Axa Lupului. Din Siberia până în India pe Urmele Evadaților din Gulag

Mai multe poze

Axa Lupului. Din Siberia până în India pe Urmele Evadaților din Gulag
189,00 MDL (44,24 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere de Sorina Danaila.
 
Sylvain Tesson a refacut lungul drum din Siberia pina in golful Bengal pe care se presupune ca l-au strabatut odinioara evadati din gulag. Pentru a le aduce un omagiu celor a caror sete de libertate a depasit cele mai mari obstacole, a traversat singur, mergind pe jos, pe bicicleta sau calare, taigaua siberiana, stepa mongola, desertul Gobi, inaltele platouri tibetane, lantul himalayan, pina la Calcutta.
 
Tesson descrie oamenii pe care ii intilneste, intimplarile si locurile prin care trece, cu uimitoarea varietate a peisajelor ce i se infatiseaza de-a lungul calatoriei. Timp de opt luni, a avut de infruntat foamea, frigul si singuratatea pe parcursul celor 6.000 de kilometri ai „axei lupului” – traseu urmat doar de evadatii din gulag si de lupii aflati in cautare de prada, care se deplaseaza de la nord la sud, spre deosebire de marile migratii din istorie, care au urmat de fiecare data axa est-vest.
 
Din cuprins:

Paris-Berlin-Iakutsk • Pe valea Lenei • Spre Baikal • In tara buriata • Spre Ulan Bator • In stepa • Gobi • Traversind Tibetul • Ultima poarta


Recenzii
Axa lupului de Sylvain Tesson este o carte perfect atipica. Poate fi incadrata unde va convine: merge foarte bine ca roman de aventuri, functioneaza ca jurnal de calatorie, o puteti pune in raftul cu si despre literatura gulagului, deci isi gaseste locul si printre cartile de istorie, fiind totodata foarte la locul ei in zona de reportaje. Ati mai vazut asa ceva? (...)

Tonul lui Tesson nu este nici pe departe macabru, Axa lupului, a carei prima editie a aparut in 2004, nu profeteste nenorociri. Dimpotriva, publicata inainte de criza si in centrul unei Uniuni Europene aflata in plina expansiune, volumul insufla optimism si elogiaza cu o bucurie nemarginita capacitatea uriasa de a lupta pentru libertate si forta incredibila pe care ti-o poate oferi absenta acesteia, daca refuzi sa cedezi. (...)

Este o carte atat de frumoasa, de bine scrisa si de plina de aventuri incat este pacat sa iti refuzi bucuria lecturii sale. Axa lupului este scrisa patimas, cu metoda si cu verva, cu tristete si cu acribie si, in final, cu speranta. Acuratetea stilului si simplitatea sa studiata, liniaritatea sa precum drumul dintre punctul A si punctul B ii garanteaza farmecul si fluenta. Iar daca nu v-a placut Calistrat Hogas la scoala, inseamna ca aveti un motiv in plus sa o cititi: mai dati o sansa cartii de calatorie, un gen mai mult decat generos, atunci cand este practicat de cine trebuie.” -- Florin Iorga, 24 martie 2014, in Suplimentul de cultura nr. 434

Despre Autor

Sylvain Tesson, nascut in 1972, este geograf, ziarist si scriitor. Membru al Societatii Exploratorilor francezi, isi imparte viata intre expeditii de amploare, scris si realizarea de documentare de aventura.

Numeroasele sale peripluri i‑au inspirat in jur de zece carti, printre care L’axe du loup (Robert Laffont, 2004) si Eloge de l’energie vagabonde (Editions des Equateurs, 2007). Aphorismes sous la lune et autres pensees sauvages apar in 2008, la Editions des Equateurs, urmate de Une vie a coucher dehors, Gallimard, 2009, si Verification de la porte opposee, Phebus, 2010.

Detaliile Produsului

Titlu Original: L’axe du loup: De la Sibérie à l’Inde sur les pas des évadés du Goulag
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 224
Editura: Polirom
Apariția: Martie 2014
ISBN: 978-973-464-194-9
Dimensiuni: 13,5 x 20 cm
Greutatea: 0.2500

Pareri