Apa Neagră

Apa Neagră
132,00 MDL (33,00 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

O poveste care interpreteaza fictional istoria scandalului de la Chappaquiddick, in care a fost implicat Ted Kennedy, o intimplare despre care se spune ca ar fi ingropat definitiv optiunea acestuia de a deveni presedinte.

Inspirat de controversatul accident de masina al lui Ted Kennedy, romanul Apa neagra introduce brutal cititorul in atmosfera unei Americi dinamice, intens politizate, asa cum este ea vazuta de o fata idealista, educata, ambitioasa, dar timida si nesigura. Ca intr-un traseu de roller-coaster, cu susurul amenintator al apei negre in fundal, Kelly Kelleher isi traverseaza mental, ca intr-un sir de instantanee, prezentul si trecutul, viata si moartea. Stari si sentimente contradictorii se succed si se amesteca halucinant.

Frustrari, anxietati, sperante, iluzii si dezamagiri sint, rind pe rind, tolerate, traite la intensitate maxima sau disecate la rece, odata cu deconstructia unei societati bazate pe o aparenta siguranta si onestitate, sustinuta de parinti grijulii si supravegheata de barbati puternici, cu conduita impecabila, condusi de inalte idealuri democratice.
 
„Un roman obsedant, care invoca o America impotmolita in propria ei apa neagra – sex, putere si cinism.” (USA Today)
 
„Prin rescrierea Baladei din Chappaquiddick, Joyce Carol Oates a oferit unei istorii pe care in parte o stim, in parte am putea doar sa o ghicim, o universalitate de netagaduit.” (Los Angeles Times)
 
„Un senator al Statelor Unite inspirat din figura lui Edward Kennedy, o tinara invitata sa-l insoteasca, o petrecere si un accident stupid, cu masina derapata in riu: cu intriga sa, ce surprinde printr-o stranie familiaritate, Apa neagra devine o poveste halucinanta.” (Publishers Weekly)

Recenzii

Apa neagra este o expunere a unei Americi intens politizate vazute prin ochii unei tinere idealiste si ambitioase, insa nesigura de propriile puteri, asa cum e Kelly Kelleher. Romanul (citit dintr-o rasuflare pentru ca e subtire si foarte alert) este alcatuit de fapt dintr-o succesiune de imagini din trecutul si prezentul lui Kelly, cea indragostita de un senator care i-ar putea fi tata. Cartea a fost inspirata de controversatul accident in care a fost implicat Ted Kennedy, fratele lui John F. Kennedy, un accident de masina petrecut in anul 1969, in urma caruia pasagera din masina pe care o conducea acesta, o tinara de 29 de ani, Mary Jo Kopenche – a murit inecata.” - Dora Constantinovici, 4 aprilie 2012, in Club Diverta

”Oates a scris un roman taios ca o lama de ras si exasperat ca refuzul de a striga dupa ajutor al unui om care se ineaca. Apa neagra nu e o reconstituire documentara – formula de succes in America. Senatorul din roman n-are nume. Intimplator e democrat! E personajul politic de succes cu care toata lumea vrea sa dea mina. E miracolul si sansa pentru o femeie inca tinara, pe care o intereseaza politica, de a fi bagata in seama de El, apoi de a fi sarutata de El si apoi ca El sa-i propuna o escapada.” - Cristian Teodorescu, 25 ianuarie 2012, in Catavencii

Despre Autor

 Joyce Carol Oates este una dintre cele mai aclamate si traduse scriitoare americane ale momentului, cunoscuta pentru romane ca We Were the Mulvaneys, Blonde si Black Water. S-a nascut in Lockport, statul New York, in 1938 si a inceput sa scrie la 14 ani, devenind faimoasa pentru talentul ei prolific si versatil, abordind genuri foarte diferite – romane, povestiri, eseistica, dramaturgie, memorii si poezie –, precum si pentru stilul dens si eliptic, ce exploreaza adesea aspectele cele mai intunecate ale conditiei umane. I s-au decernat numeroase premii, printre care se numara National Book Award, pentru romanul Them, precum si PEN/Malamud Award, pentru volumele sale de povestiri. Din 1978 e membra a Academiei Americane.

La Editura Polirom i-au fost traduse romanele: Violul. O poveste de dragoste (2011), Mindra fecioara (2011) si Apa neagra (2011).

Studiile au un pronuntat caracter practic si normativ, adresindu-se jurnalistilor si studentilor de la facultatile de profil, precum si tuturor celor interesati de aspectele particulare legate de limbaj si de folosirea corecta a limbii romane, cu referire la mass-media.

Cuprins: Titlul jurnalistic • Aspecte ale limbii romane contemporane in presa scrisa • Citeva argumente pentru un cod tipografic romanesc • Structuri pleonastice in presa romaneasca actuala • Aspecte morfologice si etimologice ale derivatelor cu sufixe neologice • Despre ortoepia si ortografia siglelor • Cuvinte si enunturi deficitare ca sens in limbajul mass-mediei de dupa 1989 • Stilul publicistic actual intre libertatea de exprimare si libertatea de expresie • Anafora discursiva in textul jurnalistic • Violenta societatii si brutalitatea lingvistica in mass-media

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 176
Editura: Polirom
Apariția: 2011
ISBN: 978-973-46-2437-9
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri