Aventurile lui Oliver Twist

Aventurile lui Oliver Twist
50,00 MDL (12,50 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Scriitorul englez Charles Dickens (1812-1870) este cunoscut şi apreciat în lumea întreagă pentru personajele sale memorabile şi subiectele sociale. Aventurile lui Oliver Twist este o carte care susţine o idee foarte preţioasă pentru felul în care oamenii ar trebui să se poarte cu semenii lor, încât să facă să domnească pe lume dreptatea şi adevărul.

Întregul roman, întâmplările personajelor, modul în care sunt zugrăviţi eroii slujesc următoarei idei: lucrul cel mai de preţ al omului e cinstea, ea aduce fericirea, ei se cuvine să i se închine toate faptele omului. În acelaşi timp, autorul face ca această idee să fie întrupată în faptele unor oameni adevăraţi. Fiecare dintre personajele bune sau rele ale cărţii se poartă într-un fel anumit, care este numai al lui, vorbeşte altfel decât ceilalţi, aşa că putem să-l deosebim uşor.

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Recenzie

Oliver Twist a fost iniţial o schiţă din seria „Mudfog" publicată în primele numere din Bentley's Miscellany. Primele două fascicule lunare, care descriu naşterea şi copilăria lui Oliver într-un azil, au fost parte a unor atacuri radicale şi melodramatice la adresa Legii privind săracii din 1834. Oliver Twist este în egală măsură roman picaresc, melodramă şi basm, în care copilul găsit se dovedeşte a fi de origine nobilă. Este şi unul din primele romane în care protagonistul este un copil deşi, spre deosebire de romanele ulterioare ale lui Dickens, Oliver nu depăşeşte faza prepubertăţii, rămânând neatins de experienţele traumatice.

Acest vid ciudat este esenţial pentru Dickens din mai multe motive. îi permite lui Oliver să rămână victima pasivă a violenţei instituţionalizate din azil - chiar şi scena faimoasă în care cere mai mult terci nu este un act de afirmare a personalităţii, ci rezultatul unei trageri la sorţi. Vidul îl face să nu fie atins de corupţie, când cade în mâinile bandei criminale a lui Fagin (prezentată în contrast cu „Artful Dodger"), aşa că poate fi remodelât în chip de copil din clasa de mijloc de salvatorul său, dl Brownlow.

Conspiraţia dintre stăpânul ticălos al vizuinii de hoţi adolescenţi, Fagin, şi fratele vitreg al lui Oliver, Monks, pentru a-l transforma pe Oliver în criminal produce tensiunea dintre încarcerare şi eliberare, ce pune în mişcare şi unifică romanul. Oliver scapă din azil şi, din vizuina subterană a lui Fagin, este prins din nou, ajunge la mătuşa sa Rose Maylie şi este, în final, adoptat de Brownlow. Spargerea acestui tipar sumbru se datorează în întregime prostituatei Nancy, care unifică cele două lumi, dar cu preţul propriei vieţi, fiind ucisă de iubitul ei, Bill Sykes, într-una din cele mai sângeroase scene imaginate de Dickens.  

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

Descriere Colectiei

Colecţia "Biblioteca pentru toţi copiii" cuprinde cărţile de neuitat ale copilăriei, capodopere ale literaturii române şi universale, fără de care este greu să-ţi imaginezi o bibliotecă personală a unui cititor avizat, indiferent de vârsta acestuia.

Cărţile, destinate tuturor copiilor, dar... şi adulţilor care nu au avut încă şansa să le citească, sunt prefaţate de traducători, scriitori, istorici şi critici literari cunoscuţi.

Detaliile Produsului

Titlu Original: The Adventures of Oliver Twist, or The Parish Boy-s Progress
Grupa de Vârstă: 9-12 ani, 13-18 ani
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 516
Editura: Prut Internațional
Apariția: 2004
ISBN: 9789975696586
Dimensiuni: 15 x 20 cm
Greutatea: 0.4000

Pareri