Bătrînul și Marea

Bătrînul și Marea
132,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore
  • În Moldova: 2-3 zile

Grăbește-te, produs cu stoc limitat!

    • 16 persoane au cumpărat acest produs.

Produse Asemănătoare

Bifează produse pentru a le adăuga în coșul de cumpărături sau selecteaza toate

Descriere

Ernest Hemingway este laureat al Premiului Pulitzer (1953) si al Premiului Nobel pentru Literatura (1954).

 „Scriitorul adevarat este un om singur. Si, pe masura ce creste in ochii celorlalti, se cufunda tot mai mult in singuratate. Iar daca este suficient de bun, in fiecare zi e nevoit sa se confrunte cu eternitatea sau cu absenta ei. Pentru un scriitor adevarat, fiecare carte este un nou inceput, o noua incercare de a atinge ceva care ramine mereu de neatins. Misiunea lui este de a merge pe cai ce n-au mai fost umblate sau de a izbuti acolo unde altii au dat gres.

Dar sa scrii literatura nu inseamna doar sa spui cu alte cuvinte ceea ce deja s-a spus – tocmai pentru ca au existat marii scriitori ai trecutului, noi, cei de astazi, sintem nevoiti sa mergem mai departe decit am fi crezut vreodata ca putem ajunge, sa iesim in larg, pina cind raminem cu totul singuri, lipsiti de orice sprijin.” -- Ernest Hemingway

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

 

Recenzii

”La maturitate am priceput altfel plecarea solitara a batrinului in cautarea pestelui cel mare. Am remarcat nu numai dorinta sa de a iesi din saracie. Ci mult mai mult. Singuratatea apostolica a unuia care nu mai are cui sa-i impartaseasca experientele sale de viata. (...)

Scriind aceasta minunata povestire, Hemingway s-a marturisit pe sine intr-o alegorie cu mai multe semnificatii. Eu am prins doar doua: neimpacarea geniului cu mercantilismul lumii care nu-l intelege si pilda crestina ca in cer nu iei nimic cu tine. Marea cunoasterii, cea din Biblie, si-a gasit o interpretare de mare profunzime in opera de la sfirsitul vietii autorului american refugiat in Cuba.

”Batrinul si marea” este o carte mare. Merita daca nu devorata, macar citita. Santiago e in fiecare dintre noi, fie ca ne dam cu Bantley-uri, fie ca de abia avem ce pune pe masa. Aici a biruit Hemingway.”

-- Ila Citila, 23 februarie 2014, pe bookiseala.ro

”Opiniile criticilor sunt divergente în privinţa romanului ”Bătrânul şi marea”, scris de Hemingway într-un stil diferit de cel al operelor anterioare. În această miniatură perfect construită, se regăsesc multe din temele care l-au preocupat pe Hemingway ca scriitor şi bărbat. Rutina vieţii dintr-un sat cubanez de pescari este descrisă, în deschiderea cărţii, cu obişnuita economie de limbaj.

Hemingway dezvăluie viaţa pescarului Santiago într-un stil lipsit de artificii, elementar, la fel de elocvent ca o ridicare ruternică din umeri a bătrânului. Cum vârsta şi norocul îi sunt potrivnice, Santiago ştie că trebuie „să vâslească mai departe decât ceilalţi", mult mai adânc în apele din Gulf Stream. El mai are de jucat o ultimă dramă pe scena pustie, mărginită de mare şi cer.

Reapare aici celebra obsesie a lui Hemingway că bărbaţii dau măsura capacităţii lor sfidând şi învingând natura. Bătrânul îşi pune la încercare toate puterile când prinde în undiţă un merlin mai lung decât barca, pe care îl manevrează cu mâinile însângerate, pentru a-l aduce mai aproape şi a-l prinde cu harponul. În această luptă, el demonstrează capacitatea omului de a îndura greutăţile şi suferinţa pentru a învinge. Iar dragostea şi cunoaşterea profundă a mării, în toată cruzimea şi mila ei, îl ajută să izbândească.

Elementele fizice ale povestirii - mirosul bătrânului lup de mare, al sării şi sângelui de peşte, crampele, greaţa şi epuizarea lui Santiago, spasmele morţii şi agonia terifiantă a peştelui - contrastează cu aspectul eteric al luminii orbitoare şi al apei, al izolării şi mişcării unduitoare a mării. Iar naraţiunea trage, se desfăşoară şi smuceşte iar şi iar. Este o carte ce se citeşte pe nerăsuflate.”

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

 

Despre Autor

Ernest Miller Hemingway (1899-1961) este unul dintre marii prozatori americani ai secolului XX si un clasic al literaturii universale. Scrierile lui s-au bucurat de un succes imediat inca din timpul vietii. Hemingway a primit in 1953 Premiul Pulitzer, in 1954 Premiul Nobel, iar multe dintre cartile lui au fost ecranizate la scurt timp dupa aparitie. A avut o viata extrem de tumultuoasa: s-a casatorit de patru ori, a fost un vinator si un pescar pasionat, a participat la ambele conflagratii mondiale si la Razboiul Civil din Spania.

In Primul Razboi Mondial a lucrat ca sofer pe ambulanta, a fost ranit pe frontul italian, iar guvernul Italiei i-a acordat Medaglia d’Argento pentru eroism. Dupa razboi devine corespondent al ziarului Toronto Star, iar in 1921 se muta la Paris, unde o cunoaste pe Gertrude Stein si intra in cercul intelectualilor americani expatriati, ce va fi cunoscut ulterior sub numele de Generatia pierduta.

Printre apropiatii sai din acea epoca se numara poetul Ezra Pound si prozatorul Francis Scott Fitzgerald. In aceeasi perioada (1926) apare si primul roman de succes al lui Hemingway, The Sun Also Rises (tradus in romana cu titlul Fiesta; Polirom, 2008), o carte cu tenta autobiografica ce descrie, printre altele, viata comunitatii americane din Europa. In timpul Razboiului Civil din Spania a lucrat ca jurnalist. Simpatizant al republicanilor de stinga, Hemingway rupe prietenia cu John Dos Passos din pricina reportajelor acestuia despre atrocitatile comise de ambele tabere implicate in razboi.

Viata agitata a marelui prozator a reprezentat o sursa de inspiratie pentru multe din cartile sale. Printre ele se numara si romanele care l-au facut cunoscut lumii intregi, cum sint A Farewell to Arms (Adio, arme, 1929; Polirom, 2009) sau For Whom the Bell Tolls (Pentru cine bat clopotele, 1940; Polirom, 2008), dar si numeroasele povestiri si nuvele publicate de-a lungul vietii, aparute la Editura Polirom in doua dintre volumele dedicate operei lui Ernest Hemingway: Zapezile de pe Kilimanjaro si alte povestiri (2007), respectiv Noaptea dinaintea bataliei si alte povestiri (2008). Hemingway atinge culmea gloriei literare dupa aparitia, in 1952, a microromanului The Old Man and the Sea.

Din proza lui Hemingway au mai aparut Sarbatoarea continua (2008), Gradina Raiului (2009), A avea si a nu avea (2010), Dealurile verzi ale Africii (2010) si Moarte dupa-amiaza (2011).

 

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: The Old Man And the Sea
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 176
BRAND: Polirom
Apariția: Ianuarie 2014
ISBN: 978-973-464-361-5
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.2000

Pareri