Avuția națională a României (LIVRARE 15 ZILE)

Florin Georgescu

La comandă

Livrare în decurs de 15 zile!

Grăbește-te, produs cu stoc limitat!

Descriere

Obiectivul și utilitatea acestei lucrări pornesc de la faptul că transformările politice fundamentale și reformele profunde din punct de vedere  economico-social aplicate după 1989 s-au reflectat în mod direct asupra volumului, structurii și calității avuției naționale – indicator sintetic macroeconomic semnificativ al unei țări.

Trecerea de importanță istorică de la socialism, dominat de decizii autoritariste și subiective, la capitalism, caracterizat prin democrație, a fost însoțită de abandonarea economiei centralizate, de comandă, și de adoptarea principiilor economiei de piață, inclusiv privatizarea societăților comerciale cu capital de stat, precum și de renunțarea la reprimarea libertăților individuale în favoarea manifestării neîngrădite a acestora în societate.

Aceste schimbări de fond în economia românească și-au pus în mod pregnant amprenta asupra avuției naționale post-1989, comparativ cu cea de dinaintea acestui an, sub toate aspectele. Analiza conținutului, a structurii și a metodologiei privind determinarea și examinarea dinamicii avuției naționale a României se realizează, în noile condiții economico-sociale, pentru prima dată în prezenta carte.

Dimensiunea și calitatea avuției naționale a unei țări, la un moment dat, condiționează potențialul economic și standardul de viață al populației în perioadele ulterioare.

Florin Georgescu

 

Cartea coordonată de Florin Georgescu ne convinge că, dacă vrem să avem o imagine completă a societății românești, nu sunt suficienți indicatorii activității economice, de exemplu, PIB-ul de care suntem tot mai nemulțumiți, ci trebuie să adăugăm indicatorii avuției naționale și personale.

Citind această carte, realizez că tema avuției este o sferă de mare interes atât pentru economie, cât și pentru sociologie: o resursă importantă a întregii vieți sociale, a calității vieții.

Avuția a fost în ultimii ani aproape complet ignorată de factorul politic. Avuția trebuie nu numai utilizată, dar și protejată. Creșterea avuției naționale și individuale trebuie să fie unul dintre obiectivele prioritare ale politicii noastre. — Academician Cătălin Zamfir

Analiza evoluției avuției naționale, pe care Florin Georgescu o supune atenției cititorilor săi, are în vedere examinarea pe multiple planuri – conceptuale sau practic aplicative – a respectivei noțiuni economice fundamentale.

Ca în toate celelalte lucrări ale sale, autorul – de această dată însoțit de un grup de reputați specialiști ai domeniului – își construiește studiul pe dovezi, adică pe date și comparații obținute deopotrivă din surse oficiale sau calcule proprii. Abordarea din această nouă carte nu ar fi fost însă posibilă fără descifrarea prealabilă a aspectelor legate de formarea capitalului în România, de funcțiile și formele de exprimare ale acestuia în economia românească de după 1990.

Iată de ce, recomandarea noastră de a alătura cartea de față celorlalte opusuri cu care Florin Georgescu a îmbogățit literatura noastră economică este una justificată, pentru a avea imaginea ansamblului economiei românești pe un orizont de timp de mai bine de patru decenii. — Valeriu Ioan-Franc, Membru corespondent al Academiei Române

Mai multe informații

Limba: Română
Pagini: 232
Apariția: 2023
Coperta: Copertă moale
Dimensiuni: 14.5 x 20.5 cm
ISBN: 978-606-722-564-8