Bel-Ami [eBook]

Bel-Ami [eBook]
0,00 MDL (0,00 RON)

Descriere

Dupa ce și-a petrecut trei ani în serviciul militar, în Algeria, și apoi șase luni ca funcționar în Paris, Georges Duroy, un subofițer sărac ce pare sortit unei existențe mediocre și nespectaculoase, este ajutat de către Charles Forestier, jurnalist și fost camarad de arme, să se angajeze redactor la un ziar.

Plin de ambiție, tânarul este promovat în funcția de redactor-șef, dar nimeni nu bănuiește că articolele lui sunt scrise de Madeleine, soția bunului său prieten Forestier. Tot Madeleine este cea care-i face cunostință cu politicieni de prestigiu și oameni de afaceri, care au un cuvânt greu de spus în societate și de care tânărul profită fără rușine. Hotărât însă să ajungă cât mai repede celebru și bogat, Duroy nu se oprește aici.

El devine pe rând amantul mai multor femei influente și reușește să urce cu abilitate pe scara socială, ajungând unul dintre cei mai bogați oameni din Paris. În finalul romanului, Georges contractând o căsătorie stralucită la care sunt prezente cele mai ilustre figuri ale epocii ne dezvăluie însă gustul amar al succesului.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Imagini din filmul Bel-Ami (2012)

     

     

 Recenzii

"Cinic, arivist, hahaleră, impostor, afemeiat din interes, Bel-Ami are (aproape) toate păcatele posibile, dar şi două mari calităţi - ştie să rămînă simpatic şi să fie generos sexual cu femeile." -- Cristian Teodorescu, http://www.catavencii.ro

"Bel-Ami este un roman de maturitate creatoare, care marchează apogeul carierei literare a lui Maupassant; este un roman despre presă și arivism, incluzând experiențe de viață trăite de autor însuși: speranțele și setea nepotolită a lui Georges Duroy străbătând fară țintă bulevardele pariziene, dorința de a pune capăt unei situații materiale precare, de a evada dintr-o lume prea îngustă, care îi condamnă pe cei mai buni la eșec, nevoia de a da frâu liber unei ambiții crescânde, cea de a așterne pe hârtie gândurile și trăirile sale, într-o formă admirabilă, care să-i asigure celebritatea." -- Liliana Anghel

"Georges Duroy este un alt fel de Casanova, unul care se foloseşte de femei nu atât pentru satisfacerea plăcerilor, cât mai ales pentru parvenire şi accederea în înalta societate. Setea de îmbogăţire pe care o resimte acut ori de câte ori se află în preajma celor cu stare nu se naşte doar dintr-o sărăcie lucie care îl înfioară, ci mai ales din ura faţă de oameni, la care se adaugă o ambiţie perversă de a le demonstra că nimeni nu trebuie să se pună cu el." -- Marinela Gheorghe, http://www.bookblog.ro

”Maupassant este, probabil, mai bine cunoscut ca autor de proză scurtă. El utilizează această formă ca principiu de structurare a operelor mai ample. Eroul din Bel-Ami, Georges Duroy, soseşte la Paris ca provincial inocent dar, sesizând influenţa crescândă a jurnalismului, descoperă repede (şi exploatează bucuros) amoralitatea şi decadenţa ce îl definesc. Descoperirea are loc în stil impresionist, cu scene lungi ilustrând cafenelele, bulevardele şi redacţiile ziarelor din Paris. Dar totul are un preţ şi propriile limite, iar încercarea de a-i conferi autenticitate sau valoare evidenţiază, dimpotrivă, lipsa de merite, discre-ditându-l pe posesor.

în Bel-Ami, poveştile individuale sunt cele ale unor femei care urmează a fi seduse. Ele sunt descrise cu o exactitate fenomenologică. Dar fiecare femeie reprezintă o formulă de calcul în care dorinţa sexuală este pusă în balanţă cu beneficiile practice. „Chimonoul mătăsos şi strălucitor" al Clotildei de Marelle echivalează cu o dorinţă „brutală" şi „directă", o femeie ce trebuie repede uitată.

„Rochia albă şi lejeră" a succesoarei sale evocă însă ritmul prelungit al pasiunii lui Duroy pentru beneficii sociale; şi ea va fi distrusă, dar printr-un proces în care va fi exploatată valoarea ei politică şi erotică. Dragostea sau emoţia autentică este invers proporţională cu forţa cinică a ambiţiei, pe care Maupassant ne încurajează să o savurăm, atâta timp cât nu suntem tentaţi să beneficiem de alte lecţii din opera sa.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Despre Autor

Guy de Maupassant (1850-1893) a fost unul dintre principalii reprezentanţi ai şcolii naturaliste franceze. Format ca scriitor sub directa îndrumare a lui Flaubert, tânărul Maupassant va debuta, în 1880, cu un volum de versuri (intitulat simplu: Versuri), dar notorietatea o va dobândi însă, în acelaşi an, o dată cu apariţia faimosului volum colectiv Les Soirées de Médan (Serile de la Médan), în care va fi inclusă şi nuvela Boule de suif (Bulgăre de seu), considerată, pe drept cuvânt, o capodoperă a sa.

După ce renunţă la cariera administrativă, într-un interval de zece ani (1880-1890), Maupassant îşi scrie întreaga sa operă: 18 volume de nuvele şi povestiri, 6 romane, 3 piese de teatru şi 3 volume de impresii de călătorie.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Apariția: 1885
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android, Kindle
Dimensiunea Fișierului: 1 MB
Pagini Ediție Print: 400
Compatibil cu Kindle: Da

Pareri

Părerile Clienților 1 item(s)

Prefata
Frumoasa prezentare
Evaluarea
Parerea lui Ion Anghel / (Plasată la data 20.03.2020)