Anul Morții lui Ricardo Reis

Mai multe poze

Anul Morții lui Ricardo Reis
289,00 MDL (72,25 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Apărut în 1984, romanul Anul morţii lui Ricardo Reis, considerat de mulţi ca fiind capodopera absolută a lui Jose Saramago, a constituit, în preajma aniversării a jumătate de secol de la moartea prematură a lui Fernando Pessoa, un excepţional omagiu adus ficţiunii, unice în literatura secolului XX, reprezentate de universul heteronimic: constelaţia de autori cu viaţă şi opera independentă, pe care Pessoa i-a creat, asemenea unui demiurg.

„Probabil limbă e aceea care-şi alege scriitorii de care are nevoie, îi foloseşte pentru a exprima câte o mică parte din ceea ce este, când limba va fi spus totul şi apoi va amuţi, sunt curios să văd cum va arăta viaţa noastră.” - Jose Saramago

„Ricardo Reis s-a născut în 1887, nu-mi aduc aminte ziua şi luna (dar le am pe undeva), în Porto, e medic şi se afla în prezent în Brazilia.”  Fernando Pessoa (1935)

Recenzie

„Saramago este unul dintre cei mai originali şi mai remarcabili scriitori europeni. Romanele lui au forţa nestăvilită a ironiei, profunzimea meditaţiei tragice şi capacitatea de a transforma lucruri, sentimente şi gânduri nedesluşite în cuvinte de neuitat.” - Los Angeles Times
 
„Cu o inteligenţă răbdătoare şi ironică demnă de Musil, Jose Saramago construieşte o Lisabona bântuită şi care ne bântuie. Un roman politic extraordinar, care pune într-o lumină crudă una dintre cele mai vechi şi, în aparenţă, erodate teme: legăturile imperceptibile dintre procesul de creaţie poetică şi moarte.” - George Steiner

Despre Autor

Jose Saramago s-a născut la 16 noiembrie 1922 la Azinhaga (Ribatejo), într-o familie modestă. Destinul sau scriitoricesc a avut o traiectorie uluitoare, culminând cu decernarea Premiului Nobel pentru Literatura (1998). După debutul din 1947 cu un roman ulterior renegat de scriitor, urmat de o tăcere de aproape două decenii, Saramago a publicat volume de poeme, cronici literare şi politice, nuvele, piese de teatru, nenumărate traduceri, revenind la roman abia în 1977 cu Manual de pictură şi caligrafie.

Ridicat de la pământ (1980) îi aduce recunoaşterea în spaţiul lusitan şi impune fraza şi punctuaţia care vor constitui de acum înainte marca inconfundabilă a stilului său. Celebritatea internaţională o dobândeşte cu Memorialul mânăstirii (1982; Polirom, 2007). Jose Saramago şi-a petrecut ultimii ani în Lanzarote, Insulele Canare, continuând să scrie şi să publice. S-a stins din viaţă în iunie, 2010.

„Opera lui Saramago se înscrie în cadrul mai vast al unei hermeneutici a memoriei, pentru care istoria reprezintă numai o «prima carte», un icon care trebuie descifrat şi deconstruit.” (Mioara Caragea)
 
„Anumiţi autori, printre care mă includ, privilegiază, în poveştile pe care le spun, nu istoria pe care au trăit-o sau o trăiesc (fugind astfel de capcanele confesionalismului literar), ci istoria propriei memorii, cu exactităţile şi scăpările ei, cu minciunile ei care sunt în acelaşi timp adevăruri şi adevărurile ei care nu se pot feri de a fi în acelaşi timp minciuni. Dacă mă gândesc bine, eu sunt numai memoria pe care o am, şi aceasta este singura istorie pe care vreau şi pot s-o povestesc.“ (Jose Saramago)

„Puţine personalităţi literare de talia lui Jose Saramago s-au format într-un astfel de mediu. Născut în 1922, scriitorul portughez a crescut într-un sătuc aflat la aproape o sută de kilometri depărtare de Lisabona. Bunicii lui erau ţărani săraci, iar Saramago şi-a petrecut anii copilăriei muncind la câmp, tăind lemne şi scoţând apă. Dar în discursul de recepţie a Premiului Nobel, el spune despre bunicul său, Jeronimo, că era omul cel mai înţelept pe care l-a cunoscut vreodată. În serile de vară, îşi aminteşte scriitorul, dormeau amândoi sub un smochin, iar imaginaţia copilului era hrănita cu «legende, făpturi fabuloase şi spaime». Acest murmur neobosit al amintirilor a fost izvorul din care s-a născut universul său literar.“ (The New York Times)

Detaliile Produsului

Titlu Original: O Ano da Morte de Ricardo Reis
Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 424
Editura: Polirom
Apariția: 2009
ISBN: 978-973-46-1269-7
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3620

Pareri