Atlas Zoologic

Atlas Zoologic
299,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Carte disponibilă în:

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă Librăria Bestseller din Chișinău (Centru) str. Pușkin 35 068-799-933 Stoc limitat
Vezi pe hartă Bestseller din Chișinău (Telecentru) str. Drumul Viilor 36/1 022-993-992 Stoc limitat

Descriere

Atlasul Zoologic, prin cele aproximativ 600 de specii de nevertebrate şi vertebrate ilustrate cu circa 1 300 de imagini originale se înscrie intre lucrările cu caracter enciclopedic, în interesul utilizatorilor de toate vârstele şi nivelurile de educaţie, dar cu dedicaţie specială tinerei generaţii (elevi, studenţi,, profesori de biologie, specialişti în domeniile agricol, silvic, zootehnic, medicină veterinară şi umană).

Atlasul Zoologic este structurat în două compartimente: Diversitate şi Ecologie.

Primul compartiment este dedicat diversităţii lumii animale. Acesta include un număr impunător de specii caracteristice, grupate în principalii taxoni ai faunei autohtone -moluşte, crustacee, păianjeni, insecte, peşti, amfibieni, păsări şi mamifere - , taxoni care, în funcţie de biologia, numărul de specii şi gradul lor de diversitate, sunt prezentaţi la nivel de încrengătură, clasă, ordin sau familie şi în conformitate cu succesiunea apariţiei lor pe Terra, adică în ordine evolutivă. Fiecare dintre grupurile sistematice de animale, prezentate în una sau mai multe planşe color, cuprinde câte un text sintetic explicit despre specificul nivelului de organizare al grupului dat şi imaginile originale ale speciilor surprinse în mediile lor naturale de viaţă (lacuri, râuri, lunci, păduri, peşteri, munţi ş.a.).

Cel de al doilea compartiment, care se referă la ecologia animalelor, are drept scop dezvăluirea particularităţilor de adaptare şi de relaţii ale speciilor, referitoare la folosirea diferitor medii de trai, nutriţie, reproducere, protecţie de duşmani, dar şi la anumite fenomene particulare, cum este cazul migra-ţiilor, dimorfismului sexual, comportamentului de camuflare, care vin să completeze întregul arsenal de adaptări ecologice de care dispun animalele pentru a supravieţui.


Recenzii

Tudor Cozari este şi autorul textului, şi autorul imaginilor. Atlas zoologic vine ca o continuare firească pentru Insectele (carte apărută în 2010) şi Fluturii (apărută în 2008).

Noi ştim de buburuze, albine, fluturi, bondari, gândaci, ploşniţe, muşte, ţânţari. El ne spune de carabus besseri, cassida nebolosa aphis fabae, lasius flavus, libellula depressa.

Noi ştim de cărăbuşul-de-mai. Aflu că există şi cărăbuş-de-aprilie. Imperial şi roşu, ca o primăvară optimistă, care abia deschide verdele naturii. Există şi cărăbuş-de-iunie. E mai pirpiriu, mai puţin colorat. înseamnă că verdele proaspăt al verii prin zonele noastre e pe sfârşite.

După mai multe nevertebrate, libere de Cartea Roşie, apare ca un cavaler medieval în zale Gândacul rinocer, inclus în Cartea Roşie a Moldovei.

Reptilele sunt aproape toate în Cartea Roşie a Moldovei şi în Cartea Roşie a României. Sau doar în una dintre ele. Cu excepţia bunului şarpe de casă. Nici vipera comună, chiar dacă într-o viaţă de om mulţi n-au întâlnit-o niciodată, nu are loc în Cărţile Roşii ale celor două ţări. Aşa zice Atlasul.

Altfel, lumea zoologică se poartă:

ca nişte aristocraţi: barza-neagră, egreta-mică, lopătarul, ţigănuşul sau stârcul;

ca nişte ţărani împliniţi: călifarii, gârliţa-mare, gâsca-de-vară, raţa-suliţar, raţa-moţăită;

ca nişte cruciaţi singuratici: codalbul, uliul, acvila, hoitarul, eretele, şorecarul, şoimul, viesparul;

ca nişte gospodine ţâfnoase: ciuful-de-pădure, cucuveaua, huhurezul, buha, ciuşul;

ca nişte spioni uitaţi de centru: liliacul-târziu; rinolofidul-mare, noptarii sau pipistrelul-pitic.

Sper că n-am stricat echilibrul ecologic cu aceste comparaţii din altă lume decât cea a nevertebratelor şi vertebratelor.

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”


Video despre Carte

Modalitatea de prezentare a acestui compartiment este, în mare parte, similară cu cea din compartimentul anterior, dar, de data aceasta, lumea animală este reflectată pe „grupuri ecologice", în funcţie de habitatul populat („Nevertebrate acvatice", „Animale silvice" etc.), tipul de nutriţie („Animale fitofage", „Animale zoofage" ş.a.), folosirea sezonieră a diferitor medii de trai („Păsări sedentare", „Păsări călătoare", „Păsări - oaspeţi de iarnă" ), calitatea de animale-satelite sau de resurse naturale valoroase ale omului (.Vertebrate din preajma omului", „Animale din agroecosisteme", „Animale de vânătoare"), mijloacele de protecţie („Nevertebrate: modalităţi de apărare", ș.a

Atlasul Zoologic este o lucrare complexă, are o foarte largă adresabilitate, reprezintă o sinteză cu bogate date ştiinţifice dar accesibilă, inexistentă până la această dată nici în literatura biologică din Republica Moldova, nici în cea din România. Este o lucrare care nu trebuie să lipsească din rafturile niciunei biblioteci. -- Dr. Dumitru Murariu, membru corespondent al Academici Române, director al Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa "

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Grupa de Vârstă: 9-12 ani, 13-18 ani
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 124
Editura: Știința
Apariția: 2013
ISBN: 978-9975-67-874-2
Dimensiuni: 24,9 x 29,6 cm
Greutatea: 1.0860

Pareri