Amantul Doamnei Chatterley

Amantul Doamnei Chatterley
125,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Amantul doamnei Chatterley a intrat in constiinta publicului si a criticii ca o scandaloasa inovatie a prozei narative engleze. De fapt, insa, asa cum s-a demonstrat, e o carte care, la o cercetare atenta, isi gaseste predecesori printre acele opere ce proiecteaza imaginea unor oameni in cautarea unei fericiri ce nu poate fi atinsa decat cu pretul unei daruiri totale, al renuntarii la propria fiinta pentru implinirea totala a fiintei celuilalt.

Si, pentru ca nici Connie, nici Mellors nu pot ajunge pana la capat in acest demers dramatic, se intorc fiecare la singuratatea lui. Romanul lui Lawrence e, de fapt, o fabula despre nefericire. Sau, poate, mai exact, despre fragilitatea fericirii... -- Dan Grigorescu

Cartea a fost adăugată în lucrarea "1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

 

Recenzie

Istoria publicării Amantului doamnei Chatterley este ea însăşi demnă de un roman. Tipărit în ediţie privată, în 1928, şi disponibil mult timp doar în limbi străine, prima versiune necenzurată nu a apărut în Anglia decât în 1960, când Penguin şi-a asumat acest risc. Acuzată, potrivit Legii Publicaţiilor Obscene din 1959, editura Penguin a fost achitată după un proces celebru, în care mulţi scriitori renumiţi au depus mărturie în favoarea apărării.

Din cauza acestui scandal, romanul este cunoscut mai ales pentru descrierile explicite ale actelor sexuale, petrecute în contextul unei intrigi concentrate asupra lui Lady Constance Chatterley şi căsătoriei ei nefericite cu Sir Clifford, un bogat moşier din Midlands, scriitor şi intelectual. Constance începe o relaţie pasională de dragoste cu paznicul de vânătoare educat de pe moşie, Oliver Mellors. însărcinată, ea îşi părăseşte soţul, şi romanul se încheie cu despărţirea temporară a celor doi, care încearcă să divorţeze pentru a începe împreună o viaţă nouă.

Forţa şi unicitatea romanului nu constau doar în onestitatea descrierii relaţiei sexuale dintre un bărbat şi o femeie, ci şi în faptul că şi acum, la începutul veacului XXI, rămâne una dintre puţinele opere literare englezeşti care abordează problema dorinţei sexuale a femeilor, descriind experienţa plăcerii sexuale supreme a unei femei, dezamăgirea unei partide nereuşite şi împlinirea prin actul sexual.

Amantul doamnei Chatterley rămâne unul dintre marile romane englezeşti şi datorită analizei atente şi profunde a societăţii moderne şi a pericolelor la care sunt supuse cultura şi umanitatea prin dezvoltarea nesfârşită şi necontrolată a industrializării şi capitalismului.  

-- ”1001 de Cărți de Citit Într-o Viață", coord. Peter Boxall

 

Despre Autor

D.H. Lawrenc - s-a nascut in 1885 in Nottinghamshire, ca fiu al unui miner, si a murit de tuberculoza in 1930, la Vence, langa Nisa.

Romanele sale, influentate de psihologia freudiana, exalta libertatea sexuala si invinuiesc civilizatia industriala de alterarea instinctelor vitale: Paunul alb (1911), Fii si indragostiti (1913), Curcubeul (1915), Femei indragostite (1920), ?arpele cu pene (1926), Amantul doamnei Chatterley (1928).

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 363
Editura: Litera
Apariția: 2016
ISBN: 978-606-33-0819-2
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.4300

Pareri