Analiza de Conținut

Analiza de Conținut

Preț de Listă: 126,00 MDL (31,50 RON)

Preț: 100,80 MDL (25,20 RON)

Economisești: 25,20 MDL (6,30 RON) (20%)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Fundamentarea teoretica a comunicarii pune bazele analizei de continut moderne, utilizata in mod curent intr-o arie larga de domenii – de la studii de piata si studii media pina la literatura si retorica, etnografie si studii culturale, sociologie si stiinte politice, psihologie si istorie etc.

In plus, analiza de continut este in strinsa legatura cu socio – si psiholingvistica si joaca un rol hotaritor in dezvoltarea inteligentei artificiale. Astazi, cresterea impresionanta a accesului la informatia electronica – problema de interes pentru societate si membrii ei – a facut ca analiza de continut, in mod particular analiza textului asistata de computer, sa devina una dintre cele mai importante tehnici de cercetare in stiintele sociale.

Autorul abordeaza aspectele conceptuale si problemele metodologice ale analizei de continut, oferind in acelasi timp numeroase elemente-cheie – evidentiate prin diverse exemple practice – care ar trebui avute in vedere la utilizarea acestei tehnici.

Cuprins: Analiza de continut – tehnica de cercetare nonreactiva • Structura si elementele designului cercetarii • Analiza de continut conceptuala (cantitativa) • Analiza de continut relationala • Analiza de continut calitativa • Problemele fidelitatii, validitatii si generalizarii • Functii ale programelor specializate de calculator  In plus, analiza de continut este in strinsa legatura cu socio – si psiholingvistica si joaca un rol hotaritor in dezvoltarea inteligentei artificiale.

Despre Autor

Mircea Agabrian este profesor la Facultatea de Drept si Stiinte Sociale (Catedra de Sociologie si Asistenta Sociala) a Universitatii „Decembrie 1918” din Alba Iulia. Este expert evaluator CNCSIS, membru al Asociatiei Sociologilor din Romania si al Asociatiei Europene de Sociologie; director al Centrului de Cercetari Sociologice al Universitatii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia si redactor-sef la revista Annales Universitatis Apulensis (seria Sociologie) a aceleiasi universitati.

Domenii de competenta si preocupari: cercetarea calitativa a socialului; metodologia integrativa a cercetarii calitative si cantitative; sociopsihologia comunicarii; sociologie politica; analiza de continut a mesajelor comunicarii si a textelor politice; sociologia educatiei.

A publicat numeroase articole si lucrari de specialitate, dintre care amintim: Introducere in stiinta politica (2000); Comunicarea. O abordare practica (2000); Cercetarea calitativa a socialului. Teorie, metoda si practica (2002); Autoperceptia unei noi conditii studentesti: invatamintul la distanta (2002); Cercetarea calitativa a socialului. Design si performare (2004); Parteneriate scoala-familie-comunitate. Studiu de caz (in colaborare cu V. Millea, 2005).

Studiile au un pronuntat caracter practic si normativ, adresindu-se jurnalistilor si studentilor de la facultatile de profil, precum si tuturor celor interesati de aspectele particulare legate de limbaj si de folosirea corecta a limbii romane, cu referire la mass-media.

Cuprins: Titlul jurnalistic • Aspecte ale limbii romane contemporane in presa scrisa • Citeva argumente pentru un cod tipografic romanesc • Structuri pleonastice in presa romaneasca actuala • Aspecte morfologice si etimologice ale derivatelor cu sufixe neologice • Despre ortoepia si ortografia siglelor • Cuvinte si enunturi deficitare ca sens in limbajul mass-mediei de dupa 1989 • Stilul publicistic actual intre libertatea de exprimare si libertatea de expresie • Anafora discursiva in textul jurnalistic • Violenta societatii si brutalitatea lingvistica in mass-media

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 192
Editura: Polirom
Apariția: 2006
ISBN: 973-681-888-8
Dimensiuni: 16x 23,5 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri