Biblioteca lui Hitler. Cărţile care i-au format personalitatea [Copertă moale]

Biblioteca lui Hitler. Cărţile care i-au format personalitatea [Copertă moale]
48,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Traducere din engleză de Andreea Bratu.

Biblioteca lui Hitler însuma circa 16,000 de volume, dar, după război, majoritatea au intrat în posesia americanilor. Ryback a redescoperit însă, la Biblioteca Congresului din Washington D.C. şi în alte centre de documentare din Europa, aproximativ 1200 de lucrări care au făcut parte din colecţia dictatorului

De la Don Quijote, Robinson Crusoe, Peer Gynt sau romanele de aventuri ale lui Karl May şi piesele lui Shakespeare (pe care îl considera superior lui Goethe sau Shiller) la lucrări antisemite precum Evreul internaţional a lui Henry Ford, de la Nietzsche şi Schopenhauer la tratate obscure de politologie şi ocultism, analiza cărţilor citite de Hitler oferă o nouă pespectivă asupra transformării acestuia dintr-un tânăr soldat voluntar în dictatorul care a declarat război civilizaţiei.

Demersul autorului - original şi bine documentat  deopotrivă ― în universul (pseudo)intelectual al dictatorului urmăreşte influenţele formatoare pe care le-au avut lecturile (numeroase, dar selective şi nesistematice) asupra evoluţiei personale a lui Hitler, a discursurilor, scrierilor, acţiunilor şi îndeosebi a ideologiei sale.

Un exemplu revelant este felul în care lectura unei biografii a lui Frederic cel Mare a alimentat fanatismul distructiv al dictatorului în cel de-Al Doilea Război Mondial când a decis să continue lupta, în ciuda oricăror sorţi de izbândă.

Recenzii

„Ryback zugrăveşte un portret neobişnuit de viu şi de nuanţat al dictatorului, prezentând un punct de vedere unic asupra vieţii intelectuale a lui Hitler.” - Publishers Weekly

„Absolut captivantă… O privire ironică asupra programului de autoeducare al lui Hitler. Să fii şoarece de bibliotecă nu este o condiţie necesară pentru a deveni criminal în masă; pe de altă parte, nu este nici un impediment.” - The New York Times

”In noiembrie 1915, caporalul de 26 de ani Adolf Hitler a plătit patru mărci pe cartea Berlin de Max Osborn. Era o cheltuială ciudată pentru un soldat din linia întâi a frontului germano-francez. Camarazii săi preferau lucruri mai obişnuite: femei, şnaps şi ţigări.

în decembrie 1918, Hitler a fost demobilizat. A ajuns la Mun-chen cu două ghiduri, uzate de atâta citit: Berlinul lui Osborn şi un ghid despre Bruxelles. Germania era în haos. Bavaria se separase. A fost condusă pe o perioadă scurtă de un guvern preluat de bolşevici -printre care era un anarhist, un dramaturg şi un pacient al spitalului de psihiatrie.

Dietrich Eckart, bogat şi cultivat, dar cu pofte nesănătoase pentru femei, alcool, morfină şi cu păreri radicale antisemite, l-a preluat pe Hitler şi i-a fost tată, mentor, protector, i-a cumpărat primul pardesiu, i-a luat primul bilet la avion, l-a dus la teatru, l-a învăţat cum să scrie, ce să citească şi i-a publicat primele eseuri.

În acei ani, biblioteca lui Hitler conţinea romane poliţiste ieftine, enciclopedii, memorii, cărţi despre Primul Război Mondial, biografii, ceva Rousseau, Montesquieu, Kant, Metafizica moravurilor şi Declinul Occidentului de Spengler.

După costurile de personal şi călătoriile în scopuri politice, cea mai mare deducere de impozite a lui Hitler în 1930 a fost pentru cărţi.

Pe parcurs, biblioteca a ajuns la 16 mii de volume. Citea nopţile. Considera cele mai mari opere ale literaturii universale Robinson Crusoe, Coliba unchiului Tom, Călătoriile lui Gulliver şi Don Quijote. îl punea pe Shakespeare deasupra lui Goethe sau Schiller. Citea Karl May.

Ultima carte pe care a citit-o, înainte de sinuciderea din aprilie 1945, era o biografie a lui Frederic cel Mare. Şi acesta mare cititor: „citesc mult, îmi devorez cărţile si asta îmi aduce alinare".

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: Hitler's Private Library: The Books That Shaped His Life
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 262
Editura: Litera
Apariția: 2010
ISBN: 978-973-675-797-6
Dimensiuni: 14 x 21 cm
Greutatea: 0.1440

Pareri