Basarabia e România? - Dileme Identitare şi (geo)politice în Republica Moldova

Basarabia e România? - Dileme Identitare şi (geo)politice în Republica Moldova

Preț de Listă: 233,00 MDL (46,83 RON)

Preț: 159,00 MDL (31,96 RON)

Economisești: 74,00 MDL (14,87 RON) (31%)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Ce (mai) este Basarabia din punct de vedere identitar?... De multe ori, o serie de discursuri vehiculate în spațiul de la Chișinău - de la invocarea emfatică a problemelor principale ale societății până la discursuri care aduc în prim plan integrarea europeană sau noi suntem europeni! - sunt conștiința falsă a unei tematici identitare, pe care, voit sau nu, cei care rostesc asemenea slogane doresc, într-o oarecare măsură să o oculteze. Să nu o abordeze abrupt.

Să nu fie obligați să să răspundă la întrebări la care nu vor să răspundă, sau nu vor ca ceilalți să cunoască răspunsul lor la ele...

Recenzii

”Este ușor să scoți R. Moldova din URSS, dar e mai greu să scoți URSS-ul din R. Moldova. -- Interviu realizat de Alecu Reniță cu Dan Dungaciu, iulie 2011, Formula AS

Aş recomanda să răsfoiţi măcar un pic filele cărţii „Basarabia e România?”. La sigur nu veţi regreta. Şi poate voi veţi găsi un răspuns sută la sută argumentat despre cine suntem noi şi de unde venim: Fiinţele ce respiră, locuiesc şi activează în spaţiul dintre Prut şi Nistru. -- Svetlana Catană, iunie 2011, Blog pentru Basarabia

„Basarabia e România?” se bazează pe cronica evenimentelor din R. Moldova pe care Dan Dungaciu a realizat-o, aproape doi ani de zile, în fiecare vineri, pentru publicaţia Timpul. -- Iunie 2011, Romanian Global News, preluare din ziarul Timpul”

Kucima, fostul preşedinte ucrainean, apărea la începutul anilor 2000 cu un volum intitulat Ucraina nu e Rusia.

La Paris, pe Stade de France, în timpul meciului preliminărilor europene dintre Franţa şi România, între micul banner „Mutule, the londoners still" şi tricolor apărea o imensă inscripţie: „Basarabia e România!". Pe atunci, Basarabia era condusă autoritar şi vertical de preşedintele Voronin. Dan Dungaciu, cel mai atent analist român al evenimentelor din Republica Moldova, îşi scria cronicile, care urmau să apară în 2009 în volumul Cine suntem noi? Cronici de la Vest de Est.

în 2011, Dan Dungaciu ia ca titlu acea inscripţie de pe Stade de France. Elimină afirmaţia. Introduce un semn de întrebare. Şi un subtitlu: Dileme identitare şi (geo)politice în Republica Moldova.

Volumul cuprinde cronica evenimentelor politice ale Republicii Moldova din decembrie 2008 până în iulie 2010, repartizate în cinci capitole cronologice:

1.    Liniştea dinaintea furtunii (decembrie 2008-martie 2009);

2.    7 aprilie - „revoluţia oranj" fără CNN. Spre noi alegeri (aprilie - iulie 2009);

3.    Dilemele noii puteri. Proiectul politic şi proiectul identitar (iulie 2009 - februarie 2010);

4.    Referendum, anticipate şi tensiuni preelectorale. Republica Moldova, încotro? (februarie - iulie 2010);

5.    Europenizarea, referendumul constituţional şi campania electorală (iulie - noiembrie 2010).

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”

Despre Autor

Dan Dungaciu Cercetator principal la Institutul de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane, Dan Dungaciu este conferentiar la Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii din Bucuresti.

Cercetator asociat în diverse institutii occidentale: Fernand Braudel Institute (Binghampton, SUA), Max Weber Centre for Advanced Cultural and Social Study (Erfurt, Germania), Department of Political Science and Public Administration – Law, Economics and Political Sciences’ School of Athens (Atena, Grecia), Central European University (Budapesta, Ungaria), Department of Social Sciences – Anglia Polytechnic University (Cambridge, Marea Britanie), Institut für die Wissenschaften vom Menschen (Viena, Austria), Max Planck Institute for Social Anthropology (Halle, Germania) etc.

Este membru al mai multor asociatii internationale si nationale de profil si laureat al Premiului „Dimitrie Gusti” pentru sociologie al Academiei Romane (1995) si al Premiului International pentru Sociologie al Universitatii din Istanbul (2001). Consilier al președintelui interimar Mihai Ghimpu pentru problemele integrării europene a Republicii Moldova (2010).

Este autor a zeci de studii de specialitate si a numeroase lucrari de profil: Natiunea si provocarile (post)modernitatii (2004), Moldova ante portas (2005), Romania si romanii din jurul ei (2006), Portrete si controverse (2007).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 464
Editura: Cartier
Apariția: 2011
ISBN: 978-9975-79-685-9
Dimensiuni: 13,5 x 20 cm
Greutatea: 0.5200

Pareri