America [eBook]

Franz Kafka

Stoc Limitat

Formate eBook

Descriere

„Dupa toate aparentele, America este manuscrisul caruia Kafka i-a consacrat cei mai multi ani; si e intru totul firesc sa recunoastem in arhitectura lui narativa unele trasaturi semnificative ale romanelor pe care le scria in paralel cu el. Si, deopotriva, sa descoperim detalii ale biografiei scriitorului. [...] Karl, eroul romanului, traieste intr-o mare singuratate de care, insa, nu e deloc raspunzator: a fost alungat de parinti, apoi de un­chiul sau, parasit intr-o tara straina, fara sa aiba pe cineva sa-l sfatuiasca si sa-l ocroteasca.

Poate sa se salveze, fiindca, asa cum se dovedeste, e mereu in stare sa-si daruiasca prie­tenia, cu o generozitate naiva, oricui ii da impresia ca s-ar putea apropia de el. [...] Kafka nu si-a incheiat cartea, astfel incat nu stim ce urma sa i se intample personajului sau dupa ce a fost angajat la Marele teatru din Oklahoma. [...] Sa-si fi aflat, oare, rostul in acest «teatrum mundi»? [...] Karl are, la un moment dat, posibilitatea de a se salva. Dar salvarea lui ipotetica il asteapta intr-o lume a conventiilor, asa cum e, prin definitie, teatrul. Sa fie, oare, o salvare adevarata?“ -  Dan Grigorescu

America a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață" de Peter Boxall, Profesor de Limbă Engleză la Universitatea Sussex.

Despre Autor

Franz Kafka (n. 3 iulie 1883, Praga - d. 3 iunie 1924, Viena) a fost un scriitor evreu de limbă germană, originar din Praga. Romanele sale se caracterizează printr-o viziune halucinantă, grotescă, stranie asupra realității, marcată de expresionism și suprarealism, în care condiția tragică a omului este reprezentată parabolic.

Romanele și nuvelele sale exprimă fie sentimentul tragic, împins la paroxism, al individului expus presiunii destructive al unui monstruos aparat birocratic (Procesul, 1925; Colonia penitenciară, 1919), fie imposibilitatea omului de a descifra sensul existenței sale civice (Castelul, 1926), fie dezintegrarea relațiilor interumane (Metamorfoză, 1915). Impresia de coșmar și tensiunea dramatică, specifice scrierilor lui Kafka, sunt sugerate prin suprapunerea logicului cu absurdul, într-o formă parabolică, obsesivă. Kafka a exercitat o puternică influență asupra literaturii contemporane. - Wikipedia

Mai multe informații

Limba: Română
Compatibil cu: iPhone, iPad, Android, Kindle
Dimensiunea Fișierului: 0,39 MB
Pagini Ediție Print: 192
Compatibil cu Kindle: Da