Baudolino. Ediția 2013

Mai multe poze

Baudolino. Ediția 2013
322,00 MDL (75,38 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba italiana si note de Stefania Mincu.
 
Sintem in aprilie 1204 si Constantinopole, splendida capitala a Imperiului Bizantin, e jefuita si incendiata de cavalerii celei de-a patra cruciade. In mijlocul macelului, un anume Baudolino il salveaza de la o moarte sigura pe istoricul Nicetas Choniates, cancelar al imparatului, caruia ii spune povestea uimitoare a propriei vieti. Desi nascut intr-o familie umila, Baudolino are doua mari calitati: usurinta de a invata limbi straine si o abilitate iesita din comun de a spune minciuni.
 
Pe cind era copil, a fermecat cu istetimea sa un comandant militar intilnit intr-o padure, care se dovedeste a fi nimeni altul decit imparatul Frederic Barbarossa. Adoptat de acesta si trimis la Paris, la universitate, Baudolino porneste intr-o fabuloasa expeditie spre regatul Preotului Ioan, regele-prelat care domneste peste un tarim fantastic din Orient, populat de creaturi cu ochi pe piept si guri pe stomac, de eunuci, unicorni si fecioare incintatoare.
 
„Eroul acestui fermecator puzzle istoric este numitul Baudolino, mincinos inveterat, poet si aventurier, care cistiga favorurile imparatului Frederic Barbarossa prin farmecul si istetimea lui. Aceasta poveste, in acelasi timp inselatoare si onesta, ne pune din nou in fata vechii intrebari care il obsedeaza pe Eco si, totodata, pe cititorii sai: atunci cind un povestitor pretinde ca istoriseste intimplari adevarate, cit adevar este, de fapt, in istorisirea lui?”--The New Yorker

„Parcurgind spatii cunoscute intre Occident si Orient (ca student la Paris sau combatant in razboaiele si in cruciadele din secolul al XII-lea), dar si itinerare utopice (pastisate dupa texte apocrife), neobositul Baudolino este un alter ego al romancierului, scotocitor de fapte miraculoase, care se probeaza pe sine intr-o ipos-taza similara cu/diferita de acelea ale lui Adso da Melk din Numele trandafirului, Jacopo Belbo din Pendulul lui Foucault sau Roberto de la Grive din Insula din ziua de ieri.” -- Marin Mincu

Recenzii

”Sa citesti o carte de Umberto Eco e un sport al mintii extrem de provocator. Baudolino este o carte complicata care te munceste mult, punindu-ti logica si imaginatia la bataie si [...] te face sa iubesti si mai mult decit pina acum povestile, reamintindu-ti ca un fapt marunt – ca acela care „a luat fiinta intr-o mlastina indepartata, in tari barbare si printre oameni barbari” – poate avea o insemnatatea nebanuita si ca lumea pe care o creezi cu propria imaginatie o poate schimba pe cea din afara.

Dincolo de povestea in sine si de nenumarate informatii despre istorie, arte si religii, cel mai puternic sentiment cu care ramii dupa terminarea cartii este acela ca oamenii au nevoie nu doar de adevaruri, ci si de minciuni; unele pe care sa le inventeze de buna voie si care sa le dea credinta, chiar si pentru putin timp, ca si cele mai imposibile vise pot fi implinite.” -- Oana Pulpa pe Bookaholic.ro

”Romanul asta are tot: aventura, ironie, suspans, exercitii de gindire, fantastic, chiar dragoste (desi cam livreasca). Si are, desigur, ingredientul fiecarui roman al lui Eco (ca si al lui Pynchon) – impresia ca esti un initiat. Mi se pare un roman superior Numelui trandafirului. Aici lui Umberto Eco ii reuseste cu adevarat sa puna laolalta in chip mult mai firesc toate dragostele lui fata de lumea medievala. Baudolino, fara nici o umbra de indoiala, este un roman medieval ce pare scris de un contemporan al lui Don Quijote sau al Decameronului.” -- Dragos C. Butuzea, pe chestiilivresti.blogspot.ro
 

Despre Autor

Umberto Eco s‑a nascut la Alessandria (Piemont) la 16 ianuarie 1932, autor de romane, eseuri, tratate academice si carti pentru copii. Profesor de semiotica la cateva dintre cele mai celebre universitati europene si americane, Umberto Eco a abordat din aceasta perspectiva aspecte cruciale ale culturii zilelor noastre.

Prin opera sa stiintifica, Eco este socotit unul dintre cei mai de seama ganditori contemporani, iar eseurile sale, scrise cu un umor si o ironie nestavilite, sunt adevarate modele ale genului.

Stralucitoarea sa opera romanesca, inceputa in 1980 cu Numele trandafirului, este renumita pentru subtilele ei jocuri de limbaj si pentru abundenta simbolurilor si aluziilor culturale.

Opere principale: Opera deschisa(1962, trad. rom. Editura pentru Literatura Universala, 1969 Tratat de semiotica generala(1975, trad. rom. Ed. Stiintifica si Enciclopedica, 1982) Lector in fabula (1979, trad. rom. Univers, 1991) Numele trandafirului (1980, trad. rom. Dacia, 1984) Pendulul lui Foucault (1988, trad. rom. Pontica, 1991 Limitele interpretarii (1990, trad. rom. Pontica, 1995) Insula din ziua de ieri (1994, trad. rom. Pontica, 1995) Cinci scrieri morale (1997, trad. rom. Pontica, 1998).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 592
Editura: Polirom
Apariția: Martie 2013
ISBN: 978-973-46-3483-5
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.5800

Pareri