Amor Intellectualis. Romanul Unei Educații. Ediția 2011 (Top 10+) [Carte de Buzunar]

Mai multe poze

Amor Intellectualis. Romanul Unei Educații. Ediția 2011 (Top 10+) [Carte de Buzunar]

Preț de Listă: 288,00 MDL (72,00 RON)

Preț: 144,00 MDL (36,00 RON)

Economisești: 144,00 MDL (36,00 RON) (50%)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Premiul „Cartea anului 2010”, acordat de revista Romania literara, cu sprijinul Fundatiei Anonimul
 
Premiul pentru Eseu, memorialistica, publicistica al revistei Observator cultural pe anul 2010
 
Premiul special al editiei 2011 a Premiilor USR
 
„Romanul unei educatii”, cum il subintituleaza autorul, Amor intellectualis relateaza povestea unei maturizari intelectuale si sentimentale pe fundalul unei epoci tulburi, cea a instaurarii si consolidarii regimului comunist.
 
Adolescenta eroului indeosebi, cu initierile ei – primele experiente erotice, cautarile intelectuale, tensiunea dintre spiritual si trupesc –, prilejuieste pagini pe cit de savuroase prin pitorescul lor, pe atit de convingatoare prin franchete. La fel si galeria portretelor zugravite: ale prietenilor, dar si ale discipolilor si apropiatilor marelui T. (Tudor Vianu), legati de acesta prin amor intellectualis magistri. Treptat, istoria personala se estompeaza, pentru ca in prim-plan sa treaca o alta poveste, dramatica, despre disparitia unei lumi si a unei generatii...
 

 
Recenzii
 
”O sectiune cruciala a cartii e aceea in care memorialistul povesteste cum s-a decis sa-si abandoneze studiile de limbi clasice, optind pentru profesia bunicilor, medicina. Tinarul crescut printre carti si intelectuali umanisti de marca simtea nevoia de actiune concreta, de invatare a unei stiinte pozitive prin care sa-si ajute semenii in suferinta. Iar cei mai apropiati lui, parintii, aveau sufletul bolnav, asa ca s-a specializat in psihiatrie. Doctorul Vianu s-a facut cunoscut ca psihiatru. Abia dupa pensionare s-a intors la literatura. Dar amor intellectualis ce i-a fost insuflat in primii 20 de ani a fost pentru el un izvor de bucurie si o rezerva de energie in incercarile vietii.” - Adriana Bittel, nr. 936, 2010, in Formula As
 
”Un roman autobiografic despre propriul destin, despre iubiri frugale si esecuri asumate, despre vulnerabilitatea intelectualitatii si chiar despre Romania postbelica. Ce meserie trebuie sa iti alegi ca sa poti insela vigilenta regimului si sa-ti garantezi o doza acceptabila de libertate? Cum sa te sustragi coercitiei? Medicina e o alternativa!
 
Amor intellectualis e un roman al formarii interioare, al unei „ecologii spirituale” si, de ce nu, al unui „joc cu margele de sticla” – („[...] devine un soi de joc al intelectului faptul de a-i confrunta in imaginatie asa cum au stat si s-au infruntat si in realitate.” pag. 146). Un remediu contra deziluziilor majore – („Oare viata nu se poate ispravi decit ca infringere?” pag. 365). -- Alexandru TABAC, septembrie-octombrie, in Contrafort
 
”Nicolae Balotă scria în Caietul albastru: „în multe privinţe, atmosfera din casa Vianu se asemăna cu acea din vechea noastră casă (...) Casă burgheză, europeană, a unor intelectuali de solidă cultură umanistă, liberală, lipsiţi de orice fel de prejudecată naţională, cunoscători şi vorbitori de limbi străine. Sunt, desigur, şi deosebiri, în deprinderi, gesturi, expresii, recunoşteai în casa părinţilor mei influenţe central-europene, inexistente în casa cuplului Vianu, unde simţi în schimb adieri pe care le-aş numi balcanice dacă n-ar veni mai de departe, din Orient".

Are dreptate. în vechile case moldovalahe, de pildă, la bunicii mei, la Filaret, întâlneai aproape obligatoriu un „salonaş turcesc". Aşa se vede atmosfera interbelică din casa lui Tudor Vianu, care apare în carte cu numele de T.

Era o lume care asculta Radio Days şi citea cotidianul Universul. Iar copilul Ion Vianu îi vedea în Conacul de la Zamora, care era un carnaval perpetuu al oamenilor celebri, pe Mihail Sadoveanu, Dimitrie Guşti, Camil Petrescu, Petre Pandrea, Mihai Ralea, Alexandru Rosetti.

Erau ca nişte „căţelandri care citeau cărţi, ascultau muzică, sufereau din pricina tiraniei, discutau până în zori politică, artă, porcării, căutau femei şi nu căutau mântuirea".

Această lume molcomă şi plină de efervescenţe culturale a fost brutal întreruptă de instalarea regimului comunist.

Totul s-a schimbat. Marii intelectuali au devenit protocronişti, colegii de bancă - ideologi ai naţional-comunismului. Doar lista lecturilor a rămas nepătată.”

-- Gheorghe Erizanu, editor, autorul lucrării ”Ce spun cărțile”
 
 
Despre Autor
 
Ion Vianu (n. 1934, Bucuresti) a urmat studii de filologie clasica, iar ulterior medicina. Dupa ce a emigrat, in 1977, a publicat in strainatate articole si studii privind istoria si filosofia psihiatriei si s-a distins ca unul dintre colaboratorii constanti ai postului de radio Europa Libera.
 
Volume publicate: Introducere in psihoterapie (1975), Stil si persoana (1975; volum distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor), Amintiri in dialog. Memorii (in colaborare cu Matei Calinescu, 1994; editia a II-a revazuta si adaugita, Polirom, 1997; editia a III-a, Polirom, 2005), Paramnezii (2005), Blestem si Binecuvintare (2007), Investigatii mateine (2008), Necredinciosul (2008), Exercitiu de sinceritate (2009). A initiat ciclul de romane Arhiva tradarii si a miniei, din care a publicat la Editura Polirom Caietele lui Ozias (2004) si Vasiliu, foi volante (2006).
Studiile au un pronuntat caracter practic si normativ, adresindu-se jurnalistilor si studentilor de la facultatile de profil, precum si tuturor celor interesati de aspectele particulare legate de limbaj si de folosirea corecta a limbii romane, cu referire la mass-media.

Cuprins: Titlul jurnalistic • Aspecte ale limbii romane contemporane in presa scrisa • Citeva argumente pentru un cod tipografic romanesc • Structuri pleonastice in presa romaneasca actuala • Aspecte morfologice si etimologice ale derivatelor cu sufixe neologice • Despre ortoepia si ortografia siglelor • Cuvinte si enunturi deficitare ca sens in limbajul mass-mediei de dupa 1989 • Stilul publicistic actual intre libertatea de exprimare si libertatea de expresie • Anafora discursiva in textul jurnalistic • Violenta societatii si brutalitatea lingvistica in mass-media

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 360
Editura: Polirom
Apariția: August 2011
ISBN: 978-973-46-2230-6
Dimensiuni: 10,6 x 18 cm
Greutatea: 0.3200

Pareri