Aleksandr Soljenițîn. Dincolo de Ideologie

Aleksandr Soljenițîn. Dincolo de Ideologie
186,00 MDL (46,50 RON)

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Daca despre Soljenitin s-a putut spune ca, sub aspectul urmarilor pe care le-a avut asupra istoriei, este scriitorul dominant al secolului XX, Daniel J. Mahoney are in vedere in cartea sa tocmai latura de disidenta politica ce ar indreptati afirmatia de mai sus.

Bineinteles, autorul nu pretinde ca Soljenitin ar fi un filosof politic in sensul strict al cuvintului, dar reuseste sa-i reconstituie, in diferite etape si din diferite lucrari (unele netraduse in limba româna, precum vastul proiect Roata rosie, dedicat caderii Rusiei imperiale si nasterii Uniunii Sovietice), viziunea asupra conditiei politice a omului. Sint interesante mai ales punerea in contextul epocii a acestei viziuni si comparatiile cu figuri politice si nu numai de prim-plan, inclusiv disidenti precum Václav Havel.
 
„Prin aceasta carte concisa si densa, cititorul roman are sansa intilnirii cu o extraordinara figura a secolului XX: Aleksandr Soljenitin, ginditor politic. Analizind vasta opera literara a autorului rus, profesorul Daniel Mahoney – el insusi reputat filosof american si stralucit discipol al lui Pierre Manent – scoate la suprafata apologia pe care acesta o face societatii civile si libertatii moderate de responsabilitate.

Martor al ororilor totalitare si victima a comunismului bolsevic, Soljenitin propune o luminoasa etica a reconcilierii prin cainta personala si curaj moral.Intr-un spatiu public dominat de ipocrizie si autovictimizare, modelul sau se impune demn si izbavitor. Confruntat cu minciuna si lasitatea veacului, Soljenitin nu oboseste sa rosteasca adevarul in iubire.” (Mihail Neamtu)

„O lectie despre maretia umana, o lucrare esentiala pentru a intelege tirania moderna.” (Pierre Manent)
 
Din cuprins: Soljenitin si Cartea neagra a comunismului • Soljenitin si Rusia postcomunista • Soljenitin si idolatria progresului • Discursul de la Liechtenstein: reconsiderarea liberalismului modern • Cel mai mare rau: participarea la „minciuna” • Implicatiile politice ale viziunii morale a lui Soljenitin • Liberalism adevarat si liberalism fals: Stolipin si inamicii sai in August 1914 • Fizionomia libertatii: apararea „tocquevilliana” a autoguvernarii locale

Recenzii

”Analistul american isi propune sa demonteze toate poncifele de gindire care au facut din Soljenitin cel mai discreditat luptator pentru democratie naturala in Rusia ultimilor 60 de ani. Ani pe care autorul avea sa-i rememoreze in volume de o izbitoare veridicitate, parte a marii suferinte a poporului rus din ultimele sute de ani: „O, voi, urmasi ai nostri, fiti cu bagare de seama atunci cind ii judecati pe cei care au trait in Rusia in acesti cumpliti saizeci de ani sovietici”. - Nicolae Coande, septembrie 2011, in Acolada, nr. 9

”Avem de-a face cu o carte exemplara, absolut exemplara, din toate punctele de vedere: atit al preciziei istoriografice, cit si al acribiei documentaristice si angajamentului polemic.Aleksandr Soljenitin. Dincolo de ideologie este o carte care desfide lipsa de responsabilitate a verdictelor culturale postmoderne. Pe sleau fie spus: zdravan si necesar intelectual, profesorul Mahoney!” - Liviu G. Stan, februarie 2012 , in Orizont, nr. 2

Despre Autor

Daniel J. Mahoney este profesor de stiinte politice la Assumption College, SUA.

Este autorul unor lucrari traduse in mai multe limbi, dintre care mentionam: The Liberal Political Science of Raymond Aron (1992), De Gaulle: Statesmanship, Grandeur and Modern Democracy (2001), Bertrand de Jouvenel: The Conservative Liberal and the Illusions of Modernity (2005), The Conservative Foundations of Liberal Order (2011).

Eseuri si recenzii ale sale au aparut in numeroase reviste, printre care The National Interest, The New Criterion, Perspectives on Political Science, Polity, The Public Interest si The Weekly Standard. In 1999 fost distins cu prestigiosul Premiu Aron.

Studiile au un pronuntat caracter practic si normativ, adresindu-se jurnalistilor si studentilor de la facultatile de profil, precum si tuturor celor interesati de aspectele particulare legate de limbaj si de folosirea corecta a limbii romane, cu referire la mass-media.

Cuprins: Titlul jurnalistic • Aspecte ale limbii romane contemporane in presa scrisa • Citeva argumente pentru un cod tipografic romanesc • Structuri pleonastice in presa romaneasca actuala • Aspecte morfologice si etimologice ale derivatelor cu sufixe neologice • Despre ortoepia si ortografia siglelor • Cuvinte si enunturi deficitare ca sens in limbajul mass-mediei de dupa 1989 • Stilul publicistic actual intre libertatea de exprimare si libertatea de expresie • Anafora discursiva in textul jurnalistic • Violenta societatii si brutalitatea lingvistica in mass-media

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 224
Editura: Polirom
Apariția: 2011
ISBN: 978-973-46-2124-8
Dimensiuni: 13 x 20 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri