Băieții de pe Strada Noastră (Top 10+) [Carte de Buzunar]

Băieții de pe Strada Noastră (Top 10+) [Carte de Buzunar]
159,00 MDL (35,65 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din limba araba si note de Nicolae Dobrisan.
 
Roman interzis in tarile arabe timp de 50 de ani • Laureat al Premiului Nobel pentru Literatura 1988
 
Romanul Baietii de pe strada noastra a fost interzis in mai toate tarile arabe, sub acuzatia de blasfemie. In spatele personajelor si al intimplarilor povestite se intrevede o parabola ce reuneste teme si motive atit din Coran, cit si din Vechiul si Noul Testament, precum si referiri la regimurile politice opresive ale Egiptului.
 
Istorisirea incepe cu vietile patriarhului Al-Gabalawi si ale fiilor sai, Adham si Idris, alungati din gradina pa-rinteasca pentru pacatele lor. De-a lungul mai multor generatii si sub stapinirea a numerosi despoti, fiecare neam isi afirma dreptul la o viata prospera, iar o serie de „trimisi” autoproclamati ai Stapinului preiau conducerea pentru a obtine, prin forta sau puritate, viata tihnita la care visase stramosul Adham dupa alungarea din gradina.
 
Ultimul „profet” al lui Al-Gabalawi, Arafa, pare detinatorul unei vraji nemaivazute, o arma cu ajutorul careia oamenii de rind isi pot detrona in sfirsit asupritorii.

”Atunci cind scriitorului egiptean Naghib Mahfuz (1911-2006) i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Literatura pe anul 1988, juriul a accentuat in mod deosebit importanta romanului sau Baietii de pe strada noastra (Awlad harati-na), pe care l-a descris drept „o alegorie a destinului istoric al umanitatii pus sub semnul marilor intemeietori ai religiilor monoteiste”.

Intr-adevar, folosindu-se de pretextul existentei comune a unei familii numeroase de pe o strada din Cairo, autorul reconfigureaza, simbolic si parabolic, traseul urmat de istoria spirituala si sociala a omenirii de la „Geneza” pina in perioada contemporana.” -- Rodica Grigore


Despre Autor

Naghib Mahfuz (1911-2006) s-a nascut in Cairo.

Si-a propus o serie vasta de romane care sa acopere toata istoria Egiptului, insa schimbarile dramatice de pe scena politica egipteana l-au facut sa se concentreze asupra tematicii sociale, prezentata intr-un stil realist in Trilogia Cairoului, Baietii de pe strada noastra (1959) sau Palavrageala pe Nil (1966). In anii ’60-’70, a inceput sa experimenteze cu formule literare mai flexibile, in care realismul se imbina cu alegoria si simbolul, pentru a incarca fictiunea cu subtile accente satirice, in romane ca Miramar (1967), O mie si una de nopti si zile (1982) sau Akhenaton, cel care salasluieste in adevar (1985).

In 1988 i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatura. Din opera lui Naghib Mahfuz, la Editura Polirom au mai fost traduse romanele Palavrageala pe Nil (2010) si, in anul 2011, Trilogia Cairoului (din care fac parte romanele O plimbare prin palat, Palatul dorintei si Strada Zaharului).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 576
Editura: Polirom
Apariția: Octombrie 2012
ISBN: 978-973-46-3193-3
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.5000

Pareri