Antisomn [eBook]

Antisomn [eBook]
0,00 MDL (0,00 RON)
    • 39 persoane au cumpărat recent acest produs.

Descriere

– Hei, cine ştie ruseşte, dar bine – nu două-trei cuvinte?! îşi iţea şoferul faţa sa obosită prin geamul camionului de un verde-hachi, ce staţionase lîngă un grup de oameni de la marginea oraşului.

Toţi aşteptau o maşină ori o căruţă de ocazie, dar drept răspuns la întrebarea şoferului nimeni nu se clinti din loc.. Numai o fată cu cosiţe lungi, şerpuitoare făcu un pas hotărît înainte. Era cam de-o vîrstă cu tînărul de la volan şi acela, bucurîndu-se sincer de o condrumeaţă de-o seamă, îi zîmbi prietenos, îndemnînd-o:

– Hai, urcă mai repede!

Fata ezită o clipă, amintindu-şi povaţa Neneacăi, repetată acum în şoaptă de cineva din spatele ei:

– Păzeşte-te, dragă...

Se depănau primii ani tulburi de după război, iar fata, în scurta ei viaţă, adunase de acum multă frică în oase, însă voia să ajungă cît mai degrabă acasă.

– Nu-ţi fie frică, zise intuind poate că toate şoferul, îţi cer doar un lucru.

Fata şopti cu naivitate copilărească un „Ce?” şi roşi tot atunci pînă în vîrful urechilor. -- Fragment


Recenzii

Ziarista pe alocuri seamănă şi cu un pictor. Ea pictează un peisaj, efectuează un portret sau reconstituie un suflet, în loc de culori folosind cuvinte. Deşi dânsa ar putea afirma ca un pictor veritabil: „Eu pictez, dar eu nu pictez imagini, ci idei”.

Cum ştie ea să facă să semene nişte întâlniri de ale ei, obişnuite, banale cu frumosul, din Viena sau din altă localitate lafel de sau mai puţin europeană, cu un pelerinaj la locuri sfinte!

Fiecare dintre schiţele autoarei este, într-un fel, o metaforă. Valeria Dascăl este o scriitoare de metafore. Ea trăieşte intens fiecare bucurie, chiar dacă aceasta aparţine altora, orice zori de zi, orice amurg (pe care le descrie ca pe nişte evenimente planetare), redimensionându-le astfel, acordându-le semnificaţie, dăruindu-le destin... -- Nicolae Dabija, scriitor


Despre Autor

Valeria Florea-Dascăl (n. la 5 septembrie 1953 în s. Chiperceni, jud. Orhei) este jurnalistă și scriitoare. A absolvit în Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova cu diplomă de eminență. A activat peste douăzeci de ani la Televiziunea de Stat a Republicii Moldova, bucurându-se de un succes deosebit ca autoare și moderatoare a serialului de emisiuni ”Schițele Valeriei Dascăl”. A inițiat și a susținut pe parcursul a câțiva ani rubrica Jurnal Vienez în săptămânalul ”Literatura și Arta”.

A scos de sub tipar volumele de proză: Brad frumos cu amintiri (2003), Desertul amar (2005), Antisomn (2005), Iertare în straie de ploaie (2006), Arde gheața de pe gură (2009), Femeia de la picioarele bărbatului meu (2010), A fi și a iubi (2012).

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Apariția: 2005
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android, Kindle
Dimensiunea Fișierului: 2.9 MB
Pagini Ediție Print: 63
Compatibil cu Kindle: Da

Pareri