Analiza Viselor. Note ale Seminarului Susținut între 1928 și 1930

Analiza Viselor. Note ale Seminarului Susținut între 1928 și 1930
486,00 MDL (114,06 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Cititorul consecvent al operelor lui C.G. Jung, publicate sistematic de Editura Trei în ultimii zece ani, a constatat, fără îndoială, preponderenţa expunerii teoretice asupra materialului clinic şi a consideraţiilor de tehnică. Prezentul volum, care cuprinde transcrierea seminarului pe tema interpretării viselor, susţinut de Jung la Zürich între 1928 (noiembrie) şi 1930 (iunie), completează această lacună.
 
Textul ne oferă şansa de a-l descoperi pe Jung ca analist şi de a gândi şi înţelege cu el pacientul său, pornind de la 30 de vise ale acestuia, care sunt interpretate pe rând, în cuprinsul seminarului. Avem ocazia de a citi cea mai completă descriere a metodei jungiene de interpretare a viselor.
 
Un adevărat eveniment cultural, cartea este interesantă pentru toţi cei preocupaţi de modul în care lucra una dintre cele mai cunoscute personalităţi ale secolului XX. 

 

Despre Autor


 

Carl Gustav Jung, psiholog şi psihiatru elveţian, a făcut studii de medicină generală şi psihiatrie la Basel, a fost profesor la Facultatea de Medicină din Zurich şi medic-şef la clinica psihiatrică universitară Burgholzli. S-a consacrat însă, precumpănitor, psihoterapiei clinice şi, concomitent, cercetării experimentale şi teoretice.

În 1904 întemeiază la Zurich un laborator de psihopatologie experimentală, valorificând observaţii personale şi descoperiri în domeniul asociaţiilor verbale normale şi patologice, al demenţei precoce şi al complexelor. Între 1907 şi 1912 colaborează intens cu Freud, atras în special de cercetările acestuia legate de isterie şi de vise. 

Ruptura cu Freud, provocată mai cu seamă de rigiditateaconcepţiei acestuia, înseamnă pentru Jung angajarea fermă pe un drum propriu. Ea îl duce la elaborarea unei psihologii autonome, pe care o caracterizează ca ştiinţă şi deopotrivă artă, o psihologie în care şi-a propus totuşi,paradoxal, să-şi continue maestrul. Psihologia analitică, cum îşi va numi disciplina, redescoperă universalul ca dimensiune fundamentală a omului, materială şi deopotrivă spirituală, existentă în sine, necreată de om.
 
În ea libidoul nu se mai limitează la sexualitate, ca la Freud, deşi acesteia îi este recunoscut un rol privilegiat în economia vieţii umane, ci cuprinde şi instinctul de autoconservare, pulsiunea puterii şi instinctul religios. Jung propune un ansamblu de concepte noi şi totodată bazate pe tradiţie, deduse în temeiul unei îndelungate şi vaste experienţe clinice, precum inconştientul colectiv, care lărgeşte şi completeză inconştientul personal, arhetipurile sau Sinele. 

Între 1921 şi 1938 întreprinde călătorii de studii în Africade Nord, în lumea arabă, la indienii pueblo din Arizona,în Kenya, Uganda şi India. În 1935 este ales preşedinte al proaspăt întemeiatei „Societăţi elveţiene pentru psihologie şi domeniile conexe“. În 1944 i se creează la Basel o catedră de „psihologie medicală“.
 

Detaliile Produsului

Titlu Original: Dream analysis. Notes of the Seminar Given in 1928-1930
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 688
Editura: Trei
Apariția: Octombrie 2014
ISBN: 978-606-719-063-2
Dimensiuni: 16 x 23 cm
Greutatea: 0.6200

Pareri