Aşteptând Ceasul de Apoi [Carte Electronică]

Aşteptând Ceasul de Apoi [Carte Electronică]

Preț de Listă: 89,99 MDL (22,50 RON)

Preț: 45,00 MDL (11,25 RON)

Economisești: 44,99 MDL (11,25 RON) (49%)

Preț de Listă: 89,99 MDL (22,50 RON)

Preț: 45,00 MDL (11,25 RON)

Economisești: 44,99 MDL (11,25 RON) (49%)

Achită online cu LiberCard în 3 rate cu 0%!

Descriere

„Confiscat de Securitate în 1959 şi devenit corp delict în procesul lotului Noica, romanul Aşteptând ceasul de apoi părea definitiv pierdut. După o jumătate de secol, în 2010, dactilograma a fost descoperită în Fondul Bibliotecii CNSAS din sediul Arhivelor de la Popeşti-Leordeni.

«Speram să se schimbe regimul şi să-l pot publica», ar fi spus Dinu Pillat despre roman la interogatoriul din 24 februarie 1960. «M-am inspirat din psihoza mistică a mişcării legionare, nu l-am scris cu intenţie subversivă.» Mai mult, cititorii vor vedea că, prin atitudinea critică a autorului faţă de această mişcare, cartea pentru care a fost învinuit este dovada însăşi a nevinovăţiei sale.

De ce «aşteptând ceasul de apoi»? Pentru că lumea prezentului este atât de coruptă, încât, înaintea Apocalipsei, când timpul căzut al Istoriei va ajunge la sfârşitul lui, trebuie făcut un ultim efort de redresare morală a acestei lumi. «Vestitorii», anunţând sfârşitul timpului, parusia ca revenire a Domnului, pregătesc totodată judecata finală prin supresiunea «timpului lui Mitică». Lucrul scandalos, «greşeala de neiertat», cum spune Cioran, nu este că ei «concep un viitor pentru o ţară ce nu avea nici unul», ci că imaginează mântuiri colective. Că amestecă istoria cu mistica şi judecata morală şi religioasă cu crima.

Recenzii

,,M-a atras destinul acestei cărți. De aceea am și dorit s-o adaug cît mai repede pe lista mea de cărți citite. Prigonit și apoi aruncat în întuneric, romanul scris de către Dinu Pillat a trebui să aștepte 50 de ani pentru a-și împlini destinul. Așteptînd ceasul de apoi a fost un titlu cum nu se poate mai inspirat.

Sublinierea din text este a mea. La terminarea cărții asta am simțit, că toate personajele sînt singure, chiar dacă interacționează, comunică, vorbesc, complotează. Copiii familiei Holban sînt singuri, izolați unii de alții. Cu un tată absent și o mamă pierdută printre însemnările sale din trecut, Lucian, Ștefănucă și Liliana sînt trei păpuși cu chipuri triste, care par că nu sînt stăpîni pe acțiunile lor. Parcă sînt mînuiți de niște sfori invizibile. Ștefănucă intră în mișcarea Vestitorilor animat dintr-un spirit de turmă aventuroasă.'' - http://clubuldelectura.wordpress.com/2010/10/17/asteptind-ceasul-de-apoi/

Drumul către paradis nu poate trece prin infernul sângelui vărsat. Lumea de «aici» şi cea a Împărăţiei Cerului nu pot trăi decât în disjuncţie. Dacă vrem cu orice preţ să urcăm spre «ideologia» autorului, aş înţelege cartea lui Dinu Pillat ca «ceartă» a acestuia cu mişcarea celor care voiseră să amestece crima în problema mântuirii.“ - Gabriel Liiceanu

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
BRAND: Humanitas
Apariția: 2010
ISBN: 978-973-50-2868-8
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android
Pagini Ediție Print: 320

Pareri