Belukia

Belukia
77,00 MDL (19,25 RON)

Disponibilitate: În Stoc

Doar 1 exemplar disponibil

Descriere

Descrierea Cărții

"Complici, renunţau în seara aceea la plăceri pentru ca, în seara următoare, să le regăsească la fel de tinere ca odinioară. Cultivau uneori asemenea ascetisme care le înţelegeau pofta neostenita şi grea care i-ar fi putut zdrobi pe unul de celalt. Ea - dintr-o inflexibilă voinţă care se găsea, în intrega ei viaţă, în slujba plăcerilor şi a amorului, de la grijă minuțuioasă cu care-şi copleşea soţul până la prudenţa cu care-şi folosea amantul...".

Recenzie

”Încă din primele rânduri, aceasta tocmai îşi părăseşte într-ascuns haremul, pentru a ajunge în braţele lui Hassib, a cărui gură – observă Belukia – “era marcată de un gust aparte pentru iubirea femeilor”. Urmează… Să nu ne grăbim totuşi. Cum nu se pripeşte nici autorul să-şi arunce eroii în… luptă: “Complici, renunţau în seara aceea la plăceri pentru ca, în seara următoare, să le regăsească la fel de tinere ca odinioară. Cultivau uneori asemenea ascetisme care le înteţeau pofta neostoită şi grea care i-ar fi putut zdrobi pe unul de celălalt.”

Abia de-aici încolo se umblă la nuanţe: “Ea îşi dădu atunci seama că plăcerea culeasă de peste tot în acelaşi timp are un tăiş care răneşte şi ucide iubirea.” O adevărată negare-a negaţiei: “Cuprinsă de cutremurătoare păreri de rău, descoperi că voluptatea pe care iubirea acestui bărbat i-o dezvăluia (…) depăşea toate plăcerile.” Peste nici 120 de pagini, ea îi întinde pumnalul, iar naratorul va relata sec: “Priviră cele două tăişuri (…) Imensa neputinţă a iubirii făcuse să se ivească moartea în adâncul ochilor lor.”

Toate acestea pe când, în Bagdad, se mai murea din dragoste…” - Emilian Galaicu-Păun, Galaicu-paun.cartier.md

Despre Autor

Pierre Drieu la Rochelle  este un scriitor francez (1893, Paris - 1945, Paris). Studii la Ecole des sciences politiques, înainte de a fi mobilizat; ia parte la luptele de la Charleroi și Verdun, unde este rănit în câteva rinduri. Dupa ce debutează ca poet - Interrogation (1917), Fond de cantine (1919) - publică eseul Mesure de la France, de mare răsunet. Sub Ocupație, conduce Le Nouvelle Revue Francaise, fiind considerat vârful de lance al intelectualilor colaboraționiști, totodată rămânând - alături de Celine - unul din numele de referință ale literaturii franceze din secolul XX. Deceptionat se refugiază în literatură (L'Homme a cheval, 1943; Le Chiens de paille, 1944), înainte de a-și pune capăt zilelor pe 15 martie 1945.

Detaliile Produsului

Titlu Original: Belukia
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 144
Editura: Cartier
Apariția: 2007
ISBN: 978-9975-79-423-7
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.1680

Pareri