Bătrâni îndrăgostiţi

Bătrâni îndrăgostiţi

Preț de Listă: 160,00 MDL (40,00 RON)

Preț: 80,00 MDL (20,00 RON)

Economisești: 80,00 MDL (20,00 RON) (50%)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Alasdair Gray – „primul mare scriitor scotian dupa Sir Walter Scott” (Anthony Burgess) – este cunoscut cititorilor din Romania datorita romanului Lanark (Poliom, 2008), o carte publicata pretutindeni in lume, devenita unul dintre cele mai influente romane din a doua jumatate a secolului XX.
 
Romanul „Batrini indragostiti” – postumele lui John Tunnock a fost publicat in 2007. Plurivalentul scriitor scotian, care este aici si graficianul propriei carti, isi dezlantuie imaginatia, pornind de la pretextul clasic al jurnalului gasit. Pseudo-jurnalul, scris de un invatator pensionar, John Tunnock, se combina cu un set de fictiuni istorice ale aceluiasi Tunnock, fictiuni care ne transpun in Atena lui Pericle, in epoca Renasterii italiene, iar apoi in Anglia victoriana.
 
Pe linga jurnal, in Batrini indragostiti sint incluse si amintirile lui John Tunnock, astfel incit aventurile erotice nefericite ale invatatorului se impletesc cu o rautacioasa satira politica la adresa guvernarii laburiste a lui Anthony Blair. Toate planurile acestei carti complexe, organizata sub forma unui colaj narativ postmodern, se combina si se intretes firesc, gratie maiestriei unui autor cu un stil inconfundabil si un sarcasm de cea mai pura sorginte britanica.
 
„Doar Gray poate fi intr-o asemenea masura iresponsabil de sexy si inspaimintator de viclean. Doar Gray poate amagi atit de fatis...” -- Will Self
 
„Inca de la inceputul lui, romanul de fata ofera genul de jocuri invioratoare si doar partial postmoderne cu care autorul s-a delectat mereu, de la acea fantezie metafictionala atipica, Lanark, ce l-a propulsat, in anii ’80, printre scriitorii cu adevarat importanti. Nationalism scotian, sexualitate dezlantuita, glume impertinente si un belsug de ilustratii fermecatoare… Daca nu-l cunoasteti pe Alasdair Gray, aceasta carte o sa va dea adevarata lui masura; daca inainte va placea, acum o sa-l iubiti.” -- Independent on Sunday
 
„Elementul unificator al romanului este antieroul lui usor ridicol. Grav si inconsecvent, Tunnock ne apare cind ca un bosorog afectat si tifnos, cind ca un potential reformator social care vrea sa deschida ochii oamenilor cu cartile lui, un personaj in acelasi timp jalnic si induiosator.”-- New Statesman

 

Despre Autor

 

Alasdair Gray (n. 1934, Glasgow) este un artist pe cit de complex, pe atit de prolific. Poet, prozator, grafician, pictor, actor si dramaturg, Gray este considerat cel mai mare scriitor scotian de la Walter Scott incoace. A studiat la Glasgow School of Art (1952-1957), unde a si predat vreme de patru ani, pina in 1962. Apoi a lucrat ca artist independent, iar din 2001 preda un curs de scriere creativa la universitatile din Glasgow si Strathclyde.

A debutat in proza in 1981, cu Lanark: A Life in Four Books(Lanark: o viata in patru carti, Polirom, 2008), roman la care a lucrat aproape trei decenii si care a stirnit o adevarata senzatie in Marea Britanie.

Tradus pretutindeni in lume, Lanark este considerat de cotidianul The Guardian „unul dintre reperele prozei secolului XX”. Ulterior, Gray a mai publicat o serie de romane: 1982, Janine (1984), The Fall of Kelvin Walker(1985), McGrotty and Ludmilla si Something Leather(ambele in 1990), Poor Things (1992; Sarmane creaturi), A History Maker (1994), Mavis Belfrage (1996) si Old Men in Love (2007). Ultimul a aparut in 2010, la Editura Polirom, cu titlulBatrini indragostiti. Alasdair Gray este si autorul citorva volume de povestiri: Unlikely Stories, Mostly (1983), Lean Tales (1985, in colaborare cu Agnes Owens si James Kelman), Ten Tales Tall and True (1993) si The Ends of Our Tethers (2003).

A mai publicat cartile de poeme Old Negatives (1989) si Sixteen Occasional Poems (2000), mai multe piese de teatru si citeva volume de eseuri cu un puternic iz de satira sociala si pamflet politic, printre careWhy Scots Should Rule Scotland (1992, 1997) si How We Should Rule Ourselves (2005). 

Detaliile Produsului

Titlu Original: Old Men in Love
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 400
Editura: Polirom
Apariția: 2010
ISBN: 978-973-46-1694-7
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.5000

Pareri