Animalul Inimii

Mai multe poze

Animalul Inimii
159,00 MDL (39,75 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Roman premiat in 1998 cu prestigiosul International IMPAC Dublin Literary Award.
„Am scris aceasta carte in memoria prietenilor mei romani care au fost ucisi in timpul regimului Ceausescu. Am simtit ca este datoria mea sa fac asta.” (Herta Muller)

 „Fiecare carte a acestei scriitoare germane nascuta in Banatul romanesc, indiferent de genul abordat, poarta amprenta terorii secrete care nu poate fi stearsa din memoria ei. In cartile Hertei Muller, Securitatea nu este doar o institutie represiva, ea imbraca toate aspectele raului uman: de la umilinta si hartuire pina la frica, tortura si moarte. De aceea, dialogurile ei cu Securitatea nu se limiteaza la obisnuitele anchete care apar de obicei ca trase la indigo in majoritatea cartilor pe aceasta tema.

La Herta Muller raul se arata ca o premonitie in fiecare detaliu al lumii inconjuratoare: sint mesaje secrete in plante, in obiecte, in ritualurile zilei, graiuri ascunse pe care numai ea le stie vedea si de aceea textul insusi pulseaza de senzori care semnalizeaza alarma. Cea mai complexa si mai completa carte a Hertei Muller este in acest sens Animalul inimii, o carte care te invata sa rezisti, sa te salvezi, sa traiesti.” (Nora Iuga)

Recenzii

”Marele success al Hertei Muller apare in 1994. Este romanul unei solidaritati, dusa pina la moarte si dincolo de ea, cartea tradarii, a deziluziei continue, a terorii exercitate de stat prin toate mecanismele sale de functionare. Impresia acuta care se degaja din carte este aceea a ipostazierii individului in raport cu fortele absurdului, manifestate, aici, prin intermediul statului dictatorial. Romanul portretizeaza o serie de prieteni ai autoarei, membri ai Aktiongruppe Banat, dar a reduce cartea la identificari biografice facile ar insemna sa-i reduci enorm valoarea.” - Cosmin Dragoste, octombrie 2009, in Scrisul romanesc

”Animalul inimii e, pornind chiar de la titlu, o marturie poematica a anilor traiti in Romania comunista, a unei duble instrainari – ca reprezentanta a unui grup etnic minoritar, intr-o tara cu un regim politic dictatorial, care, spre sfirsitul sau, a cunoscut si derapajul nationalismului. Aceste conditii explica prezenta repetata, in text, a cuvintului «frica», care se extinde, ca stare, pentru toate personajele. Frica dicteaza viziunea unei «Alice in tara spaimelor».” - Tiberiu Stamate, iunie 2006, aLtitudini

Despre Autor

 

Herta Muller, originara din Romania (nascuta in 1953), a emigrat in Germania in 1987, fiind la ora actuala o prezenta apreciata la superlativ in spatiul de limba germana, dar si in alte tari europene. Cotidiene de rangul unui Neue Zurcher Zeitung sau Die Welt i-au consacrat ample editoriale, iar prestigioasa revista literara TEXT+KRITIK, ce editeaza numere monografice dedicate exclusiv virfurilor literaturii germane si mondiale, i-a dedicat Caietul 155/2002.

De la data stabilirii ei in Germania a fost distinsa cu numeroase si importante premii germane si internationale, printre care Premiile „Ricarda Huch”, 1987, „Kleist”, 1994 si „Joseph Breitbach”, 2003; Premiul european „Aristeion”, 1995, si cel international „IMPAC Dublin” Literary Award, 1998. Din 1999 a fost nominalizata din partea Germaniei pe lista de propuneri pentru Premiul Nobel. In 2009 este desemnata cistigatoare a Premiului Nobel pentru Literatura.

La Editura Polirom au aparut: Regele se-nclina si ucide, (2005), Este sau nu este Ion (contine CD), (2005) si Animalul inimii, (editia a II-a, 2006).

Studiile au un pronuntat caracter practic si normativ, adresindu-se jurnalistilor si studentilor de la facultatile de profil, precum si tuturor celor interesati de aspectele particulare legate de limbaj si de folosirea corecta a limbii romane, cu referire la mass-media.

Cuprins: Titlul jurnalistic • Aspecte ale limbii romane contemporane in presa scrisa • Citeva argumente pentru un cod tipografic romanesc • Structuri pleonastice in presa romaneasca actuala • Aspecte morfologice si etimologice ale derivatelor cu sufixe neologice • Despre ortoepia si ortografia siglelor • Cuvinte si enunturi deficitare ca sens in limbajul mass-mediei de dupa 1989 • Stilul publicistic actual intre libertatea de exprimare si libertatea de expresie • Anafora discursiva in textul jurnalistic • Violenta societatii si brutalitatea lingvistica in mass-media

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 232
Editura: Polirom
Apariția: 2006
ISBN: 973-46-0146-6
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri