Albinele și înțelepciunea

Albinele și înțelepciunea
92,00 MDL

Disponibilitate: Stoc Limitat

Livrare prin Curier
  • În Chișinău: 24 de ore
  • În Moldova: 2-3 zile

Grăbește-te, produs cu stoc limitat!

Produs disponibil în:

Librăriile Bestseller din or. Chișinău:

Adresa Telefon Stoc
Vezi pe hartă CENTRU str. Pușkin 35 068-799-033 Stoc limitat
Vezi pe hartă BOTANICA Jumbo et 1 bd. Decebal 23/1 060-211-443 Stoc limitat
Vezi pe hartă TELECENTRU str. Drumul Viilor 36/1 069-003-400 Stoc limitat

Descriere

Jocul de cuvinte din titlul original "To Bee Or Not To Bee" și-a pierdut savoarea la traducerea în limba română însă asta nu micșorează deloc valoarea conținutului cărții.

Scriitura este plină de veselie și de înțelepciune ceea ce o face o lectură perfectă pentru copiii între 9 și 99 de ani.

Ținta cărții este evident transformarea ființei umane însă meritul autorului este că reușește să facă asta într-un mod care atinge în primul rând sufletul și inima cititorului și doar în al doilea rând mintea acestuia.

 

Fragmente din carte

 

Buzz decolă fericit din stup şi ateriză apoi pe o rămurică de plop, ca să-şi recapete liniştea. Era ceva în neregulă cu el? De ce nu putea să trăiască mulţumit în toată vremea, ca celelalte albine? Dar apoi: de ce oare nu puteau acestea să înţeleagă că mai era şi altceva pe lume, în afară de construirea stupului şi creşterea progeniturilor?

Buzz ştia că era un muncitor la fel de bun ca oricare altul din colonie. Cu toate acestea, ceva îi micşora astăzi performanţa.

Avea deja reputaţia unui excentric datorită întrebărilor ciudate pe care şi le punea, şi iată că acum se pricopsise şi cu reputaţia de leneş şi incompetent deopotrivă!

De pe rămurica lui, aruncă o privire care îmbrăţişă poiana, valea şi munţii din fundal. Da, ştia că aceasta era singura poiană din vale, destul de mică de altfel. Ştia, de asemenea, că întreaga colonie era dependentă de trifoiul şi de florile care creşteau aici. Şi mai ştia că neamul lui se afla într-o continuă competiţie cu bondarii, păsările colibri şi fluturii în ceea ce priveşte accesul la resursele limitate de nectar şi polen. A auzit-o pe regina lui spunând nu o dată, ci de o mie de ori: „Lucrători, nu dispunem decât de această poiană micuţă pentru a ne asigura cele necesare traiului. Haideţi să muncim din răsputeri astăzi, ca să ne umplem fagurele!” Dar imediat ce fagurele era umplut, se trecea imediat la altul. Era o muncă fără sfârşit.

Cu toate că truda şi sâcâiala zilnică îl obosiseră cumplit, ceea ce îl supăra pe Buzz cel mai tare era totuşi altceva: simţise o frică subtilă făcându-şi loc în colonie. Era asemeni unei forţe mute, dar deosebit de puternice, care părea că se hrăneşte cu vlaga lucrătorilor. Deşi se aflau într-o vale bogată, ei trăiau de parcă îi pândea pericolul iminent de a muri de foame. În sinea lui, Buzz nu putea să ia în serios o asemenea ameninţare: vor trăi şi ei ca oricare alte fiinţe, ca furnicile sau ca omizile de pildă.

De ce trebuia oare toată lumea să-şi facă atâtea griji pentru ziua de mâine, de ce nu puteau să fiinţeze în pace, să se limiteze la un număr rezonabil de guri de hrănit şi să-şi ofere din când în când câte un moment de relaxare, în care să guste un pic din bucuria vieţii?

....

„Buzz, mi se pare mie sau tu îți închipui că dacă te vei gândi destul de mult timp și cu destul de multă intensitate vei reuși să înțelegi totul cu mintea?”

„Ei bine, da, așa îmi închipui”, îi răspunse Buzz bătând în retragere.

„A gândi este cu siguranță o parte a înțelegerii”, spuse Bert, „dar în nici un caz toată înțelegerea. Există în tine un nivel mai înalt, care poate controla inclusiv mintea gânditoare. Poți ajunge la acel nivel prin intermediul observației și al experienței. Mintea este un slujitor minunat, dar un stăpân groaznic.”
„Faptul că știi că ești amorțit constituie un uriaș pas înainte. Cele mai multe albine trăiesc întreaga viață fără să conștientizeze vreodată că în viața lor ar fi ceva amorțit. Iar a dori să faci ceva pentru a transforma această stare de lucruri, constituie un al doilea pas, deosebit de important.”

„Deci am făcut deja doi pași înainte”, concluzionă Buzz abătut. „Încotro să merg de aici?”

„Practică atenția profundă. Urmărește să vezi sacrul în tot.”

Practică, se gândi Buzz. Adică și mai multă muncă, și mai mult efort.

„Perseverează, Buzz”, spuse Bert. „Acordă timp acestor lucruri. Ceea ce ți-am dezvăluit astăzi se referă la un mod de viață, nu este ceva ce poate fi realizat într-o după-amiază. Totul este divin – tu, eu, Bobby, acest bolovan, această poiană – chiar și Boris.”

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă moale
Pagini: 117
ISBN: 978-973-8471-78-8
Dimensiuni: 11,5 x 16 cm
Greutatea: 0.3000

Pareri