Aventurile lui Alice în Țara Minunilor

Mai multe poze

Aventurile lui Alice în Țara Minunilor
150,00 MDL (37,50 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Ilustraţii de Violeta Zabulica-Diordiev.

Traducere din engleză de Radu Tâtărucă.

”Este Alice un simbol adecvat pentru ceea ce orice ființă umană ar lupta să devină? Sunt înclinat să răspund afirmativ... Ea a învățat să se stăpânească, a câștigat o conștiință a identității ei, poate gândi logic fără să înceteze a fi plină de imaginație...” -- W.H. Auden

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

 

Recenzii


 

 

Parte integrantă a culturii mondiale, populara călătorie a lui Alice în subteran, prin gaura de iepure, este o carte pentru copii având destulă satiră mai puţin obişnuită, comedie, dar şi jocuri de cuvinte pentru a-i satisface şi pe adulţi. Suprarealistul André Breton afirma că „acomodarea cu absurdul permite reintrarea adulţilor pe tărâmui misterios al copiilor".

Departe de a-i desconsidera pe copii, cartea este educativă pentru adulţii surmenaţi. Publicată în 1865, în acelaşi an cu infernalele Cântece ale lui Maldoror, de Lautréamont, şi Un anotimp în infern a. lui Rimbaud, Alice este o călătorie caldă, tipic englezească, într-un peisaj al viselor, care are însă şi laturi întunecate.

Alice, o fetiţă de şapte ani, moţăie pe malul râului Isis. unde îl vede pe Iepurele Alb privindu-şi îngrijorat ceasul. Brusc, ea se decide să îl urmeze pe iepurele punctual pe sub pământ, unde dă peste diverse situaţii ciudate. Pe măsură ce soarbe poţiuni şi gustă din ciuperci, Alice creşte şi se micşorează succesiv, de la mărimea unui şoarece, la cea a unei case, iar gâtul i se lungeşte ca al unui şarpe.

Ea întâlneşte personaje înscrise acum în conştiinţa colectivă: Iepurele care se vâră în „balta de lacrimi", a cărui poveste este prezentată grafic sub forma unei cozi; Omida ce pufăie din narghilea; înfricoşătoarea Ducesă ce alăptează un porc; Pisica din Cheshire, cu rânjetul ce apare şi dispare: Pălărierul Nebun băutor de ceai şi Iepurele de Martie, ce îi stoarce pe alunarîn ceainic; criminala Regină de Cupă, care foloseşte flamingi pe post de crose de crochet; şi plângă cioasa Broască Ţestoasă care o învaţă Cadrilul Homarilor. Mereu ingenuă, Alice încearcă să opună nebuniei logica, în această istorie ce condamnă cu blândeţe puritanismu. lipsit de milă practicat în era victoriană în creşterea copiilor.

Merită citită versiunea cu ilustraţiile originale ale lui Tenniel.

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

 

Vezi Trailerul Ecranizării


 

Despre Autor


 

Lewis Carroll (pseudonimul lui Charles Lutwidge Dodgson) (n. 27 ianuarie 1832 - d. 14 ianuarie 1898) a fost un prozator, matematician, logician, cleric și fotograf englez. S-a născut în 1832 într-o familie de 11 copii. Toți copiii erau stângaci și aveau probleme de vorbire. Din aceste motive, dar și pentru faptul că a crescut într-un mediu izolat, anglican și conservator, personalitatea lui Charles se va forma într-o modalitate cu totul ieșită din tipare.

Primii ani de școală i-a petrecut acasă. Încă de atunci a dovedit o inteligență deosebită: de la șapte ani putea citi o carte întreagă. La 12 ani, a fost trimis la o școală particulară. În 1849 a intrat la Universitatea de la Oxford.

Într-o epocă victoriană în care erau la modă povestirile sentimentale, a creat o literatură pentru copii marcată de fantezie, umor absurd și satiră. A scris "Alice`s Adventures in Wonderland" (Aventurile lui Alice în Țara Minunilor) în 1865 și Through the Looking Glass (Prin oglindă) în 1872.

Detaliile Produsului

Titlu Original: Alice`s Adventures in Wonderland
Grupa de Vârstă: 9-12 ani
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 152
Editura: Cartier
Apariția: 2010
ISBN: 978-9975-79-578-4
Dimensiuni: 20,5 x 25,6 cm
Greutatea: 0.7800

Pareri