Bastionul Cruzimii. O istorie a Securității (1948-1964)

Mai multe poze

Bastionul Cruzimii. O istorie a Securității (1948-1964)
196,00 MDL (49,00 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

O prima monografie a Securitatii in primele ei doua decenii de existenta, volumul sintetizeaza cercetarile intreprinse de istoricul Marius Oprea, specializat in investigarea activitatii fostei politii politice comuniste din Romania.

Bastionul cruzimii prezinta, intr-o riguroasa documentare stiintifica, adevarata fata a Securitatii: de la organizarea interna la modul de derulare a anchetelor, de la legislatia cu caracter represiv la torturile si crimele acesteia, fara sa omita locul aparatului represiv in sistemul de putere comunist si faptul ca acesta a jucat rolul de „brat inarmat al partidului in lupta de clasa”. O lectura necesara atit pentru istorici si studentii la facultatile de profil, cit si pentru toti cei interesati de istoria recenta a Romaniei.

Cuprins: Politia politica – instrument al sovietizarii Romaniei • Nasterea Securitatii • Securistii lui Dej • Bazele „muncii de Securitate” • Partidul si Securitatea • Scrupule si epoleti: Securitatea in lupta pentru putere dintre liderii comunisti

Despre Autor

Marius Oprea este licentiat in istorie la Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti, cu specializari in arheologie si istorie medie romaneasca, doctor in istorie contemporana a Romaniei al aceleiasi facultati, specializat in istoria Securitatii.

A publicat un volum despre istoria vechilor carti romanesti (Plimbare pe Ulita Tipografiei, 1996) si un volum de poezii (Solo de tamburina, 2000), care a primit premiul de debut al ASPRO. Este autorul a numeroase articole privind aspecte din istoria Securitatii, care au fost publicate in presa, difuzate la Radio Europa Libera sau incluse in culegeri de studii si publicatii academice.

A publicat: Mostenitorii Securitatii (2004); „L’heritage de la Securitate: Terreur en Roumanie”, in Le jour se leve. L’heritage du totalitarisme en Europe (1953-2005) (volum coordonat de Stephane Courtois, Les Editions du Rocher, Paris, 2006); Zorba si Catedrala (2006); Adevarata calatorie a lui Zahei. V. Voiculescu si taina Rugului Aprins (2008).

De acelasi autor, la Editura Polirom au aparut: Banalitatea raului. O istorie a Securitatii in documente. 1949-1989 (2002, premiata de Asociatia Editorilor din Romania pentru cea mai buna carte de istorie a anului); Ziua care nu se uita. 15 noiembrie 1987, Brasov (in colaborare cu Stejarel Olaru, 2002); Securistii partidului. Serviciul de cadre al PCR ca politie politica. Studiu de caz: arhiva Comitetului Municipal de Partid Brasov (coordonator, 2002); Chipul mortii: dialog cu Vladimir Bukovski despre natura comunismului (2006); Bastionul cruzimii: o istorie a Securitatii (1948-1964) (2008).

 

Cuprins: Titlul jurnalistic • Aspecte ale limbii romane contemporane in presa scrisa • Citeva argumente pentru un cod tipografic romanesc • Structuri pleonastice in presa romaneasca actuala • Aspecte morfologice si etimologice ale derivatelor cu sufixe neologice • Despre ortoepia si ortografia siglelor • Cuvinte si enunturi deficitare ca sens in limbajul mass-mediei de dupa 1989 • Stilul publicistic actual intre libertatea de exprimare si libertatea de expresie • Anafora discursiva in textul jurnalistic • Violenta societatii si brutalitatea lingvistica in mass-media

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 280
Editura: Polirom
Apariția: 2008
ISBN: 978-973-46-1233-8
Dimensiuni: 16 x 23,5 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri