Bătrînul și Marea [Copertă tare]

Mai multe poze

Bătrînul și Marea [Copertă tare]
227,00 MDL (56,75 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Premiul „Andrei Bantas”, pentru traducere din limba engleza, oferit de Uniunea Scriitorilor din Romania pe 2007.

Traducere din limba engleza si note de Radu Pavel Gheo.

O noua serie de autor in cadrul colectiei „Biblioteca Polirom”, dedicata lui Ernest Hemingway, unul dintre marii prozatori americani ai secolului XX si un clasic al lite­­raturii universale.

Microromanul Batrinul si marea i-a adus lui Hemingway premiul Pulitzer in Statele Unite si a contribuit in mod hotaritor la acordarea premiului Nobel in anul imediat urmator. Succesul coplesitor al cartii se datoreaza atit stilului direct si concis, ce reprezinta marca stilistica definitorie a lui Hemingway, cit si povestii in sine – profunda, emotionanta si incarcata de semnificatii.

Batrinul si marea relateaza trei zile din viata unui pescar cubanez pe nume Santiago, care timp de aproape trei luni nu prinde nici un peste. Urmarit de ghinion, el iese departe in larg, iar de data aceasta momeala aruncata de el atrage cel mai mare peste care a fost vazut vreodata, care insa nu se va lasa prins fara lupta. Felul in care Hemingway descrie confruntarea, dar si relatia dintre Santiago si ucenicul sau fidel, singurul care nu-si pierde increderea in el, fac din Batrinul si marea o capodopera perena a literaturii universale, a carei bogatie de sensuri se ascunde sub o poveste limpede, simpla si cuceritoare.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

Opiniile criticilor sunt divergente în privinţa romanului Bătrânul şi marea, scris de Hemingway într-un stil di-Vit de cel al operelor anterioare. în această miniatură perfect construită, se regăsesc multe din temele care lau preocupat pe Hemingway ca scriitor şi bărbat. Rutina .feţii dintr-un sat cubanez de pescari este descrisă, în deschiderea cărţii, cu obişnuita economie de limbaj. Hemingway dezvăluie viaţa pescarului Santiago într-un stil lipsit de artificii, elementar, la fel de elocvent ca o ridicare riuternică din umeri a bătrânului. Cum vârsta şi norocul îi sunt potrivnice, Santiago ştie că trebuie „să vâslească mai departe decât ceilalţi", mult mai adânc în apele din Gulf Stream. El mai are de jucat o ultimă dramă pe scena pustie, mărginită de mare şi cer.

Reapare aici celebra obsesie a lui Hemingway că bărbaţii dau măsura capacităţii lor sfidând şi învingând natura. Bătrânul îşi pune la încercare toate puterile când prinde în undiţă un merlin mai lung decât barca, pe care îl manevrează cu mâinile însângerate, pentru a-1 aduce mai aproape şi a-1 prinde cu harponul. în această luptă, el demonstrează capacitatea omului de a îndura greutăţile şi suferinţa pentru a învinge. Iar dragostea şi cunoaşterea profundă a mării, în toată cruzimea şi mila ei, îl ajută să izbândească.

Elementele fizice ale povestirii - mirosul bătrânului lup de mare, al sării şi sângelui de peşte, crampele, greaţa şi epuizarea lui Santiago, spasmele morţii şi agonia terifiantă a peştelui - contrastează cu aspectul eteric al luminii orbitoare şi al apei, al izolării şi mişcării unduitoare a mării. Iar naraţiunea trage, se desfăşoară şi smuceşte iar şi iar. Este o carte ce se citeşte pe nerăsuflate.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Citate din Carte

” Un om poate fi distrus, dar nu învins.”

Despre Autor

Ernest Hemingway (1899‑1961) este unul dintre marii prozatori americani ai secolului XX si un clasic al literaturii uni­versale.

Scrierile lui s‑au bucurat de un succes imediat inca din timpul vietii autorului. Hemingway a primit in 1953 premiul Pulitzer, in 1954 premiul Nobel, iar multe dintre cartile lui au fost ecranizate la scurt timp dupa aparitie. A avut o viata extrem de tumultuoasa: s‑a casatorit de patru ori, a fost un vinator si un pescar pasionat, a participat la ambele conflagratii mondiale si la Razboiul Civil din Spania.

In Primul Razboi Mondial a lucrat ca sofer pe ambulanta, a fost ranit pe frontul italian, iar guvernul Italiei i‑a acordat Medaglia d’argento pentru eroism.

Detaliile Produsului

Titlu Original: The Old Man And the Sea
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 176
Editura: Polirom
Apariția: 2007
ISBN: 978-973-46-0825-6
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3500

Pareri

Bestseller.md îți mai recomandă: