Albastru. Istoria unei culori

Albastru. Istoria unei culori
65,00 MDL

Disponibilitate: Stoc epuizat

Descriere

Traducere din franceză de Em.Galaicu- Păun.

Cartea nu pretinde a constitui o adevarată istorie a culorilor în societăţile occidentale; doar să jaloneze câteva etape. În acest scop, ia în calitate de fir călăuzitor istoria culorii albastre, din neolitic până în secolul al XX-lea. Istoria culorii albastre pune o adevărată problemă istorică: pentru popoarele din Antichitate, albastrul conteaza prea puţin; pentru romani, este chiar dezagreabil şi devalorizant: este culoarea barbarilor.

Or, astăzi albastrul este de departe culoarea preferată a tuturor europenilor.

Dosar de presă:
Valoarea socială a culorii este universul în care trăim. Chiar visele noastre au culoare, speranţele, Dumnezeu, raiul, iadul, îngerii, iubirea, sexul, icoanele, sângele... Pustiul, asceza, biserica sunt şi ele colorate social. 

Despre Autor

Michel Pastoureau, născut la Paris în 1947, şi-a făcut studiile la Sorbona, la École des chartes, susţinând în 1972 o teză asupra Bestiarului heraldic medieval (Le Bestiaire héraldique médiéval). La început conservatoi la Cabinetul de medalii de la Biblioteca Naţională, este ales în 1982 directoi de studii la École pratique des hautes études (secţia a IV-a), unde ocupă Catedra de istorie a simbolicii medievale.

Totodată, este director de studii asociat la Écoles des hautes études en sciences sociales, consacrându-se istoriei simbolice a societăţilor europene. Asumându-şi diverse funcţii academice şi asociative, Michel Pastoureau este în ultimii ani profesor invitat la mai multe universităţi europene, în special din Lausanne şi Geneva.

Primele lucrări ale lui Michel Pastoureau se înscriu în prelungirea tezei sale şi au ca obiect de studiu stemele, sigiliile şi imaginile, contribuind la scoaterea heraldicii din impasul în care se afla în mediile universitare pentru a face din ea o ştiinţă istorică în sensul deplin al cuvântului. începând cu anii '80 se dedică mai ales istoriei culorilor, domeniu în care totul abia urmează a fi construit, inclusiv în ceea ce priveşte istoria picturii, devenind cel mai important specialist pe plan internaţional.

Paralel cu diversele sale anchete şi cercetări, Michel Pastoureau nu încetează să lucreze la o istorie a animalelor, a bestiarului şi a zoologiei, cu predilecţie din Evul Mediu, consacrându-le cea mai importantă parte din cercetările sale.

Cine a cumpărat acest produs, a mai cumpărat:

Detaliile Produsului

Limba: Română
Coperta: Copertă tare
Pagini: 232
Editura: Cartier
Apariția: 2006
ISBN: 978-9975-79-391-9
Dimensiuni: 13,5 x 20,5 cm
Greutatea: 0.3800

Pareri