Bel-Ami

Bel-Ami
92,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Maestru al narațiunii de tip realist, Maupassant se impune prin Bel-Ami, ca unul din precursorii romanului psihologic. Citind romanul, pătrundem în atmosfera anilor 1880-1885, în care s-a dezvoltat simțitor societatea capitalistă.

Bel-Ami este un roman de maturitate creatoare, care marchează apogeul carierei literare a lui Maupassant; este un roman despre presă și arivism, incluzând experiențe de viață trăite de autor însuși: speranțele și setea nepotolită a lui Georges Duroy străbătând fară țintă bulevardele pariziene, dorința de a pune capăt unei situații materiale precare, de a evada dintr-o lume prea îngustă, care îi condamnă pe cei mai buni la eșec, nevoia de a da frâu liber unei ambiții crescânde, cea de a așterne pe hârtie gândurile și trăirile sale, într-o formă admirabilă, care să-i asigure celebritatea.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

Maupassant este, probabil, mai bine cunoscut ca autor de proză scurtă. El utilizează această formă ca principiu de structurare a operelor mai ample. Eroul din Bel-Ami, Georges Duroy, soseşte la Paris ca provincial inocent dar, sesizând influenţa crescândă a jurnalismului, descoperă repede (şi exploatează bucuros) amoralitatea şi decadenţa ce îl definesc. Descoperirea are loc în stil impresionist, cu scene lungi ilustrând cafenelele, bulevardele şi redacţiile ziarelor din Paris.

Dar totul are un preţ şi propriile limite, iar încercarea de a-i conferi autenticitate sau valoare evidenţiază, dimpotrivă, lipsa de merite, discre-ditându-l pe posesor.

în Bel-Ami, poveştile individuale sunt cele ale unor femei care urmează a fi seduse. Ele sunt descrise cu o exactitate fenomenologică. Dar fiecare femeie reprezintă o formulă de calcul în care dorinţa sexuală este pusă în balanţă cu beneficiile practice. „Chimonoul mătăsos şi strălucitor" al Clotildei de Marelle echivalează cu o dorinţă „brutală" şi „directă", o femeie ce trebuie repede uitată. „Rochia albă şi lejeră" a succesoarei sale evocă însă ritmul prelungit al pasiunii lui Duroy pentru beneficii sociale; şi ea va fi distrusă, dar printr-un proces în care va fi exploatată valoarea ei politică şi erotică.

Dragostea sau emoţia autentică este invers proporţională cu forţa cinică a ambiţiei, pe care Maupassant ne încurajează să o savurăm, atâta timp cât nu suntem tentaţi să beneficiem de alte lecţii din opera sa.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Vezi Trailerul Ecranizării


Despre Autor

Guy de Maupassant  (n. 5 august 1850 — d. 6 iulie 1893) a fost un scriitor francez din secolul al XIX-lea. Este unul dintre precursorii povestirii moderne. Ca protégé al lui Flaubert, povestirile sale sunt caracterizate de economia stilului și un dénouement (deznodământ) eficient și natural.

A scris de asemenea și șase nuvele. Mai multe dintre povestirile sale descriu inutilitatea războiului și pe civilii inocenți care sunt zdrobiți în calea sa - multe se desfășoară pe perioada Războiului Franco-Prusac din anii '1870.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 400
Editura: Cartier
Apariția: 2004
ISBN: 9975-79-288-X
Dimensiuni: 13,8 x 20 cm
Greutatea: 0.4600

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: