Anexarea Basarabiei la Imperiul Rus

Anexarea Basarabiei la Imperiul Rus
49,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

"Ca urmare a nedreptăţii strigătoare la ceruri ce ni s-a făcut la 1812, Basarabia a devenit un nume sfânt nu numai pentru basarabeni, ci şi pentru toţi moldovenii, şi nu numai pentru moldoveni, dar şi pentru munteni, şi pentru ardeleni, şi pentru orice român din orice colţ al lumii.

Basarabia a devenit un nume-simbol pentru toţi românii, iar pentru basarabeni înainte de toate. Basarabia e fiica răpită de la sânulpatriei-mame, e o rană mereu sângerândă, o conştiinţă mereu trează, este dorul nestins al românului din Ţară de fratele său înstrăinat cu forţa şi acelaşi dor îndurerat al românului basarabean de patria-mamă." -- Nicolae Mătcaş

În conformitate cu stipulaţiile Tratatului de pace ruso-turc de la Bucureşti din 1812, Basarabia a fost anexată la Imperiul Rus. Spaţiul dintre Prut şi Nistru a cunoscut iniţial o perioadă de ajustare la organizarea administrativă a Imperiului Rus.

Prima fază a perioadei respective o constituie scurta administrare a provinciei româneşti de către boierul modovean Scarlat Sturdza, trecut în serviciul Rusiei. Sub conducerea lui au fost instituite structurile administrative provinciale, care, pe lângă cele existente până la anexare, au fost menţinute intacte până în 1816.

Este lipsită de temei opinia potrivit căreia S. Sturdza, fiind bătrân, a dat dovadă de o slabă activitate administrativă. Din contra' documentele de arhivă, în special condica de expediţie, scot în evidenţă faptul că el, până a se îmbolnăvi, s-a manifestat din plin ca administrator. Mai mult decât atât, devenind o unealtă în mâna ruşilor, el a fost cel care a introdus primele legi ruseşti în provincia răpită.

Concomitent, demersul nostru reprezintă şi o dovadă că istoriografia referitoare la Basarabia conţine multe aspecte neelucidate până astăzi, în timp ce fondurile de arhivă sunt în aşteptarea investigatorilor.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: Anexarea Basarabiei la Imperiul Rus
Titlu în Traducere: N/A
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 304
Editura: Prut Internațional
Apariția: 2006
ISBN: 978-9975-69-048-5
Dimensiuni: 14,5 x 20 cm
Greutatea: 0.3640

Pareri