Procesul [eBook]

Franz Kafka

Stoc Limitat

Formate eBook

Descriere

În ziua în care împlineşte 30 de ani, funcţionarul Josef K. este arestat şi dus într-un salon în care, spre marea lui surprindere, doi paznici îi mâncau micul dejun. încă de la prima frază, cititorul intră în contact cu absurdul situaţiei în care protagonistul este aruncat: "Pe Josef K. îl calomniase pesemne cineva, căci, fără să fi făcut nimic rău, se pomeni într-o dimineaţă arestat."

Paznicii il informează cu seninătate că este arestat, dar că rămâne totuşi în stare de libertate şi poate merge în continuare la serviciu. Năucit de toată situaţia din care nu mai înţelege nimic, Josef K. se întoarce acasă, iar din ziua imediat următoare îşi reia activitatea de prim-procurist la bancă.

Mai târziu, Josef K. este trimis fără nicio explicaţie să caute tribunalul unde, într-o duminică, urma să i se ia un interogatoriu. Bătând la toate uşile şi pretinzând că-l caută pe un anume tâmplar Lanz, Josef K. descoperă că birourile tribunalului respectiv se află în podul unei clădiri cu apartamente şi camere de închiriat. Imobilul respectiv arată jalnic, având un aspect sărăcăcios şi mizerabil. Faptul că justiţia se găseşte într-un loc atât de murdar îi intensifică lui Josef dezgustul faţă de ea, dar, paradoxal, îi dă mai multă siguranţă.

Pe măsura desfăşurării acţiunii, personajul principal este din ce în ce mai derutat de ilogicul situaţiei. Neştiind ce culpă să-şi atribuie, el nu se poate apăra şi prin urmare, este obligat să rămână prins în această situaţie lipsită de sens

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

”Cineva trebuie să-l fi acuzat pe nedrept pe Josef K., căci el a fost arestat într-o dimineaţă fără să fi făcut nimic rău."

La fel ca în lunga nuvelă Metamorfoza a lui Kafka - care începe cu „Gregor Samsa s-a trezit într-o dimineaţă, după un vis urât, pentru a vedea că fusese transformat în patul său într-o insectă gigantică" - întreaga naraţiune din Procesul, ia naştere din această primă frază. Protagonistul, losef K., nu descoperă niciodată de ce anume este acuzat şi nici nu este capabil să înţeleagă principiile ce guvernează sistemul de justiţie căruia îi cade pradă. în schimb, romanul urmăreşte eforturile sale istovitoare pentru a înţelege şi a-şi demonstra nevinovăţia în absenţa completă a oricărei doctrine care să-i explice ce înseamnă vinovăţia sau chiar ce acuzaţii i se aduc.

Urmărind lupta pentru eliberare a lui Josef K., romanul ne oferă o relatare uimitor de emoţionantă despre ce înseamnă să te naşti singur şi lipsit de apărare, înarmat doar cu credinţa fermă în propria nevinovăţie, într-un sistem total de neînţeles.

Citirea acestui roman produce un efect deosebit. Dacă prima reacţie la încleştarea dintre K. şi autorităţi este un sentiment de familiaritate şi recunoaştere, acesta este înlocuit repede de o ciudată inversare. începe să ni se pară că lumea noastră abia dacă seamănă cu cea a lui Kafka, că luptele noastre au doar o mică asemănare cu bătălia esenţială ce ne este dezvăluită în nesfârşita nefericire a lui K. Din acest motiv,în ciuda lipsei unui final clar, a caracterului său improbabil şi dificil, romanul este extrem de însufleţitor, demonstrându-ne ce înseamnă să trăieşti într-o lume a proceselor zilnice împinse la extrem.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Despre Autor

Franz Kafka (n. 3 iulie 1883, Praga - d. 3 iunie 1924, Viena) a fost un scriitor evreu de limbă germană, originar din Praga. Romanele sale se caracterizează printr-o viziune halucinantă, grotescă, stranie asupra realității, marcată de expresionism și suprarealism, în care condiția tragică a omului este reprezentată parabolic.

Romanele și nuvelele sale exprimă fie sentimentul tragic, împins la paroxism, al individului expus presiunii destructive al unui monstruos aparat birocratic (Procesul, 1925; Colonia penitenciară, 1919), fie imposibilitatea omului de a descifra sensul existenței sale civice (Castelul, 1926), fie dezintegrarea relațiilor interumane (Metamorfoză, 1915).

Impresia de coșmar și tensiunea dramatică, specifice scrierilor lui Kafka, sunt sugerate prin suprapunerea logicului cu absurdul, într-o formă parabolică, obsesivă. Kafka a exercitat o puternică influență asupra literaturii contemporane. - Wikipedia

Mai multe informații

Limba: Română
Apariția: 1925
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android, Kindle
Dimensiunea Fișierului: 446 KB
Pagini Ediție Print: 256
Compatibil cu Kindle: Nu