Apocaliptici și Integrați. Comunicații de Masă și Teorii ale Culturii de Masă

Mai multe poze

Apocaliptici și Integrați. Comunicații de Masă și Teorii ale Culturii de Masă
282,00 MDL (70,50 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Lucrarea apare la 44 de ani de la publicarea originalului la celebra editura milaneza Bompiani. Cu „fler profetic” (confirmat dupa mai bine de patru decenii de la publicare), studiul lui Eco aduce o atitudine critica asupra reactiilor inadecvate fata de fenomenul masificarii.

In momentul de fata, Apocaliptici si integrati se prezinta ca o radiografie exacta a culturii ultimelor decenii. La momentul publicarii insa, o buna parte a criticii de intimpinare nu a sesizat tonul profetic al scrierilor lui Eco, atacind deseori virulent ideile cuprinse in volum. „Zarva polemica iscata dupa aparitia cartii n-a facut decit sa canonizeze o noua optica receptiva prin slabirea treptata a conceptelor tari”, aprecia criticul literar Marin Mincu.

Studiile reusesc sa explice tendintele dominante ale culturii de masa care incepea sa devina preponderenta la nivelul mentalitatii colective. „Cu un fler profetic, semioticianul italian a aprofundat metamorfozele rapide ce s-au petrecut in a doua jumatate a secolului XX, reusind sa-i convinga de inevitabil pe moralistii «apocalipticului» si sa-i atentioneze pedagogic pe «integratii» prea «optimisti». In fond, aceste forme subculturale (benzile desenate, kitsch-ul, muzica usoara, romanul ilustrat etc.) sint doar niste paliative ale modului postmodern de manifestare a «creatiei» artistice”, subliniaza criticul amintit. 

Despre Autor

Umberto Eco s‑a nascut la Alessandria (Piemont) la 16 ianuarie 1932. Si‑a facut studiile universitare la Torino, luindu‑si licenta in estetica. Din 1971 este profesor de semiotica la Universitatea din Bologna. Conduce revista VS. Quaderni di studi semiotici. In anii ’60 a fost unul dintre reprezentantii de frunte ai avangardei culturale italiene, numarindu‑se printre fondatorii revistelor Marcatre si Quindici. 

 

Ioan T. MORAR, 13 iulie 2006, 24-FUN

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 384
Editura: Polirom
Apariția: 2008
ISBN: 978-973-46-1060-0
Dimensiuni: 16 x 23,5 cm
Greutatea: 0.4000

Pareri