Arta Fugii. Povestiri

Arta Fugii. Povestiri

Preț de Listă: 83,00 MDL (20,75 RON)

Preț: 66,40 MDL (16,60 RON)

Economisești: 16,60 MDL (4,15 RON) (19%)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Eminescu, dar, dupa ce initial volumul scapase de cenzura, a fost dat la topit. Cartea cuprinde o serie de povestiri scurte, anuntind stilul sau inconfundabil de mai tirziu, din celelalte volume de proza.

Topirea volumului este momentul decisiv, in care tinarul scriitor se hotaraste sa riste totul pentru a pleca din spatiul „concentrationar” al culturii romane. Volumul include povestiri, parte din ele publicate in reviste literare (debutul din „Cronica”, spre exemplu, in perioada ieseana a lui Culianu). Proza lui din acea perioada este influentata clar de proza lui Joyce.

Este o proza care incearca sa caute un liant intre experimentul de ultima ora din literaturile occidentale, structuralism etc. si o foarte buna camuflare a Traditiei, aflata sub semnul unei cautari initiatice profunde, surprinzatoare pentru virsta autorului. Periplurile sale prin mahalalele obscure ale Bucurestilor in cautarea initiatilor se regasesc, literar, intr-o cautare interioara din care nu lipsesc ludicul, revelatia si constiinta, tragica uneori, a superioritatii spirituale.

Despre Autor

Ioan Petru Culianu (1950-1991) a fost profesor de istoria religiilor la University of Chicago. Prieten si discipol al lui Mircea Eliade. Este considerat un expert in gnosticism si magie renascentista. Cele mai cunoscute lucrari ale sale: Eros si magie in Renastere, Calatorii in lumea de dincolo, Dictionar al religiilor (in colaborare cu Mircea Eliade), Hesperus, Arborele cunoasterii: mitologia gnostica de la crestinismul timpuriu pina la nihilismul modern. La Polirom au aparut: Arta fugii (2002), Calatorii in lumea de dincolo (2002), Gnozele dualiste ale Occidentului (2002), Pergamentul diafan • Ultimele povestiri (2002), Jocurile mintii.

 

Ioan T. MORAR, 13 iulie 2006, 24-FUN

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 256
Editura: Polirom
Apariția: 2002
ISBN: 973-683-842-0
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.2000

Pareri