Basmele românilor. Vol. 10

Basmele românilor. Vol. 10

Preț de Listă: 120,00 MDL (30,00 RON)

Preț: 60,00 MDL (15,00 RON)

Economisești: 60,00 MDL (15,00 RON) (50%)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Volumul de fata inchide un cerc simbolic, cuprinzand minunate basme care ii apartin unuia dintre cei mai cunoscuti si indragiti culegatori romani a Petre Ispirescu.

Printre eroii neinfricati pe care ii veti intalni se numara Iovita Fat-Frumos, cel care le va tine piept zmeilor ajutand un imparat sa ispraveasca faurirea unui pod, Fiul vanatorului, in stare sa doboare elefanti uriasi, viteazul Coman, Dunare voinicul sau Fat-Frumos cel ratacit. Imparatul serpilor ii va rasplati din plin pe cei care s-au milostivit de el intr-o vreme in care se afla la ananghie, dupa cum un peste fermecat va indeplini dorintele celui care il salveaza de la pieire ('Baiatul cel bubos si ghigortul') sau un impielitat simpatic va intoarce binele ce i s-a facut candva ('Un diavol ca nealtii').

Hazul nebun al unor povesti precum 'Intamplarile lui Pacala', 'Barbatul cel harnic', 'Mos-Lacusta' se impleteste placut cu talcul si pildele ce se desprind din altele ('Sufletul', 'Glasul mortii', 'Sarea in bucate', 'Fata de imparat si pescarul'), dovedindu-se o data in plus ca, atunci cand sunt istorisite frumos si cu har, cele mai profunde povete si adevaruri ajung drept la inima cititorilor si, pentru totdeauna, isi afla acolo salas.

 

Despre Autor


 

Petre Ispirescu (1830‑1887) este un cunoscut folclorist şi prozator, numele său fiind cel mai adesea asociat cu basmele populare româneşti. Se naşte şi trăieşte în Bucureşti, tatăl său fiind frizer. Se pare că mama, de origine transilvăneană, i‑ar fi insuflat încă din copilărie plăcerea de a asculta, de a reţine şi de a istorisi la rândul său basme.

La insistenţele mamei, începe şcoala pe lângă diferite biserici, dar din pricina lipsurilor materiale se vede nevoit să renunţe la studii de la o vârstă fragedă şi se angajează ca ucenic pe lângă o tipografie. Cu timpul, ajunge să conducă sau chiar să deţină tipografii (lucrând la Naţionalul, Tipografia Academiei Române etc.), meseria facilitându‑i întâlnirea cu numeroşi cărturari şi oameni de cultură de prim rang, precum A.I. Odobescu, N. Filimon sau B.P. Hasdeu, care îi încurajează interesul şi preocuparea pentru studierea creaţiilor folclorice.

În 1862 publică în Ţeranul român primul său basm, „Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte“. Zece ani mai târziu, vede lumina tiparului volumul Legende şi basmele românilor. Ghicitori şi proverburi. Colaborează frecvent la numeroase reviste şi publicaţii: Convorbiri literare, Familia, Revista literară, România liberă, Tribuna, Columna literară, Dorobanţul. În timpul vieţii, i‑au mai fost publicate volumele: Snoave sau poveşti populare (1873‑1874), Isprăvile şi vieaţa lui Mihai Viteazu (1876), Din poveştile unchiaşului sfătos. Basme păgâneşti (1879), Pilde şi ghicitori (1880), Legende sau basmele românilor (1882), Basme, snoave şi glume (1883), Din poveştile unchiaşului sfătos. Despre pomul Crăciunului (1886), Poveşti morale (1886). Se stinge din viaţă pe 27 noiembrie 1887, fiind înmormântat la Cimitirul Bellu din Bucureşti. 

Detaliile Produsului

Grupa de Vârstă: 9-12 ani
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 252
Editura: Curtea Veche
Apariția: Noiembrie 2010
ISBN: 978-606-588-065-8
Dimensiuni: 19,3 x 23 cm
Greutatea: 0.6000

Pareri