Amprenta Omului

Amprenta Omului
169,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Livrare
  • În Chișinău: 24 de ore (Livrare Gratis de la 599 MDL)
  • În Moldova: 2-3 zile (Livrare Gratis de la 599 MDL)

Descriere

In anii 1870, Jacques Rebiere si Thomas Midwinter, doi tineri ambitiosi, descopera ca au aceeasi fascinatie de a intelege cum functioneaza mintea omeneasca.
Cercetarile lor in noul domeniu al psihiatriei ii poarta dintr-un ospiciu englezesc de la tara in campiile Africii, din salile de conferinta ale Parisului in Alpii austrieci si in California. Ii insotesc in aceasta calatorie initiatica Sonia, sora devotata a lui Thomas, si Katharina, o fosta pacienta, a carei sosire in sanatoriul lor de boli nervoase dezvaluie pentru prima data directiile diferite ale cercetarii lor.

La trecerea intr-un nou secol si in vreme ce Europa este divizata de Primul Razboi Mondial, cei doi prienteni sunt constransi la o tragica introspectie a propriilor idealuri si credinte.

Impresionant si provocator in acelasi timp, romanul lui Sebastian Faulks cauta raspuns la intrebarea ce fel de fiinte suntem noi, oamenii, si daca nu cumva nebunia este pretul pe care il platim pentru a fi umani.

Recenzii

”Un roman istoric consistent care are în centru o întrebare fundamentală: cum funcţionează mintea? şi două teorii ca răspunsuri.”

La sfîrşitul secolului al XIX-lea, doi oameni caută un mod de a înţelege şi vindeca nebunia. Primul este Jacques Rebiere, un tînăr dintr-o familie săracă, care decide să devină medic pentru a găsi o cale spre fratele său, Olivier, pierdut în haosul propriei minţi. Olivier ar fi singura persoană care îi mai poate spune ceva despre mama lor moartă, iar dorinţa lui Jacques este de a avea acces la acele amintiri care nu sunt ale lui, dar au legătura cu naşterea şi copilăria sa. Această motivaţie îl face să studieze asiduu, să participe la conferinţele lui Charcot şi Bernheim, să evolueze în cariera sa medicală şi, în final, îi pregăteşte căderea.

Cel de-al doilea medic este Thomas Midwinter, pasionat de descifrarea minţii umane într-un mod mai abstract, netulburat de o motivaţie emoţională. El îşi face stagiul ca psihiatru într-un azil imens, condus de un doctor cu viziune, dar copleşit de numărul de bolnavi, peste 2000, şi de modul grosier de abordare, specific unei epoci în care boala mentală este o fundătură fără speranţă.

Cei doi se întîlnesc în tinereţe şi îşi promit să construiască ceva pe baza crezului lor comun, potrivit căruia mintea umană poate fi înţeleasă şi vindecată. Ei visează să trateze în loc să îngrijească, cea din urmă fiind menirea psihiatrului în epoca în care boala mentală era incurabilă. În acest timp, Jacques se îndrăgosteşte de sora lui Thomas, iar ea devine un sprijin constant pentru proiectul celor doi, care se materializează într-un centru de îngrijire a bolnavilor.

Amprenta omului este un roman destul de eterogen din punct de vedere al stilului, iar impactul momentelor dramatice este anulat de senzaţia că toate piesele din această poveste se potrivesc într-un mod lipsit de tensiune sau imaginaţie. Cei doi psihiatri nu ajung să fie confruntaţi cu adevărat cu propria conştiinţă, de care sunt în mod teoretic atît de preocupaţi, nici să facă faţă vieţii reale, deoarece mereu există în preajmă cineva sau ceva care să-i protejeze. Viaţa emoţională este înceţoşată, diminuată de misiunea în care amîndoi sunt captivi. Aceste personaje nu trăiesc, doar raţionează, fiind portavoce pentru ideile exprimate de autor. Deşi bine documentat şi fascinant din punct de vedere intelectual, romanul nu străluceşte tocmai în aspectele sale ficţionale.

Plusuri: Un subiect istoric fascinant, care preocupă în continuare lumea ştiinţifică; Contrastul dintre cele două teorii propuse prin intermediul personajelor;

Minusuri: Cartea ar putea fi o bună introducere pentru cei care vor să se familiarizeze în mod informal cu istoria psihiatriei sfîrşitului de secol XIX.

Recomandari: Cartea ar putea fi o bună introducere pentru cei care vor să se familiarizeze în mod informal cu istoria psihiatriei sfîrşitului de secol XIX.

-- Mihaela Butnaru, Bookblog.ro

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Titlu Original: Human Traces
Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 832
Editura: Litera
Apariția: 2012
ISBN: 978-606-21-0069-8
Dimensiuni: 12 x 19 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri