui si mamei, bunicii, matusilor, unchilor, verilor, colegelor, profesorilor, vecinilor.

Recenzii

Sonia Larian nu este un mare teoretician, ci un prozator extraordinar. Romanul exceleaza prin cultura, imagine epica, inventie a descriptivitatii, cum foarte putine proze de dinainte de ’90 au existat in Romania. Este o carte usor informa, cu o structura extrem de greu de explicat. Despre ce este vorba in acest roman? Despre suferinta, despre boala, despre moarte. Cine sint personajele? O puzderie de personaje. Cine este naratorul? O multime de femei: Gelsomina, Ariana, 1,2,3, Sonia.

Sint notatiile diurne sau nu, zilnice sau nu, ale unei fapturi enorm de fragile, ale unei femei cu totul si cu totul exceptionale, care are curajul sa se ascunda. E un mare curaj sa te ascunzi in spatele unui pseudonim si sa te dezvalui apoi bucata cu bucata, ecorseu dupa ecorseu intr-o carte.” - Adriana Babeti, 7 decembrie 2004, 22

”Romanul abunda in cultura, in educatie burgheza, dar nu in sensul foarte bun al cuvintului, al modului de a te comporta in societate, al felului de a reactiona la ceea ce se intimpla in jur. Sonia Larian nu se multumeste sa spuna lucruri grave despre o societate, despre o dictatura sau alta. Le reda prin personaje, printr-un simt extraordinar al concretului.” - Ileana Malancioiu, 7 decembrie 2004, 22

Despre Autor

Sonia Larian – nascuta la 15 mai 1931, Bucuresti. Absolventa a Facultatii de Filologie, Universitatea din Bucuresti. Debut in presa (1947) si in volum (1952) cu povestiri pentru copii. In 1976 publica Biblioteca fantastica, volum aparte in creatia autoarei, in care imbina fabula cu mitologia lumii animaliere si eseul.

Aparut intr-o prima editie in 1986, Bietele corpuri este considerat unul dintre cele mai importante romane romanesti postbelice.

 

Cuprins: Titlul jurnalistic • Aspecte ale limbii romane contemporane in presa scrisa • Citeva argumente pentru un cod tipografic romanesc • Structuri pleonastice in presa romaneasca actuala • Aspecte morfologice si etimologice ale derivatelor cu sufixe neologice • Despre ortoepia si ortografia siglelor • Cuvinte si enunturi deficitare ca sens in limbajul mass-mediei de dupa 1989 • Stilul publicistic actual intre libertatea de exprimare si libertatea de expresie • Anafora discursiva in textul jurnalistic • Violenta societatii si brutalitatea lingvistica in mass-media

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 296
Editura: Polirom
Apariția: 2004
ISBN: 973-681-655-9
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri