Beznă Clară [Carte Electronică]

Beznă Clară [Carte Electronică]

Preț de Listă: 94,99 MDL (23,75 RON)

Preț: 65,54 MDL (16,39 RON)

Economisești: 29,45 MDL (7,36 RON) (31%)

Downloadează Gratuit un Fragment
Ediție Print (PDF)
    • 6 persoane au cumpărat recent acest produs.

Preț de Listă: 94,99 MDL (23,75 RON)

Preț: 65,54 MDL (16,39 RON)

Economisești: 29,45 MDL (7,36 RON) (31%)

Acceptăm plata cu LiberCard de la MAIB - plăți în 5 rate cu 0% dobândă!

Descriere

Beznă clară a primit James Tait Black Memorial Prize. În 1983, William Golding a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru literatură. Motivaţia juriului Nobel: „pentru romanele sale care, cu perspectiva clară a artei narative realiste şi cu diversitatea şi universalitatea mitului, iluminează condiţia umană în lumea de astăzi“.

Un roman misterios şi complex, Beznă clară e povestea lui Matty, un băieţel care scapă ca prin minune dintr-un bombardament în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, rămânând însă oribil mutilat pentru tot restul vieţii. Ducând o existenţă complicată, respins de oameni din cauza înfăţişării sale şi fără nici un sprijin, Matty trăieşte experienţe extrasenzoriale care îl conving că menirea sa în lume e una specială.

Treptat, cei din jurul lui ajung să-l perceapă ca pe un sfânt şi vor să-l urmeze. Frecventând anticariatul lui Sim Goodchild, el le observă acolo pe cele două surori gemene, Toni şi Sophy Stanhope, a căror pornire spre violenţă şi rău datează încă din copilărie: încep prin a chinui animale, iar Sophy sfârşeşte prin a pune la cale răpirea şi chiar uciderea absurdă prin gratuitatea sa a unui băiat. Un roman despre violenţă şi nebunie, despre căile neaşteptate prin care o fiinţă părând să fi pierdut totul reuşeşte să regăsească lumina.

 

Despre Autor

Dupa studii de fizica si de literatura engleza la Oxford, dupa aparitia unui volum de poeme (1934), dupa ce a fost rand pe rand actor, marinar, muzician, devenind in cele din urma simplu profesor de scoala, WILLIAM GOLDING (1911–1993) s-a dedicat exclusiv scrisului abia la cincizeci de ani. Experienta razboiului – participase in marina britanica la debarcarea din Normandia – avea sa-l marcheze profund, interzicandu-i sa mai vada in om o fiinta inocenta: pentru el, pana si copiii poarta in suflet germenele raului.

Aceasta este tema primului sau roman, Imparatul mustelor (The Lord of the Flies, 1954), care a cunoscut un enorm succes imediat dupa aparitie. Urmeaza alte 11 romane si doua volume de eseuri, inspirate, toate, din aceeasi tema. In 1983, in discursul de receptie a premiului Nobel, Golding se arata uimit de obstinatia cu care se cauta semnele deznadejdii, pe care el insusi le-a lasat in opera sa. „Eu nu ma simt deloc deznadajduit“, spunea el cu acel prilej. Iar paradoxul acesta exprima cel mai bine luciditatea cu care a privit intotdeauna lumea in care ne este dat sa traim.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Editura: Humanitas
Apariția: Noiembrie 2014
ISBN: 978-973-689-848-8
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android
Pagini Ediție Print: 236

Pareri