Ateliere ale Modernității. Istorie Intelectuală și Filosofie Franceză Contemporană

Ateliere ale Modernității. Istorie Intelectuală și Filosofie Franceză Contemporană
376,00 MDL (88,25 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traduceri, note si prezentari de Andreea Maria Blaga, Dragos Jipa, Alexandru Matei, Daniela Mariucuta, Maria Matel-Boatca, Speranta Sofia Milancovici, Andreea Ratiu, Mihaela Gabriela Stanica, Raluca Varlan, Lucia Visinescu.
 
Volum aparut cu sprijinul Centre national du livre si al Institutului Cultural Roman
 
Antologia Ateliere ale modernitatii este un experiment, un proiect-pilot si un posibil model, in care mize culturale diverse isi dau intilnire. Ea reprezinta materializarea activitatii de un an (2012-2013) a primei editii a Atelierului de formare avansata pentru tineri traducatori romani de stiinte umaniste si sociale de limba franceza, proiect initiat si finantat de Centrul National al Cartii (Centre National du Livre) din Franta, in colaborare cu Institutul Cultural Roman.
 
Pe linga rolul ei formativ si profesional, aceasta antologie isi propune sa joace si un (dublu) rol de „vitrina” culturala (pentru cimpul stiintelor umanist-sociale franceze) si de bilant-incitare (pentru sistemul editorial si publicul din Romania). Selectia volumelor din care tinerii traducatori romani au tradus cele mai reprezentative fragmente a urmarit sa ilustreze, de la metafizica si fenomenologie pina la teoria democratiei, trecind prin psihanaliza, istoria si antropologia artei, istoria intelectuala si istoria politica, directiile si autorii francezi, mai noi sau mai vechi, cei mai originali si mai influenti. Selectia textelor a tinut de asemenea cont de dificultatea si diversitatea stilistica si de relevanta tematica si problematica.
 
Cei zece traducatori-ucenici, dintre care unii sint deja cunoscuti publicului, au fost alesi in urma unui concurs de catre o comisie mixta a CNL, iar munca de traducere-invatare propriu-zisa s-a desfasurat prin reuniuni lunare la Bucuresti si un stagiu parizian, dar mai ales prin travaliu si cercetare solitara, sub atenta monitorizare a celor doi coordonatori ai Atelierului, traducatori cu vasta experienta.
 
Din cuprins:

Jean-Robert Armogathe • Georges Didi-Huberman • Marc Fumaroli • Pierre Hadot • Jean Greisch • Maurizio Gribaudi • Michel Henry • Jean-Luc Marion • Michele Riot-Sarcey • Pierre Rosanvallon • Zeev Sternhell

Despre Autor

Bogdan Ghiu este poet si eseist (literatura, filosofie, media, arta contemporana, urbanologie, traductologie), jurnalist si traducator, fost membru al Cenaclului de Luni si elev al lui Jacques Derrida.

A publicat carti de poezie (Manualul autorului, 1989; Poemul cu latura de un metru, 1996; Arta consumului, 1996; Arhipelogos, 1997; Pantaloni si camasa, 2000; [Poemul din carton] Urme de distrugere pe Marte, 2006), eseuri (Ochiul de sticla. Texte privind televiziunea. 1991‑1997, 1997; Grame, 1997; Evul Media sau Omul terminal, 2002; Facultatea de litere. Mic indreptar de gindire gresita, 2004; Eu[l] Artistul.

Viata dupa supravietuire. Cod de bare pentru viitorul monstruos al artei, 2008; Telepitecapitalism. Evul Media 2005‑2009, 2009; Contracriza, Dadasein si Inconstructia. Pentru o arhitectura etica, 2011) si peste saizeci de traduceri din filosofia si literatura franceza (Bataille, Foucault, Derrida, Deleuze, Bourdieu, Baudrillard, Guattari, Bergson, Ricoeur, Veyne, Rorty, Baudelaire, Artaud, Breton, Duras, Calaferte etc.).

Membru al redactiei revistei Idea arta + societate, colaborator permanent al revistei Arhitext Design si la Radio Romania Cultural. Premiat de Uniunea Scriitorilor din Romania si de Asociatia Scriitorilor Bucuresti. In 2013 a publicat urmatoarele traduceri: Andre Breton, Nadja (Iasi, Polirom), G. Deleuze, F. Guattari, Mii de platouri (Bucuresti, Art) si J. Derrida, Fiara si suveranul. Volumul I (Seminar 2001‑2002) (Cluj‑Napoca, Tact).

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 560
Editura: Polirom
Apariția: Decembrie 2013
ISBN: 978-973-46-3948-9
Dimensiuni: 15 x 23,5 cm
Greutatea: 0.7600

Pareri